Niets is beter om je dag goed te beginnen dan een goede nachtrust. Eén van de beste dingen die je daarvoor kan doen is het juiste ergonomische kussen kiezen. Wist je dat het juiste kussen je heerlijk naar dromenland brengt maar dat een verkeerd of een oud kussen een ware nachtmerrie kan zijn? Sommige mensen klagen zelfs over een slechte nachtrust en stijve spieren, het ergonomische kussen biedt dan uitkomst. In dit artikel deel ik enkele tips om het juiste ergonomische kussen te kiezen, lees je mee?

Tips om het juiste ergonomische kussen te kiezen

Ik heb ooit eens ergens online gelezen dat een kussen om 5 jaar vervangen zou moeten worden. Na die tijd zou het zijn ondersteuning verliezen en niet meer hygiënisch zijn. Voor mijn gevoel zou je langer met een kussen moeten doen, ik kan me niet herinneren dat ik mijn kussen zo vaak vervang, misschien doe ik dat dan ook wel te weinig.

Het kiezen van het juiste ergonomische kussen is erg persoonlijk. Ikzelf vond het een lastige beslissing: je slaapt er immers elke nacht op. Het moet dan wel goed zijn. Ikzelf houd van een kussen met een fijne balans tussen comfort en lichte ondersteuning. Maar hoe vind je uit het grote aanbod kussens het ideale kussen voor jou? Hieronder volgen enkele tips.

Algemene tips voor een ergonomische kussen

  • Om te vermijden dat je het kussen moet opschudden om ondersteuning te krijgen, kun je het beste kiezen voor een voorgevormd kussen.
  • Wist je dat er bij diverse merken zoals Tempur, Quiesco en Mahoton kussen verkrijgbaar zijn in verschillende hoogtes en hardheden per model? Kies dus de hardheid en hoogte die bij jouw lichaamsbouw past.
  • Laat je altijd informeren over het materiaal waar het kussen van gemaakt is.
  • Smalle schouders? Kies dan voor een lager kussen.
  • Of brede schouders? Kies dan voor een hoger kussen.

De vulling

Er zijn meer dan 10 soorten kussenvulling beschikbaar voor een ergonomische kussen, elk met een ander prijskaartje, voordelen en nadelen. Hieronder beschrijf ik de 4 meest voorkomende vullingen zijn: synthetisch, dons, latex en traagschuim.

Synthetisch

De kans is groot dat je huidige kussen nu een synthetische vulling heeft, verreweg de meeste kussen hebben namelijk zo’n vulling. Het voordeel van een synthetische vulling is dat het voor veel mensen geschikt is, zeker voor mensen met een allergie. De vulling wordt gemaakt van holle polyester vezels of van micro-gel polyester. De vulling is verkrijgbaar in een stevige, medium als een zachte variant. Hoewel een synthetisch kussen relatief goedkoop is, gaat dit kussen minder lang mee dan een kussen met een vulling van dons. Op een gegeven moment verliest het gewoon zijn stevigheid en dus zijn ondersteuning.

Dons

Een kussen met een donzen vulling bestaat uit ganzen- of eendendons. Vaak worden deze kussens nog aangevuld met veren. Het grote voordeel van dons is dat het een zeer zacht en flexibel materiaal is, hierdoor kun je het kussen in elke vorm duwen. Als laatste heeft deze vulling ook nog als voordeel dat het vocht absorberend is en zorgt voor een goede warmteregulatie. Het nadeel van een donzen kussen is dat het kussen niet vormvast is en hierdoor nooit dezelfde goede ondersteuning biedt.

Latex

Een vulling die wel altijd dezelfde ondersteuning biedt is een kussen met een latex vulling. Latex is een deels natuurlijke grondstof die gewonnen wordt van de rubberboom. Het voordeel van latex is dat het veerkrachtig is maar toch zacht aanvoelt. Door zijn stevige vaste vorm kan hij je nek en rug optimaal ondersteunen. Het nadeel van deze vulling is dat hij minder geschikt is voor de buikslaper en is wat duurder in zijn prijsklasse.

Traagschuim

Een andere type kussen dat ook stevig en vormvast is, is een kussen gevuld met traagschuim. Een kussen van traagschuim vormt zich naar jouw lichaam en biedt daardoor goede ondersteuning. Ook traagschuim is vooral een geschikte vulling voor mensen die op hun zij of rug slapen. Het grootste nadeel aan traagschuim is dat het minder veerkrachtig is waardoor het altijd even tijd nodig heeft op zich te vormen naar de hoofd en nek. Dit kun je in dit voorbeeld goed zien.

Het juiste ergonomische kussen past bij je slaaphouding

Zoals ik net al bij de vulling beschreef is je slaaphouding ook van belang. Het juiste ergonomische kussen moet bij je slaaphouding passen. Niemand weet precies wat hij of zij in zijn slaap doet, daarom adviseer ik ook om een kussen eens uit te proberen als dat mogelijk is.

  • Slaap je op je rug? Dan heb je een lagere ondersteuning nodig dan wanneer je op je zij slaapt. Een lager kussen ondersteunt de natuurlijke kromming van de bovenste ruggengraat en geeft steun aan het hoofd, de nek en de schouders.
  • Als je op je zij slaapt, zoek dan naar een hogere, steviger ondersteuning. Het kussen moet perfect aansluiten bij het hoofd, de nek en de schouders.
  • Ben jij een echte buikslaper? Ga dan opzoek dan een zacht, dun ondersteunend kussen. Je kan ook zonder kussen slapen als je op je buik slaapt. Belangrijk om weten: het is de minst ergonomische slaaphouding.

Sommige kussens hebben verschillende zones om zowel rug- als zijligging goed te ondersteunen. Bij dit type ergonomisch kussen zijn de zones voor zijligging dan iets hoger of harder dan de zones voor de rugligging.

Tot slot..

Dit was hem dan, mijn artikel over een ergonomische kussen. Wat voor kussen heb jij? Ik ben een echte buikslaper en heb daarom een zacht kussen gevuld met dons. Niet het beste kussen en niet de meest ergonomische slaaphouding maar het is zoals het is. Hoe slaap jij en welk ergonomische kussen heeft jouw voorkeur? Laat het me weten bij de reacties hieronder, op Facebook of Instagram. Je mag me ook altijd een berichtje sturen via de contactpagina.

Als laatste sluit ik nog af met twee huishoudelijke tips voor als jij jouw ergonomische kussen al hebt gevonden: maak gebruik van een kussensloop en was deze regelmatig. Is jouw kussen aan vervanging toe? Neem dan eens een kijkje op de website van Quiesco. Zij hebben een duidelijke en overzichtelijke website en bieden ergonomische oplossingen op basis van de principes van gezond slapen en gezond werken.

Liefs Francis

Vergeet je niet in te schrijven voor mijn nieuwsbrief! Dat kan met de button hieronder:

Nieuwsbrief100
Facebook252
Instagram1k
Pinterest20
Pinterest
fb-share-icon
LinkedIn1k
LinkedIn
Share

foto homepage vierkant mamazetkoers voor de moeder die zichzelf durft te zijn

Lieve lezer, beste hardwerkende mama,

Mamazetkoers is een platform die handvatten biedt zodat iedere moeder zichzelf durft te zijn.
Laat me je inspireren om ‘gewoon’ je ding te doen, je laten genieten van het moederschap zónder jezelf te verliezen en vooral jezelf durven te zijn!

Ik stel me open voor jou, durf jij de uitdaging aan te gaan en jezelf open te stellen voor de mensen om je heen?

Liefs Francis