De fietsers onder ons die langere (tour)tochten maakt is waarschijnlijk in het bezit van een camelbak. Menig hardloper heeft er trouwens ook een. Een camelbak is een compacte rugzak met een waterreservoir. Een makkelijke manier om water mee te nemen. Je zit dan bijvoorbeeld niet met allerlei losse bidons op je fiets en het drinken is veel makkelijker. Hoe je een bidon schoon moet maken weet iedereen wel, maar hoe kun je je camelbak nu het beste schoonmaken? In dit artikel deel ik de verschillende mogelijkheden en mijn favoriete optie. Heb jij een camelbak en hoe maak jij hem schoon? Laat het me weten bij de reacties hieronder.

5 keer: je camelbak schoonmaken

Camelbak schoonmaken? Hieronder staan 5 manieren om je camelbak schoon te maken, kies de methode die het beste bij jou past! Staat jouw manier er niet tussen maar mag deze niet ontbreken? Laat het me weten bij de reacties en ik voeg hem toe.

Alleen naspoelen en drogen

De meest voorkomende manier is alleen naspoelen met (warm/heet) water en goed aan de lucht laten drogen. De waterzak en slang wel open laten tot het volgende gebruik. Deze manier adviseer ik alleen wanneer je géén sportvoeding in de camelbak gebruikt.

In de vriezer!

Het klikt misschien een beetje raar, maar veel mensen stoppen de camelbak in de vriezer om hem schoon te houden. Je spoelt de waterzak en slang goed met na met water en laten drogen. Wanneer alles droog is bewaar je de zak en de slang in de vriezer. Dit voorkomt algengroei. Nooit meer een groene aanslag!

Steradent

Je leest het goed: kunstgebitsreiniger. Leg de waterzak en de slang in een bak met warm water, voeg 1 tabletje kunstgebitsreiniger toe. Laat dit ca 30 minuten zijn werk doen, goed naspoelen en laten drogen. Netjes weghangen en klaar voor het volgende gebruik.

Soda of Azijn

Heb je écht alles geprobeerd en sta je op het punt om je waterzak te vervangen? Probeer dan eens soda of azijn. Meng een beetje soda of azijn door heet water. Doe dit in het reservoir en schud de zak flink. Zorg ervoor dat het mengsel ook in de slang en in het mondstuk komt, je wilt immers alles schoon hebben. Laat het ca 30 minuten zijn werk doen. Spoel alles goed na met heet water zodat er geen soda- of azijnresten achter blijven. Schoon? Laat de zak aan de lucht drogen.

Nieuwe waterzak en slang

Mocht echt helemaal niets helpen of gewoonweg geen zin om hem schoon te maken? Dan is er ook de luie manier: koop een nieuwe waterzak en slang.

Uiteraard zijn er ook speciale schoonmaakkits en borstels aanwezig, deze heb ik bewust niet genoemd omdat deze middelen in mijn ogen erg duur zijn.

Tip voor het gebruik van je camelbak: vul hem tot net over de rand wanneer je hem gaat gebruiken. Zodra je hem dichtdraait ontstaat er een vacuüm waardoor je geen klotsende zak op je rug hebt tijdens het sporten! Dus ook niet wanneer je al de helft opgedronken hebt.

Mijn favoriete optie

Ondanks dat ik vaak voeding in mijn bidon doe, doe ik tot nu toe alleen maar water in de camelbak. Het schoonmaken komt dan iets minder nauw dan wanneer je er ook voeding in doet. Die voeding is namelijk niet alleen goed voor ons, maar bacteriën en schimmels doen het daar ook goed op. Om nog niet te spreken over algen, bah! Na elk gebruik spoel ik hem na met water en laat ik de zak aan de lucht goed drogen. Daarna hang ik hem open weg. Klaar, een kind kan de was doen. Twee keer per jaar maak ik de camelbak schoon met soda (grote schoonmaak), dit heb ik namelijk aan huis. Wanneer hij toch muf gaat ruiken of wanneer ik te laat ben met mijn grote schoonmaak vervang ik de waterzak en het slangetje.

Op deze manier kun je heel lang plezier hebben van je camelbak!

Tot slot..

Leuk dat je weer een bezoek bracht aan mijn blog! Heb jij een camelbak en hoe maak jij hem schoon? Laat het me weten via de reacties hieronder, op Facebook of Instagram. Je mag ook altijd contact met mij zoeken via de contactpagina. Neem ook eens een kijkje bij mijn andere artikelen over fietsen. Tot de volgende keer.

Liefs Francis

Nieuwsbrief100
Facebook252
Instagram1k
Pinterest20
Pinterest
fb-share-icon
LinkedIn1k
LinkedIn
Share