We kunnen zeggen dat we het geprobeerd hebben: gras in onze achtertuin. Vijf jaar geleden hebben we de achtertuin grondig aangepakt, ik was net in verwachting van Ize, en een stuk gras was een van onze wensen. Nu vijf jaar later heeft het gras plaatsgemaakt voor kunstgras. In dit artikel vertel ik je waarom we hiervoor kozen en leg ik je stap voor stap uit hoe je kunstgras het beste kunt leggen. Heb jij ”echt” gras in je tuin of niet? Laat het me weten bij de reacties hieronder.

Waarom kunstgras?

De titel van dit artikel zegt het eigenlijk al: echte mannen maaien niet. In de vijf jaar dat we ”echt” gras in onze tuin hebben gehad kostte het Jeffrey ontzettend veel werk om het gras mooi te houden. Het is niet alleen het maaien, maar de kantjes moeten netjes geknipt worden en wekelijks staken er weer paardenbloemen boven het gras uit. Onze tuin ligt op het zuiden en hebben daardoor de hele dag zon. Ideaal voor ons maar het gras vindt het wat minder leuk. Elk jaar werd ons gras minder mooi, ondanks het harde werk wat mijn man erin stak. Er zaten flinke gaten in het gras, groeide het niet overal hetzelfde en was de kleur meer geel dan groen. We hebben nu geen onderhoud meer aan het gras. Dat is trouwens niet het enige voordeel. Onze kinderen kunnen nu in de vroege ochtend ook op het gras spelen, zónder groene knieën te krijgen en nat te worden van de dauw op het gras. Na een flinke regenbui kunnen ze ook lekker op het gras spelen zonder zwart te worden. Ik vind het ideaal.

Type kunstgras kiezen

Waar kunstgras vroeger gezien werd als ”nep” is dat tegenwoordig wel anders. Er zijn verschillende soorten kunstgras te koop voor verschillende toepassingen. Daarnaast is realistisch kunstgras tegenwoordig niet meer van echt gras te onderscheiden. Waar je op moet letten bij het aanschaffen van kunstgras is waarvoor je het wilt gebruiken. Wil je het alleen voor de sier leggen of gaan kinderen er intensief gebruik van maken. Daarnaast speelt budget ook een belangrijke rol in je keuze.

Het kunstgras in onze tuin zal intensief gebruikt worden. Niet alleen door spelende kinderen maar in de zomer komt er ook een zwembad op te staan. Voor ons is het dus belangrijk dat de grasharen altijd weer overeind komen te staan, ook nadat er een zwembad op heeft gestaan. Dat het gras echt moet lijken spreekt voor zich maar ook de zachtheid is voor ons belangrijk. We willen er met bloten voeten overheen lopen. Als laatste willen we ook een dikkere mat, onze kinderen vallen hier regelmatig en dan is de ondergrond extra zacht. Wij kochten ons kunstgras (type Lounge Plus) bij Kunstgrasnet en op deze website kun je online precies zien hoe een kunstgras scoort op echtheid en zachtheid. Je kunt het thuis ook zelf voelen door enkele stalen aan te vragen. Wel zo prettig, ik koop niet graag iets zonder het gezien te hebben.

Kunstgras leggen

Het leuke deel is gedaan, nu gaat het zware werk beginnen. Hieronder leg ik stap voor stap uit hoe je kunstgras het beste kunt leggen. Voor het leggen van ons kunstgras (15 vierkante meter) zijn we 2,5 uur bezig geweest (verwijderen oud gras en wit zand aanbrengen niet meegerekend).

  1. Het oude gras verwijderen. Indien er geen gras ligt, verwijder dan de eventuele tegels en verwijder 5 tot 10 centimeter zwarte grond. Egaliseer de grond met een hark.
  2. Beng vervolgens 5 tot 10 centimeter wit zand aan. Gebruik bijvoorbeeld stratemakerszand.
  3. Bepaal hoe hoog het kunstgras moet komen te liggen. Wij hebben dit gedaan door een staal tegen de rand aan te leggen.bepaal hoe hoog je kunstgras komt te liggen mamazetkoers
  4. Nadat je de hoogte hebt bepaald kun je het zandbed uitvlakken. Dit is makkelijker als je het zand van tevoren goed nat hebt gemaakt. Het uitvlakken is erg belangrijk omdat het kunstgras de vorm van de ondergrond aanneemt. Is deze niet vlak, dan je kunstgras dus ook niet.uitvlakken mamazetkoersuitvakken 2 mamazetkoers
  5. Je kunt ervoor kiezen om een onderdoek te leggen, wij hebben dat niet gedaan. Een onderdoek zorgt ervoor dat eventueel onkruid niet door het kunstgras kan groeien.
  6. Rol het kunstgras uit en zorg ervoor dat je alle plooien recht trekt.gras uitrollen mamazetkoers
  7. Snij het te veel aan kunstgras (aan de zijkanten) af met een stanleymes. Wij hebben ook een lampje staan op de grasmat. Die vorm kun je met een stanleymes ook uitsnijden. Je ziet het op de foto hieronder.
  8. Ons te leggen oppervlak is langer dan 4 meter waardoor we een naad krijgen. Je moet dan twee stukken tegen elkaar aanleggen. Waar je op moet letten is dat de haren van het kunstgras in dezelfde richting wordt gelegd. Je kunt eventueel de naden aan elkaar lijmen met kunstgrastape zodat het kunstgras een geheel vormt.kunstgras leggen eindresultaat
  9. Het kunstgras zet je vervolgens vast met kunstgras haken. Dit doe je om de 50 centimeter, zo waait je nieuwe grasmat nooit weg!
  10. Het kunstgras heeft lang op een rol gezeten, hierdoor zijn de haren nog plat. Door ze met een harde bezem te borstelen (tegen de haarrichting in) komen de haren mooi overeind.

Nu is het kunstgras klaar voor gebruik, het genieten kan beginnen! Het voordeel van het kunstgras dat wij kozen is dat je het niet met zand in hoeft te strooien!

Tot slot..

Het meeste werk zit echt in het afvoeren van het oude gras en het vlak maken van de ondergrond maar voor de rest is kunstgras leggen vrij makkelijk. Nu heb ik makkelijk praten want mijn vader en man hebben het gelegd, de prachtige foto’s heb ik wel zelf gemaakt 😉 . Hoe vind je het geworden en heb jij ”echt” gras in je tuin of niet? Laat het me weten bij de reacties hieronder, op Facebook of Instagram. Je mag ook altijd contact met mij zoeken via de contactpagina.

Liefs Francis

Nieuwsbrief100
Facebook252
Instagram1k
Pinterest20
Pinterest
fb-share-icon
LinkedIn1k
LinkedIn
Share