Vorige week zaterdag was het zover, ik fietste mijn allereerste koers. Al was het een paar weken geleden nog de vraag of ik nog een koers ging fietsen. De koers: ATB de Leyetocht 2018 stond op het programma voor mij, mijn man en schoonvader. In dit artikel lees je alles over mijn training, de sportmaaltijd de avond ervoor en de koers zelfs. Benieuwd wat ik eet op de fiets, of de koers meeviel? Lees dan snel verder! Wat is jouw grootste prestatie op sportgebied? Laat het we weten bij de reacties hieronder.

Trainen, trainen en trainen

Ik ga dus de koers van 50 km fietsen, met heen en terug op de fiets is dat in totaal 75 km. Zonder trainen gaat me dat niet lukken. Het trainen op een MTB is wel anders dan op een racefiets. Ik wist niet zo goed hoe ik moest trainen maar voor mijn gevoel zou ik klaar voor de tocht zijn als ik het volgende zou bereiken:

  • 75+ km tocht maken op de racefiets
  • 65+ km tocht maken op de MTB

Nu wilde ik die kilometers niet maken op een slakkengang, dus het opbouwen van de afstand was de enige mogelijkheid. Ik besloot om twee keer in de week te trainen en dan in de week gemiddeld 75 kilometer te fietsen. Dit voor ongeveer zes weken. De zondag voor de tocht fietste ik de 65+ km op de MTB. Sindsdien weet ik zeker: de Leyetocht ga ik uitfietsen. In mijn ogen heb ik qua training alles gedaan wat in mijn macht lag.

Lees ook: dit is mijn mountainbike.

De sportmaaltijd

We vertrekken vroeg in de ochtend voor de koers. Het is belangrijk om dan de avond daarvoor goed te eten. Koolhydraten zijn de belangrijkste voedingsbron voor een duursport. In ons geval: pannenkoeken! Mijn schoonvader eet altijd pannenkoeken de avond voor aanvang van een koers of voor aanvang van een andere sportprestatie. Hij heeft hier goede ervaringen mee, dus aten we pannenkoeken. Ze waren super lekker! In de ochtend koos ik voor een grote bak muesli, enkele glazen water, een banaan en een kop koffie.

koers voer mamazetkoers

Voor onderweg: twee bidons met isotone voeding, snelle jelle ontbijtkoek chocolade en twee sportrepen van Powerbar. Onderweg zijn er nog twee posten waar ook eten en drinken werd verstrekt. Hier heb ik nog een lekkere stroopwafel en een krentenbol gescoord.

ATB de Leyetocht: af en toe pittig maar geweldig

Wat was dit gaaf om te doen zeg! Een leuk bordje aan mijn stuur en nog een slokje drinken en we gingen van start. Klein stukje over de weg en daarna vrij snel de bossen in. Sommige stukken waren speciaal voor de koers aangelegd, heel erg gaaf maar ook zwaar. Die stukken waren nog niet aangereden en erg los. Het leukste? Dat ik ook af en toe iemand in kon halen, blijft stiekem toch heel erg leuk hoor. We gingen door het maisveld, er zaten pittige klim en technische stukken in en bij Gubbels hebben ze een ware ”Col” gecreëerd. Van veel puin een steile en pittige klim, ik haalde hem niet maar ik was gelukkig niet de enige. Wat een ervaring: 75 kilometer met ca. 19 km/h gemiddeld. Ik ben trots dat ik deze klassieker gereden heb en ik weet zeker dat het hier ook niet bij blijft. Volgend jaar wil ik hem graag weer fietsen!

Op Strava kun je zien waar ik mijn beste tijd fietste, hoe mijn hartslag was tijdens de koers en uiteraard mijn gemiddelde snelheid. Hieronder zie je er een preview van. Klik erop als je meer wilt weten en zien. Je gaat dan direct naar mijn pagina op Strava.

Elapsed Time Moving Time Distance Average Speed Max Speed Elevation Gain Calories Burned
04:59:00
hours
03:45:23
hours
70,63
km
18,80
km/h
33,12
km/h
146,00
meters
1.947
kcal
Door de auto-stop mis ik 5 kilometer. Even de instellingen aanpassen.

Het bijzondere is dat ik bij thuiskomt ook een super mooi beeldje én aandenken heb gekregen! Bij deze koers verdien je aan het einde geen medaille, je doet het voor de eer en ervaring. Mijn schoonouders waren net zo trots en hebben mij een heuse trofee cadeau gegeven! Hij heeft een mooi plekje in de huiskamer gekregen. Hieronder zie je de foto. Ik ben er erg blij mee. Nu kan ik er elke dag naar kijken.

de trofee mamazetkoers.nl leyetocht

Tot slot..

Nog twee leuke foto’s, gewoon omdat ik zo trots ben. Een van mijzelf met Jeffrey tijdens de eerste stop en een tweede, thuis gemaakt van ons alle drie: Jeffrey, mijn schoonvader en ikzelf.

samen met jeffrey de leyetocht mamazetkoers.nl

mamazetkoers allemaal leyetocht

ATB de Leyetocht wordt elkaar jaar georganiseerd en is elk jaar anders. Benieuwd naar de route van 2018? Deze kun je hier vinden. Heb je zelf al eens een koers gereden of wat is jouw grootste prestatie op sportgebied? Laat het me weten bij de reacties hieronder, op Facebook of Instagram. Via de contactpagina mag je ook een berichtje achterlaten.

Dank je wel voor het lezen. Lees ook: waarom ik ben gaan fietsen.

Liefs Francis

Vergeet je ook niet in te schrijven voor mijn nieuwbrief? Dat kan met de button hieronder.

Nieuwsbrief100
Facebook252
Instagram1k
Pinterest20
Pinterest
fb-share-icon
LinkedIn1k
LinkedIn
Share

foto homepage vierkant mamazetkoers voor de moeder die zichzelf durft te zijn

Lieve bezoeker, beste hardwerkende mama,

Mamazetkoers is een platform die handvatten biedt zodat iedere moeder zichzelf durft te zijn.
Laat me je inspireren om ‘gewoon’ je ding te doen, je laten genieten van het moederschap zónder jezelf te verliezen en vooral jezelf durven te zijn!

Ik stel me open voor jou, durf jij de uitdaging aan te gaan en jezelf open te stellen voor de mensen om je heen?

Liefs Francis