Sommige mensen kunnen niet zonder auto terwijl anderen nog nooit een auto hebben gehad. Toch hebben de meeste gezinnen in Nederland een zogenaamde ‘gezinsauto’. Ben jij toe aan een andere auto voor je gezin? Lees dan snel verder want in dit artikel ‘mama koopt een auto’ deel ik 6 handige tips me je. Lees je mee?

Mama koopt een auto, 6 tips!

Op het eerste gezicht kijk je natuurlijk naar de kleur en hoe de auto eruit ziet, toch is dat in mijn ogen niet heel belangrijk. Een auto rijden ‘omdat hij mooi’ is, is voor mijn budget niet weggelegd en dat geldt voor de meeste moeders onder ons. Voor mij is de hoeveelheid bagageruimte het meest belangrijk, want als ouder sjouw je een hoop mee. Hieronder volgen mijn 6 tips voor mama koopt een auto.

1. Bekijk het ruime aanbod

Het aanbod van nieuwe en tweedehands auto’s in Nederlands is groot. Ben daarom niet bang dat je favoriete auto snel weg is of ga direct in op die ene ‘buitenkans’. Neem de tijd en denk goed na over wat je nodig hebt. Er zijn ontzettend veel merken op de markt met allemaal hun eigen prijsklasse. Weet je al wat je wilt uitgeven en wat het maximale budget is? Kijk hierbij ook naar wat de auto je maandelijks gaat kosten aan wegenbelasting en benzine of diesel. Als je deze gegevens hebt en hierin een keuze maakt kun je selectiever gaan kijken.

2. Maak een proefrit

Nadat je het hele aanbod hebt bekeken is het ook belangrijk om meerdere auto’s te gaan bezichtigen én een proefrit in te maken. Zo heb ik ooit een proefritje gemaakt in een KIA, erg mooi wagentje maar hij maakte nauwelijks snelheid op de invoegstrook van de snelweg. Dit soort dingen wil je echt weten voordat je de auto koopt. De KIA heb ik dus nooit gekocht, we zijn toen voor een minder sexy wagentje gegaan: de FIAT Panda, maar hij voldeed wel helemaal aan onze eisen. Maak dus altijd een proefrit en het liefst meerdere, dan kun je de auto’s ook beter onderling met elkaar vergelijken.

3. Bekijk de uitrusting en opties

Je denkt bij het woord uitrusting misschien aan lederen bekleding of aan een extra vak in je handschoenenkastje maar ik bedoel eigenlijk meer de praktische zaken. Bekijk de hoeveel opbergruimte die je hebt in de auto, past je kinderwagen erin? Zowel de variant met de kinderwagenbak als de buggy? Hoeveel airbags zitten erin heeft de auto parkeersensoren? Er zit tegenwoordig veel extra’s in en op de auto, maar bekijk goed welke er wel en niet opzitten in de uitvoering waarin jij een testritje maakt.

4. Bevestig de kinderstoelen

Het klikt misschien suf en de autoverkoper zit er vast niet op te wachten maar probeer alsjeblieft uit of je kinderstoelen passen op de achterbank. In sommige auto’s kunnen er drie op de achterbank maar in de meeste gevallen zijn het er maar twee. Hier kom je alleen maar achter door het te proberen. Zeker voor grotere gezinnen kan ik dit aanraden. Een verkoper weet dit soort zaken gewoonweg niet, heel misschien uit eigen ervaring maar de kans is groot dat hij net een andere kinderstoel gebruikt dan degene die jij hebt. Op deze manier zie je ook hoeveel beenruimte erover blijft.

Wil je trouwens meer lezen over kinderstoelen in de auto? Lees dan dit artikel.

5. Durf te onderhandelen

In sommige landen is het normaal om te onderhandelen over de prijs, in Nederland wordt dat alleen gedaan bij grote en duurde aankopen. Toch durft lang niet iedereen een lagere prijs te bieden. Ik kan je uit eigen ervaring vertellen: het loont. Ik maak er ook een beetje een sport van. Er zit namelijk altijd wel iets van ruimte in de prijs of kun je er iets extra’s bij krijgen. Zo kregen mijn man en ik bij de aankoop van onze Skoda beide een fietsoutfit. Je kan ook onderhandelen over een langere garantietermijn of nieuwe banden.

Je kunt altijd nog de prijs betalen die er gevraagd wordt en je hoeft het ook niet hard en zakelijk te spelen maar ik wil je vooral adviseren om het gewoon te proberen!

6. Kies een autoverzekering

Dan ben ik nu aangekomen bij de laatste tip voor mama koopt een auto. Ondanks dat het de laatste is, is hij niet geheel onbelangrijk want wanneer je een auto koopt ben je nog niet klaar. Zorg ervoor dat je een autoverzekering afsluit voordat je de weg op gaat. Je wilt natuurlijk niet onverzekerd rondrijden, dat is namelijk niet alleen onverstandig maar ook nog eens strafbaar. Je bent bij wet verplicht je auto ten minste te verzekeren met een WA verzekering.

Als laatste tip wil ik je nog meegeven om goed te kijken naar je autoverzekering. Wat wil je wel en juist niet verzekeren. Je kunt namelijk flink besparen op een autoverzekering als je hier eens induikt, daarnaast wordt de kans dat je voor vervelende verrassingen komt te staan bij een ongeluk ook nog kleiner.

Tot slot..

Dit was hem dan, mijn artikel met 6 tips voor mama koopt een auto. Ik hoop dat je er iets aan gehad hebt. Nu ben ik benieuwd, rijd jij in een gezinsauto en waar moest de auto dan minimaal aan voldoen? Laat het me weten bij de reacties hieronder, op Facebook of Instagram. Je mag me ook altijd een privé berichtje sturen via de contactpagina.

Liefs Francis

Vergeet je niet in te schrijven voor mijn nieuwsbrief! Dat kan met de button hieronder:

Nieuwsbrief100
Facebook252
Instagram1k
Pinterest20
Pinterest
fb-share-icon
LinkedIn1k
LinkedIn
Share

foto homepage vierkant mamazetkoers voor de moeder die zichzelf durft te zijn

Lieve lezer, beste hardwerkende mama,

Mamazetkoers is een platform die handvatten biedt zodat iedere moeder zichzelf durft te zijn.
Laat me je inspireren om ‘gewoon’ je ding te doen, je laten genieten van het moederschap zónder jezelf te verliezen en vooral jezelf durven te zijn!

Ik stel me open voor jou, durf jij de uitdaging aan te gaan en jezelf open te stellen voor de mensen om je heen?

Liefs Francis