Wie houdt er nou niet van lekker eten? Ik denk iedereen wel, juist daarom is sous-vide koken ook zo geweldig! Want met sous-vide koken maak je thuis de lekkerste gerechten klaar. Geloof me, na het lezen van dit artikel ga jij (of je partner) ook sous-vide koken. In dit artikel vertel ik er alles over, lees je mee?
Wat is sous-vide?
Na het lezen van de titel en inleiding denk je misschien, waar heeft ze het over?! Maar het is makkelijk uitleggen: sous-vide koken is een kooktechniek waarbij je een stuk vlees (vis of groenten) vacuüm verpakt en vervolgens wordt gegaard in een waterbad op een constante temperatuur. Eenmaal uit het waterbad bak je het stukje vlees nog kort in de pan voor een lekker krokant en goudbruin laagje. Het resultaat? Een heerlijk mals stukje vlees. Jij serveert met deze kooktechniek dus nooit meer een droog en taai stuk vlees en zijn je groenten altijd knapperig.
Wat is het verschil tussen sous-vide en traditioneel garen?
Vlees garen op de traditionele manier kennen we allemaal: je verhit een oven of pan en vervolgens verwarm je hierin het vlees. Hoe mals en hoe gaar je stukje vlees wordt is helemaal afhankelijk van op het juiste moment stoppen met de warmteoverdracht. Stop je te laat? Dan is de kans groot dat je stukje vlees verbrand, taai én te gaar wordt. Stop je te vroeg? Dan is je stukje vlees te rauw en niet lekker om op te eten. De grote vraag is dus: hoe stop je precies op tijd met de warmteoverdracht?
Die vraag is onmogelijk te beantwoorden wanneer je een stukje vlees bakt in een pan: er spelen zoveel factoren mee dat je hier geen exacte tijd aan kunt koppelen. Koken is niet voor niets een ambacht natuurlijk!
Het verschil tussen sous-vide en traditioneel koken zit hem dus in het feit dat je met sous-vide koken wél weet wanneer je moet stoppen met de warmteoverdracht. De manier van warmteoverdracht gebeurt namelijk niet door eenzijdig contact met een pan of stilstaande warme lucht maar door stromend water van een exacte constante temperatuur. Andere factoren spelen nauwelijks een rol waardoor je thuis dus ook een perfecte malse biefstuk op tafel kunt zetten!
Wat zijn de voordelen?
Sous-vide koken is in mijn ogen een gezond alternatief voor het traditioneel bakken en koken van ons voedsel waarbij alle essentiële voedingsstoffen en vitamines behouden blijven. Er hoeft maar weinig zout of vet toegevoegd te worden! Maar er zijn meer voordelen, alle voordelen op een rijtje:
- optimale textuur
- gelijkmatig gegaard product door exacte instellingen
- gemakkelijke bereiding (geen risico op verbranding)
- vitamines en smaak blijven aanwezig
- minder zout en vet nodig
- na de bereiding kan het voedsel nog enkele dagen bewaard worden in de koelkast.
Wat zijn de nadelen?
Waar er voordelen zijn, zijn er ook nadelen. Zo heb je voor sous-vide koken speciale apparatuur nodig. Hieronder leg ik uit wat precies maar er zijn nog een paar meer nadelen:
- de totale bereiding duurt langer
- na de sous-vide bereiding wordt nog een bewerking voorgesteld, bijvoorbeeld kort bakken in een pan voor een bruin korstje.
- maar heel eerlijk: als je eenmaal op deze manier een stuk vlees bereid hebt wil je niet meer anders!
Sous-vide koken, dit heb je nodig
Je hebt een aantal dingen nodig om thuis sous-vide te koken, het is een kleine investering maar voor mij is die het dubbel en dwars waard geweest. Op deze manier zetten we met kerst, bijzondere dagen en gelegenheden de lekkerste gerechten op tafel. Wat heb je nodig?
- een vacuümmachine
- speciale zakken
- een sous-vide stick
- en een grote bak.
Je kan ook kiezen voor een sous-vide set, dan ben je meteen klaar. Voor deze optie ben ik gegaan en zie je op de foto bovenaan in dit artikel.
Thuis aan de slag met sous-vide, zo ga je te werk
Er zijn 3 stappen die je thuis moet volgen, hieronder leg ik deze kort uit.
Vacuüm verpakken (vacumeren)
De eerste stap is het vacumeren van het product met een vacuümmachine. Dit doe je door het product, eventueel met kruiden, in een speciale zak te doen en in een vacuümmachine te plaatsen. Het apparaat haalt alle lucht uit de zak en sluit deze vervolgens helemaal af. Zorg ervoor dat je de gesealde rand helemaal schoon maakt voordat je verder gaat, er mogen geen product restanten in het water terecht komen.
Verwarmen in een bad met water
De volgende stap is het product garen in een grote bak met water met een sous-vide stick. Gaar het product op de juiste temperatuur en de juiste tijd. Er zijn online diverse recepten te vinden over hoe lang een specifiek product gegaard moet worden middels sous-vide. Wanneer het product de juiste garing heeft is het tijd voor de laatste stap: afwerken en serveren.
Afwerken en serveren
Je kan ervoor kiezen om het product direct te serveren maar je kan er ook voor kiezen om het nog even op een hete grillplaat te leggen of kort te bakken in een pan. Dit doe je dan niet om het product te garen maar om extra smaak aan het product te geven. Zo krijgt je biefstuk net een krokante buitenkant of je groenten een extra grillsmaak. Net wat je lekker vindt.
Tot slot..
Dit was hem dan, mijn artikel over sous-vide koken. Ik ben nu erg benieuwd of je al bekend was met deze manier van bereiden of juist helemaal niet. Laat het me weten bij de reacties hieronder, op Facebook of Instagram. Je mag ook altijd contact met mij zoeken via de contactpagina.
Disclaimer: in dit artikel maak ik gebruik van affiliate (partner) linkjes. Indien jij iets koopt via één van deze links ontvang ik een kleine commissie. Jij betaalt niets extra’s maar met deze commissie kan ik Mamazetkoers.nl wel online houden. Uiteraard link ik alleen naar producten die ik vertrouw en waarvan ik denk dat jij ze ook interessant vindt. #mamazetkoersAD
Vergeet je niet in te schrijven voor mijn nieuwsbrief! Dat kan met de button hieronder:
Lieve lezer, beste hardwerkende mama,
Mamazetkoers is een platform die handvatten biedt zodat iedere moeder zichzelf durft te zijn.
Laat me je inspireren om ‘gewoon’ je ding te doen, je laten genieten van het moederschap zónder jezelf te verliezen en vooral jezelf durven te zijn!
Ik stel me open voor jou, durf jij de uitdaging aan te gaan en jezelf open te stellen voor de mensen om je heen?