Iedereen is bijna wel in het bezit van een auto. Je bent wettelijk verplicht om de auto te verzekeren. Een autoverzekering kan een dure maandelijkse last zijn, in veel gevallen is dit niet nodig. Het is belangrijk dat je je verzekert voor de juiste dingen, zo kun je kosten besparen. Dit kan ook door het wijzigen van je verzekering of van verzekeringsmaatschappij. In dit artikel vertel ik je meer over autoverzekeringen en deel ik tips voor het afsluiten van een autoverzekering. Hoe heb jij jouw auto verzekerd?

Soorten autoverzekeringen

Het aanbod in autoverzekeringen is enorm, in dit artikel beperk ik me dan ook tot de basis. Wettelijk ben je verplicht om een zogenaamde WA-verzekering af te sluiten. Je bent dan alleen verzekert tegen schade die je aan anderen toebrengt. Uiteraard is het bewust toebrengen van schade niet verzekerd, maar dat spreekt voor zich. De Allrisk verzekering is een verzekering die vrijwel alle schade dekt, ook de schade die je veroorzaakt aan je eigen auto. Dit is tevens ook de duurste verzekering.

Dan is er nog de zogenaamde WA+ Beperkt Casco verzekering. Dit is een verzekering die tussen de WA en de Allrisk verzekering in zit. Wat er verzekerd is, is per maatschappij verschillend. Het is erg belangrijk dat je kijkt welke verzekering past bij jou en je auto. Veel mensen zijn Allrisk verzekerd terwijl de auto ouder is dan vier jaar. Vaak heeft een dergelijke verzekering dan geen nut meer omdat de kosten van de premie vaak hoger is dan het algehele bedrag wat je uitgekeerd krijgt bij schade.

Tip: het is belangrijk om elk jaar te controleren of je autoverzekering nog steeds aansluit bij jou, je wensen en je auto. Kijk ook naar de polisvoorwaarden, deze kunnen wijzigen.

Het afsluiten van een autoverzekering

Een autoverzekering kost geld, echter wil je niet te veel betalen. Het is daarom belangrijk om uit te zoeken waarvoor je je wilt verzekeren. Je kijkt namelijk niet alleen naar de leeftijd van de auto: zo wil je een unieke oldtimer misschien wel Allrisk verzekeren. Ben je erg afhankelijk van je auto? Dan is een aanvullende verzekering met vervangende auto ook een goede keuze. Weeg alle opties goed af, is het bedrag wat je extra betaalt het waard of juist niet.

Keuze gemaakt? Dan kun je gemakkelijk telefonisch of online je autoverzekering afsluiten. Voordat je dat doet is het verstandig om te onderzoeken welke aanbieder de laagste premie biedt. Dezelfde dekking kan namelijk goedkoper zijn bij een andere verzekeraar. Via een onafhankelijke prijsvergelijker kun je jouw autoverzekering vergelijken en uiteindelijk ook afsluiten.

Tip: Wanneer je een tweede auto hebt, is het voordelig om de tweede verzekering bij dezelfde verzekeraar af te sluiten. Vaak krijg je dan een korting.

Tips & Tricks

Hieronder volgen nog een aantal tips:

  • Het is een goed idee om kleine reparaties zelf te laten repareren en niet te declareren bij de verzekeraar. In de meeste gevallen moet je meer premie gaan betalen. Bekijk wat op de lange termijn het goedkoopste is.
  • Kijk wie de meeste schadevrije jaren heeft, jij of je partner. Zet de auto en de verzekering dan op naam van diegene. Hoe meer schadevrije jaren, des te hoger de korting is.
  • Al lang schadevrij? Overweeg een (hoger) eigen risico. Hierdoor is je maandelijkse premie lager. Zet wel een bedrag opzij, indien je schade krijgt heb je altijd een buffer.
  • Wij Nederlanders zijn vaak dubbel verzekerd zonder dat we het door hebben. Kijk eens goed naar bijvoorbeeld je inboedelverzekering. Vaak is de inhoud van je auto (navigatie en persoonlijke spullen) verzekerd in de inboedelverzekering. Onnodig en zonde om dit ook nog via je autoverzekering te verzekeren.

Tot slot..

Ik hoop dat je iets hebt aan deze tips voor het afsluiten van een autoverzekering en heb je straks de goedkoopste autoverzekering van Nederland! Ben jij tevreden met je autoverzekering? Laat het me weten bij de reacties hieronder, op Facebook of Instagram. Je mag ook altijd contact met mij zoeken via de contactpagina. Kijk ook eens bij mijn andere financiële artikelen.

Lees ook: alles wat je moet weten over autostoeltjes, je kindje veilig vervoeren.

Liefs Francis

Nieuwsbrief100
Facebook252
Instagram1k
Pinterest20
Pinterest
fb-share-icon
LinkedIn1k
LinkedIn
Share