Wie volgend jaar ook weer optimaal wil genieten van een mooie tuin moet zijn tuin winterklaar maken. De herfst is hier het ideale seizoen voor. In dit artikel deel ik fijne tips om direct mee aan de slag te gaan in je tuin. Wist je dat bijvoorbeeld niet alle bloembollen winterhard zijn? In dit artikel, je tuin winterklaar maken in de herfst, vertel ik je daar graag mee over. Lees je mee?

Je tuin winterklaar maken in de herfst

Je tuin winterklaar maken is misschien niet de klus waar je het meeste zin in hebt maar wel erg belangrijk is. Het hoeft je echt geen uren te kosten, je tuin winterklaar maken ben je met een zaterdagmiddag echt klaar. Tenzij je natuurlijk een hele grote tuin hebt. Volg onderstaande tips op zodat je het nieuwe tuinseizoen weer kunt genieten van een mooie tuin!

Verwijder onkruid en dode planten

De eerste stap is afscheid nemen van planten die niet meer te redden zijn. Dode planten vinden niet ineens het leven in het komende winterseizoen. Weg ermee dus. Tijd voor iets anders en daar kom ik verderop in dit artikel nog op terug. Vergeet ook niet je eenjarige wilde bloemen uit je tuin te halen. Deze hebben de hele zomer hun functie gedaan voor diverse insecten, volgende lente kun je weer nieuwe zaden strooien.

Na het verwijderen van dode planten en bloemen is het tijd om het onkruid te verwijderen uit je tuin. Wanneer je dit aan het einde van de herfst goed doet heb je daar echt het hele winterseizoen profijt van! Voor je gevoel wil je misschien ook alle gevallen bladeren uit je tuin verwijderen, het ziet er immers niet zo mooi en gezellig uit.

Toch hebben al die gevallen blaadjes wel degelijk een functie. In de winterperiode beschermen ze lage plantjes tegen de vorst en zijn ze een schuilplaats voor bijvoorbeeld egels. Als je de bladeren dus wilt verwijderen, denk er dan een over na om ze op sommige plekken bewust wel te laten liggen. Op bepaalde planten bijvoorbeeld of maak een hoekje in je tuin.

De schaar erin

Je bomen en planten kun je op twee momenten snoeien, in de lente of in de herfst. Nog specifieker is dat het moment voordat het gaat vriezen of na de laatste vorst. Kijk goed naar welke planten je in de tuin hebt en bepaal wanneer je welke plant wilt snoeien. Persoonlijk doe ik al mijn snoeiwerk het liefste in de lente maar het kan dus ook prima in de herfst. Je tuin winterklaar maken is niet ingewikkeld en je kunt er de tijd voor nemen.

Ga voor bloembollen in je tuin!

Na het snoeien en het verwijderen van dode bloemen en planten voelt je tuin misschien wat kaal en leeg aan. Dit is niet erg, alles is in rust en maakt zich klaar voor de winter en tijdens de donkere dagen maken we ook veel minder gebruik van de tuin. Het is juist nu belangrijk om bijvoorbeeld nieuwe winterharde planten te planten. En wat dacht je van bloembollen?

De voorjaarsbloeiende bloembollen zoals krokussen en hyacinten zijn winterhard en kun je gewoon in de herfst al de grond zetten. Het jaar erop komen ze gewoon weer terug. De meeste zomerbloeiende bloembollen zijn helaas wel vorstgevoelig en moet je dus rooien en op een droge, koele en vorstvrije plek bewaren. De volgende lente kun je ze wel opnieuw planten. Dit geldt ook voor de prachtige Dahlia en Gladiolen, deze zijn echt onmisbaar in je tuin!

Dahlia

De Dahlia heeft zeer fraaie gekleurde bloemen met witte punten. Een zeer opvallende verschijning die opvalt in je tuin! De bloemen kunnen een diameter van 25 cm bereiken en heeft een groeihoogte tot ongeveer 120 cm. Ze bloeien vanaf juli in de zomertuin maar kun je helaas niet planten in de winter omdat ze niet winterhard zijn. Heb je wel bollen van de Dahlia in de tuin staan? Graaf deze dan uit voor de vorst en bewaar ze in een vorstvrije omgeving. In de lente kun je ze dan weer planten. Je kunt deze bloembollen al wel nu aanschaffen, je hoeft dus niet te wachten tot de lente.

Wist je dat Dahlia’s oorspronkelijk uit Mexico komen en de bloembladeren eetbaar zijn? Nu wel! De Dahlia zie je stiekem best veel in de Nederlandse tuinen, kijk in het voorjaar maar eens rond als je een blokje omloopt. Wil je lang plezier hebben van de Dahlia? Zorg er dan voor dat je de uitgebloeide bloemen verwijderd om zo nieuwe bloei te bevorderen.

Gladiolen

De grootbloemige Gladiolen zijn onwijs prachtig en een echte aanvulling op je zomertuin. Je kent ze misschien wel van de Vierdaagse in Nijmegen. De Gladiolen bloeien in verschillende suikerzoete kleuren en zorgen voor een prachtige aanblik de hele zomer lang. Gladiolen geven gekleurde bloemen van juli tot augustus. Deze bloembollen / tuinplanten kunnen worden geplant van april tot juni en zijn niet winterhard. Heb je Gladiolen in je tuin staan? Graag deze net als de Dahlia dan ook uit en bewaar ze op een droge vorstvrije plek.

Is alles vorstbestendig?

Net zoals de Dahlia en de Gladiolen is niet alles in je tuin winterhard. Sommige planten moet je afdekken met speciale folie en sommige planten kun je beter verplaatsen naar de schuur of overkapping. Ikzelf heb plantenrek aan de schutting hangen met terracotta potjes erin. Deze potten zijn niet winterhard en vriezen kapot in de winter. Deze potten met plantjes plaats ik dan allemaal onder mijn overkapping tegen het huis aan. Zo zijn ze voldoende beschermd tegen de vorst.

De laatste stap met het winterklaar maken van je tuin: vergeet je tuinkussen niet binnen te halen of om af te dekken. Kussen kunnen gaan schimmelen en dat vind ik persoonlijk erg zonde. Kijk tijdens het winterklaar maken van je tuin dus goed rond of je alles gewoon buiten kunt laten staan. Als laatste: draai je buitenkraan dicht en ontkoppel de sproeier!

Tot slot..

Dit was het dan, mijn artikel over winterklaar maken van je tuin in de herfst. Graag hoor ik of jij al bezig bent met het winterklaar maken van je tuin of juist helemaal niet. Heb je nog dé tip over het winterklaar maken van je tuin? Deel hem hieronder of laat het me weten via Facebook of Instagram. Uiteraard mag je me ook altijd een berichtje sturen via de contactpagina.

Liefs Francis

Vergeet je niet in te schrijven voor mijn nieuwsbrief! Dat kan met de button hieronder:

Nieuwsbrief100
Facebook252
Instagram1k
Pinterest20
Pinterest
fb-share-icon
LinkedIn1k
LinkedIn
Share

foto homepage vierkant mamazetkoers voor de moeder die zichzelf durft te zijn

Lieve lezer, beste hardwerkende mama,

Mamazetkoers is een platform die handvatten biedt zodat iedere moeder zichzelf durft te zijn.
Laat me je inspireren om ‘gewoon’ je ding te doen, je laten genieten van het moederschap zónder jezelf te verliezen en vooral jezelf durven te zijn!

Ik stel me open voor jou, durf jij de uitdaging aan te gaan en jezelf open te stellen voor de mensen om je heen?

Liefs Francis