Mijn man en ik zijn, samen met onze kinderen, de uitdaging aangegaan: we consumeren één week geen vlees en vis. Nu moet eerlijk bekennen dat wij al geen grote vleeseters zijn maar we houden wel van vlees en vis. Ik durf te stellen dat we over het algemeen al minder vlees en vis eten dan een gemiddeld gezin maar gaan deze uitdaging toch graag aan. Aankomende maandag (9 maart) gaan we van start. In dit artikel vertel ik je meer over de week zonder vlees én deel ik handige tips! Doe jij al mee?

De week zonder vlees, 9 t/m 15 maart 2020

Misschien heb je er al van gehoord, maar misschien ook niet maar maandag 9 maart is het weer zover: dan start de 3e editie van de week zonder vlees. De week zonder vlees is een initiatief van Isabel Boerdam met als doel een flexitarisch eetpatroon op de kaart te zetten en zo de vlees- en visconsumptie te verminderen. Vegetarisch eten is namelijk allesbehalve saai, smakeloos of ingewikkeld. De week zonder vlees staat daarom in het teken van proberen, proeven en geloven. Het vervangen van vlees of vis door iets anders is namelijk makkelijker dan je denkt. Om mijn steentje daaraan bij te dragen schrijf ik dit artikel. Waarom? Het voedingscentrum legt het in dit filmpje haarfijn uit:

Zoals je in de inleiding al kon lezen consumeren wij al minder vlees dan een gemiddeld huishouden, vaak gebruik ik ook maar de helft van de aanbevolen hoeveelheid vlees in een gerecht. Hier heb ik op mijn blog ook al eens commentaar op gehad, jammer want het consumeren van grote hoeveelheden vlees en vis past gewoonweg niet meer in onze huidige maatschappij. Dit betekent trouwens niet dat we nooit geen vlees en vis meer consumeren, hiervoor vind ik het gewoon te lekker. In een flexitarisch eetpatroon past dit perfect: gerechten met vlees en vis worden dan afgewisseld met vegetarische gerechten.

Om duidelijk te maken dat vegetarisch eten erg lekker, gemakkelijk en leuk is doen ook enkele restaurants mee met de week zonder vlees. ‘t Zusje pakt hiermee groots uit door iedereen uit te dagen met ‘Durf jij een avondje groen?’. Wij gaan daar volgende week zeker eten en zijn erg benieuwd naar al het lekkers. We zijn al volop met de voorbereidingen bezig voor volgende week, het zal toch even wennen zijn. Zo houden we namelijk in die week een kleine borrel voor de collega’s van Jeffrey en die is uiteraard een vegetarisch! De lekkere (en makkelijke!) recepten ga ik natuurlijk met jullie delen.

Wil je ook meedoen met de week zonder vlees? Meld je dan aan via deze website. Ik zou het erg tof vinden als je je deelname deelt op sociale media. Tag je mij? Dan zal ik je berichtje delen, hopelijk inspireren we op deze manier nog meer mensen om mee te doen. 🙂

Tips

Voor wie al mee doet maar ook voor degene die nog twijfelt, misschien trek ik je hiermee nog over de streep, hieronder enkele tips.

  • start met een vegetarisch ontbijt, denk hierbij aan granola met kwark;
  • vervang je vleesbeleg eens door een vegetarische variant, zoals Hoemoes & Muhammara;
  • maak een maaltijdsoep boordevol eiwitten, vitamine en groenten!
  • geen tijd om te koken? Kies dan een vegetarische maaltijd uit het convenience schap. De heerlijke Quinoa met Thaise kokoscurry van Henri is o.a. te koop bij Plus, Crisp en Picnic;
  • houd je van een goed gevulde pasta? Maak dan eens gebruik van een bonenschotel van Hak. De bonen voegen ook nog eens veel meer smaak toe dan bijvoorbeeld gehakt.

In het online magazine, die speciaal is uitgegeven voor de week zonder vlees, staan nog veel meer handige en lekkere tips. Check ook de toffe video’s hoe jij van de week zonder vlees een waar groentefeestje maakt!

Houdt @mamazetkoers in de gaten!

In de week van 9 tot en met 15 maart deel ik al mijn vegetarische maaltijden met jullie. Op die manier wil ik laten zien dat je eindeloos kunt variëren, wil ik je inspireren en motiveren. Wat kun je verwachten? Je krijgt onder andere exclusieve beelden van de gerechten te zien die we tijdens onze borrel serveren en neem ik je digitaal mee uit eten bij ‘t Zusje.

Je vraagt je misschien af, waar? Simpel dat is op mijn Instagram kanaal @mamazetkoers. Volg je en je mist niets.

Tot slot..

Ik hoop je via deze weg ook geïnspireerd te hebben om mee te doen met de week zonder vlees en op deze manier kennis te maken met al het lekkers wat de vegetarische keuken te bieden heeft. Vergeet je niet aan te melden via deze website! Doe jij mee? Laat het me weten bij de reacties hieronder, op Facebook of Instagram. Je mag natuurlijk ook altijd een berichtje sturen via de contactpagina.

Liefs Francis

Nieuwsbrief100
Facebook252
Instagram1k
Pinterest20
Pinterest
fb-share-icon
LinkedIn1k
LinkedIn
Share