Nu mijn woonkamer helemaal vol staat met planten is het contrast met buiten groot: in onze achtertuin is het maar een grijze bedoening. Dit komt voornamelijk door de bestrating die er ligt en het gebrek aan planten en kleur. Tijd om daar verandering in te brengen! Wie een kleine tuin (of balkon) heeft zal daar creatief in moeten zijn, de ruimte is immers beperkt. Daarom is verticaal tuinieren ideaal. Je werkt dan in de hoogte en daardoor kost dit je nauwelijks tuinoppervlak. Wist je dat verticaal tuinieren tegenwoordig weer helemaal hip is? Dan heb ik het niet over die plastic plantenbakken aan de schutting, want dat is sinds de jaren negentig al passé. Ik wilde iets anders, en dat is gelukt! Zie hieronder mijn plantenrek aan de schutting, in dit artikel vertel ik je wat je nodig hebt en hoe je deze ook gemakkelijk kunt maken.

Dit heb je nodig:

Dit heb je nodig om het plantenrek aan de schutting te maken:

 • 1 stuk betongaas;
 • 28 terracotta potjes met een diameter van minimaal 11 cm;
 • 20 liter potgrond;
 • 28 plantjes;
 • 8 haakjes met schroefdraad;
 • 15 meter binddraad (ijzerdraad met een laag kunststof).

In plaats van betongaas kun je ook een frame van hout of ander materiaal nemen. Omdat onze schutting al van hout is heb ik bewust voor betongaas gekozen. Hierdoor is het contrast groter. Daarnaast gaat dit materiaal langer mee dan bijvoorbeeld hout. Kies wat jij mooi vindt en bij jouw tuin past!

Met deze materialen maak je exact wat er op de foto’s staat. Wil je een kleiner of groter plantenrek maken? Houdt er dan rekening mee dat je meer of minder materialen nodig hebt.

Zo maak je dit plantenrek aan de schutting!

Het is niet moeilijk, alleen even wat werk voordat je dit plantenrek aan de schutting hebt hangen. Het resultaat mag er daarna wel zijn, het fleurt onze tuin helemaal op!

 1. Kies een plek in de tuin waar je het plantenrek wilt hebben en maak het betongaas op maat. Ik heb ervoor gekozen om het betongaas in twee stukken te slijpen (slijptol) zodat ik twee kleinere rekken heb in plaats van één groot rek.
 2. Hang de rekken op aan de schutting met behulp van haakjes. Ik heb 4 haakjes per deel gebruikt zodat ik hem in alle hoeken vast kan zetten. Zo komt het plantenrek niet van de schutting wanneer er bijvoorbeeld wind onder komt. Op deze manier hangt hij extra stevig. Ik heb de haken gewoon in de schutting gedraaid en het betongaas daaraan gehangen. Simpel. Op de foto hieronder kun je het zien.leeg frame plantenrek aan de schutting mamazetkoers
 3. Knip het binddraad in 28 stukken van 50 centimeter.
 4. Voordat je alle potjes op kunt hangen is het belangrijk dat je de potten eerst in een emmer water laat weken. Terracotta onttrekt namelijk veel water uit de potgrond. Door de potjes goed nat te maken voorkom je dat de planten straks te weinig water hebben.
 5. Bind een uiteinde van het binddraad aan het gaas. Hoe maakt niet veel uit als het maar vast zit. Pak een potje en doe het binddraad onder de rand van potje. Trek strak aan en maak ook het andere uiteinde vast aan het gaas. Laat een stukje open en begin aan het volgende potje totdat ze allemaal hangen (zie foto hieronder).potjes ophangen plantenrek aan de schutting mamazetkoers
 6. Als alle potjes hangen komt de leukste stap: namelijk de plantjes planten! Plantjes kun je het beste meteen verpotten na aankoop en van nieuwe potgrond voorzien. Vul alle terracotta potjes met potgrond en een plantje, het mooie eindresultaat zie je meteen.
 7. Geef alle plantjes vervolgens water en klaar ben je!

Daarna is het een kwestie van blijven water geven. Op warme dagen geef ik de plantjes dagelijks water. Dit doe ik dan door de terracotta pot in zijn geheel van het rek te halen en onder te dompelen in een emmer water. Op deze manier neemt de potgrond én het potje voldoende water op. Wanneer je van boven water geeft kan het zijn dat de wortels te weinig water krijgen en je plantje doodgaat.

Winter tip: terracotta potjes kunnen kapot vriezen in de winter. Ik heb gebruik gemaakt van eenjarige planten. Zodra het winter wordt gooi ik de plantjes weg en stapel ik de potjes op en bewaar deze in de schuur. In het voorjaar hang ik de potjes weer op met nieuwe planten. Doordat het potje aan de bovenkant breder is dan aan de onderkant kun je ze zo uittillen. Het binddraad losmaken is dan niet nodig.

Tot slot..

Ik ben erg blij met het eindresultaat, het fleurt de tuin helemaal op en vanuit het huis zijn ze ook goed te zien. Ga jij ook dit plantenrek aan de schutting maken en wat vind je ervan? Laat het me weten door hieronder een reactie achter te laten, op Facebook of op Instagram. Je mag natuurlijk ook altijd een berichtje sturen via de contactpagina.

Liefs Francis

Nieuwsbrief100
Facebook252
Instagram1k
Pinterest20
Pinterest
fb-share-icon
LinkedIn1k
LinkedIn
Share