Er zijn voor- en tegenstanders als je het hebt over het gebruik van een fopspeen. Ze zijn er in verschillende kleuren, vormen en maten. In deze blog vertel ik je waarom wij gekozen hebben voor een fopspeen, wanneer en hoe we samen met Ize afscheid van de speen hebben genomen. Een fopspeen is immers niet voor altijd, gelukkig maar. Het afscheid nemen van de fopspeen was voor mij wel een ”dingetje”. Niet dat ik het niet wilde, juist wel, maar zag er stiekem best tegenop. In dit artikel ook een paar handige tips om te stoppen met de fopspeen. Heeft jouw kindje nog een fopspeen en waarom heb je die keuze gemaakt? Tot welke leeftijd gebruikte jullie hem? Laat het me weten bij de reacties!

Kiezen voor de fopspeen

Zoals ik in de inleiding al beschreef, er zijn voor- en tegenstanders. Net zoals bij veel dingen. In dit artikel lees je niet waarom jij er wel of niet voor zou moeten kiezen maar waarom wij dat gedaan hebben. Ik had voor mezelf al snel duidelijk dat ik mijn kindje een fopspeen wilde geven, gelukkig dacht mijn man hier hetzelfde over. Ik heb namelijk tot mijn veertiende verjaardag in bed geduimd om in slaap te kunnen vallen, misschien was ik zelfs al zestien. Als baby, maar ook als kind, deed ik het eigenlijk de hele dag. Helemaal wanneer ik moe was. Het gaf troost, geborgenheid en gaf me een soort van veilig gevoel.

Die veiligheid, troost en geborgenheid wilde ik mijn kindje ook geven. Alleen het stoppen met duimen was voor mij zo moeilijk, een duim kun je er niet afhakken. Ik hoopte door een speentje te geven, wel hetzelfde gevoel te geven aan mijn kindjes maar wat wel makkelijker te controleren is. Daarnaast schaamde ik me natuurlijk enorm als je nog op je 14e duimt. Dat wilde ik mijn kindje besparen.

Voordelen van een fopspeen

  • in het begin is de zuigbehoefte groter dan de hoeveelheid voeding die ze krijgen. Bij het geven van borstvoeding is dit minimaal maar zeker aanwezig bij flesvoeding. Het speentje voorziet dan in die zuigbehoefte.
  • enkele studies tonen aan dat bij het gebruik van een fopspeen de kans op wiegendood kleiner is.
  • beter te controleren dan bij duimen. Daarnaast kan duimen ook invloed hebben op de stand van de kaak, bij het gebruik van een speen is dit risico kleiner.
  • brengt rust en geborgenheid wanneer wiegen of troosten niet helpt.

Nadelen van een fopspeen

  • het gebruik van een speen zal op den duur afgeleerd moeten worden.
  • gebruik je een speentje te lang, dan kan dit invloed hebben op de spraakontwikkeling en het gebit.
  • je kindje heeft honger en krijgt (nog) geen eten maar de speen. Als je je kindje daarna voedt bestaat de kans dat hij minder eet.
  • indien je borstvoeding geeft bestaat het risico dat je je kindje niet goed kan aanleggen.

Wat is onze ervaring met de fopspeen?

We hebben altijd een ”kleine” maat speen aan Ize gegeven, en nu ook aan Luke. De eerste maanden gaven we de newborn en daarna de 0 tot 6 maanden. Vanaf zes maanden geven we de 6 maanden + fopspeen. Dit doen we totdat we afscheid van de speen nemen. Vanaf de 6 maanden + fopspeen blijft het schildje namelijk even groot, alleen het gedeelte voor in de mond wordt groter. Omdat dit een negatievere invloed heeft op de spraakontwikkeling en het gebit hebben we ervoor gekozen om het bij de kleinere maat te houden. Bij Ize deden we dat zo, nu ook bij Luke. Het risico op een afwijking aan het gebit en dergelijke is er dan nog steeds, alleen minder groot.

We zijn erg tevreden over het gebruik van speentjes bij onze kinderen. Zeker in de nacht wanneer ze tussendoor even half wakker worden maar geen honger hebben. Door het speentje te geven vallen ze weer rustig in slaap en heeft iedereen een goede nachtrust. In mijn ogen erg belangrijk. Wanneer troosten onvoldoende helpt, bied bij ons de speen ook uitkomst. Zeker in de periode dat Luke veel huilde van de buikpijn (buikpijn van gluten) hadden we echt niet zonder speen gekund.

Tips om te stoppen

Een fopspeen is niet voor altijd, op een gegeven moment is het tijd om te stoppen. Het is je eigen keuze wanneer je stopt. Wanneer de kinderen naar de kleuterschool gaan zijn de meeste kinderen gestopt met de fopspeen. Vrijwel alle kinderen spenen na hun zesde verjaardag niet meer. Dat stoppen is best lastig als je kindje gehecht is aan de speen en zonder speentje (nog) niet in slaap kan vallen. Daarom hier enkele tips:

  1. Als je kindje gehecht is aan de fopspeen is het belangrijk om eerst te gaan minderen. Bijvoorbeeld dat je kindje alleen nog de speen krijgt in bed of op de bank. Niet wanneer er gespeeld wordt of als jullie een boodschapje gaan halen.
  2. De fopspeen daarna ruilen tegen een cadeautje.
  3. In de schoen voor baby-piet (wanneer het samenvalt met het Sinterklaasfeest).
  4. Maak gebruik van het ”Stoppen met foppen boek” van Difrax.
  5. Koop samen de laatste speen en wanneer deze kapot is, koop je geen nieuwe meer. Leg dit ook aan je kindje uit.
  6. Geef ineens een 18 maanden + fopspeen. Het mondgevoel is dan zo raar dat je kindje hem dan zelf niet meer wilt. (werkt alleen als je daarvoor een kleinere maat gaf).
  7. Gooi de speen samen weg. Geef ook bij je kindje aan dat dit definitief is.
  8. Stuur het speentje op naar een klein baby’tje, die heeft hem veel harder nodig!

Hoe Ize stopte met haar fopspeen

Ize gebruikte haar speen alleen nog om in slaap te vallen. Zowel voor de nacht als het middagslaapje. Ze heeft tot 3 jaar en 2 maanden geslapen met een fopspeen. Daarna was ze er ineens zelf klaar mee. Hoe dat kwam, geen idee. Het was een hele mooie samenloop van omstandigheden.

Ize pakte bij Luke zijn speentje af, toen was hij net 6 maanden. Ze vond dat hij geen speen meer mocht hebben. Waarop mijn man zei ”Ize ook geen speen meer?” Zoals een stoere meid beaamt gaf ze volmondig een ”oké” terug. Het maakte haar niks uit. Alles in mij schreeuwde zowat dat ik van dit moment gebruik moest maken. Zo gezegd, zo gedaan. Ik haalde een enveloppe en haar speen. Samen hebben we de speen in de enveloppe gedaan en opgestuurd. Er was vast een baby die haar speen wel kon gebruiken. Haar ook duidelijk gevraagd of dit echt was wat ze wilde en dat de speen nu weg was. En dat was het.

De eerste avond werd ze 4 keer huilend wakker opzoek naar de speen. We hebben die avond doorgezet en sindsdien vraagt ze er niet meer om. We zijn er super trots op! Ik denk wel dat ze stiekem ook haar middagdutjes in de enveloppe heeft gedaan, want sindsdien is het ook gedaan met haar middagslaapje.

Tot slot

Dank je wel voor het lezen van mijn blog. Gebruikte jij bij jouw kindje(s) een speen? Hoe lang hebben ze een fopspeen gebruikt en hoe zijn jullie gestopt? Laat het me weten bij de reacties hieronder, op Facebook of Instagram. Je kunt ook altijd contact zoeken via de contactpagina!

Liefs Francis

Vergeet je ook niet in te schrijven voor mijn nieuwbrief? Dat kan met de button hieronder.

Nieuwsbrief100
Facebook252
Instagram1k
Pinterest20
Pinterest
fb-share-icon
LinkedIn1k
LinkedIn
Share

foto homepage vierkant mamazetkoers voor de moeder die zichzelf durft te zijn

Lieve bezoeker, beste hardwerkende mama,

Mamazetkoers is een platform die handvatten biedt zodat iedere moeder zichzelf durft te zijn.
Laat me je inspireren om ‘gewoon’ je ding te doen, je laten genieten van het moederschap zónder jezelf te verliezen en vooral jezelf durven te zijn!

Ik stel me open voor jou, durf jij de uitdaging aan te gaan en jezelf open te stellen voor de mensen om je heen?

Liefs Francis