Er komt misschien een tijd dat je voor de keuze komt te staan: ga je zorgen voor je ouders of dierbaren? Je eerste gevoel heeft misschien een duidelijke voorkeur maar de keuze zelf is waarschijnlijk niet zo gemakkelijk en snel gemaakt. Nu is er wel een groot verschil tussen iets doen en fulltime mantelzorgen, daarnaast zit er ook nog veel tussenin. Ik heb gelukkig nog niet voor deze keuze gestaan, maar veel lezers van mijn website wel. Om die reden wil ik hier door middel van dit artikel extra aandacht aan besteden: zorgen voor je ouders of dierbaren. Lees je mee?

Zorgen voor je ouders of dierbaren

Wanneer er iemand binnen je gezin intensievere zorg nodig heeft, is er vrijwel geen keuze. Die zorg lever je als mama zijnde aan je kindje en of partner. De keuze wordt ingewikkelder wanneer het om jouw ouders, goede vriend(in) of andere dierbare gaat. Zorgen voor je ouders beslis je niet even. In dit artikel wil ik je niet vertellen wat je wel of niet moet doen. Dat is persoonlijk en hangt helemaal af van jouw persoonlijke situatie én van de persoon die hulp nodig heeft. Wat ga je wel lezen in dit artikel? Een paar tips die je op weg kunnen helpen voor het zorgen van je ouders of dierbaren.

Waarom is er (extra) zorg nodig?

Het kan zijn dat iemand je om hulp vraagt maar in de meeste gevallen merk jij dat je dierbare extra zorg nodig heeft. Het is goed om je af te vragen waarom dit dan is. Wat is de oorzaak waarom bijvoorbeeld je moeder extra zorg nodig heeft. Is iemand bang om naar buiten te gaan? Ervaart hij of zij lichamelijk ongemakken? Het is belangrijk om wat je opmerkt met de huisarts te bespreken. Samen met de persoon die zorg nodig heeft kunnen jullie bekijken wat de beste stap is om te zetten en welke hulp er nodig is voordat je overgaat op zorgen voor je ouders.

Praat er samen over

Wanneer jij, op wat voor manier dan ook, voor je ouders of dierbare wilt gaan zorgen: praat er samen over. Misschien zit die persoon helemaal niet op hulp te wachten of misschien op de hulp van iemand anders? Daarna is het belangrijk om te bespreken om wat voor hulp het dan precies gaat en hoe vaak die nodig is. Soms zijn het kleine dingen, zoals bijvoorbeeld contact met leeftijdsgenoten, samen een blokje om lopen of om hulp in de huishouding. Jij kan het nu voor hun invullen en andersom.

Zet alles op een rijtje en bespreek dit ook met alle andere betrokkenen, vergeet daarbij je eventuele broers en zussen niet. Zorgen voor je ouders of dierbaren kun je namelijk niet alleen.

Wat kan nog meer helpen?

Zorgen voor je ouders of dierbare hoef je niet helemaal zelf te doen, al lijkt dat misschien soms wel zo en is het even zoeken naar de rechten die de verzorgende heeft. Helaas werkt het in Nederland zo dat je alles zelf moet aanvragen, het kan dus even zoeken zijn. Daarom hier nog een aantal zaken die jou en de verzorgende kunnen helpen.

Thuiszorg

De thuiszorg is er voor iedereen die verzorging en/of verpleging nodig heeft in zijn of haar thuissituatie. Dit kan zijn door ouder worden, een ziekte of door een beperking. In de meeste gevallen is de verzorgende middels een zorgverzekering voor een groot gedeelte verzekerd voor de kosten van de thuiszorg. De specifieke zorg die er verleent moet worden komt tot stand door middel van een gesprek door de verzorgende en de thuiszorginstantie. Jij mag hier uiteraard ook bij zijn. Het is slim om ook contact te houden met de huisarts en deze informatie mee te nemen naar het gesprek.

Traplift

Wanneer de trap minder begaanbaar wordt biedt een traplift een uitkomst. Door een traplift te laten plaatsen kan iemand veel langer thuis blijven wonen. De regels voor het laten plaatsen van een traplift in de woning is afhankelijk van de eigenaar van het huis en de regels van de gemeente waarin de verzorgende woont. Het is mogelijk om een tegemoetkoming of vergoeding te krijgen vanuit de WMO wanneer u een traplift koopt. Het is niet altijd nodig om een nieuwe traplift aan te schaffen, zo kun je ook kiezen voor een gebruikte traplift. Laat je hierin goed informeren door een gespecialiseerde partij.

Hulp in de huishouding

Op een gegeven moment wordt het lastiger of het lukt helemaal niet meer om het huishouden te verzorgen. Deze zorg wordt vaak ook verleend vanuit een thuiszorginstantie. Zij bieden niet alleen hulp bij de verzorging van iemand maar kan dus ook helpen bij hulp in de huishouding. Dit kan door middel van een geldige WMO beschikking vanuit de gemeente maar ook op particuliere basis. Indien het laatste: houd er dan rekening mee dat een groot deel van de kosten dan niet worden vergoed. Bekijk altijd met de gemeente wat het totale kostenplaatje is.

Tot slot..

Dit was hem dan, mijn artikel met tips over het zorgen voor je ouders of dierbaren. Ik hoop dat je er iets aan hebt gehad en vraag me af: zorg jij nu al voor een dierbare en hoe doe je dat? Laat het me weten bij de reacties hieronder, op Facebook of Instagram. Je mag me ook altijd een privé berichtje sturen via de contactpagina.

Liefs Francis

Vergeet je niet in te schrijven voor mijn nieuwsbrief! Dat kan met de button hieronder:

Nieuwsbrief100
Facebook252
Instagram1k
Pinterest20
Pinterest
fb-share-icon
LinkedIn1k
LinkedIn
Share

foto homepage vierkant mamazetkoers voor de moeder die zichzelf durft te zijn

Lieve lezer, beste hardwerkende mama,

Mamazetkoers is een platform die handvatten biedt zodat iedere moeder zichzelf durft te zijn.
Laat me je inspireren om ‘gewoon’ je ding te doen, je laten genieten van het moederschap zónder jezelf te verliezen en vooral jezelf durven te zijn!

Ik stel me open voor jou, durf jij de uitdaging aan te gaan en jezelf open te stellen voor de mensen om je heen?

Liefs Francis