Nu ik halverwege de dertig ben is voor mijn gevoel ”het met pensioen gaan” nog ontzettend ver weg. Ik vraag me weleens af: is er voor mij straks nog wel een goed pensioen? Je hoort zoveel verschillende verhalen en maar weinig zijn positief. Toch is het belangrijk om zo snel mogelijk met je pensioen bezig te zijn om later een goed pensioen te hebben. Wacht niet te lang en start vandaag met zorgen voor een goed pensioen voor je oude dag! In dit artikel vertel ik je meer over wat een goed pensioen precies is en deel ik enkele tips om voor een goed pensioen te zorgen. Lees je mee?

Heb jij straks een goed pensioen?

Dikke kans dat wanneer jij de titel van dit artikel leest denkt ‘geen idee’. Niet zo heel gek want ongeveer 60% van werkend Nederland weet niet hoeveel inkomen hij of zij daadwerkelijk heeft ná zijn pensionering. Tot die groep behoorde ik tot voor kort ook. Pensioen is niet sexy en ‘de wie dan leeft wie dan zorgt mentaliteit’ helpen op de langere termijn ook niet. Wil je later van een goed pensioen genieten op je oude dag? Start dan zo snel mogelijk met inzicht krijgen in je pensioen. Indien nodig kun je daarna extra stappen ondernemen als het onvoldoende blijkt te zijn.

Wat is een goed pensioen?

Niet iedereen leeft op dezelfde manier maar volgens het NIBUD heb je als stel gemiddeld een bruto jaarinkomen nodig van € 35.000 voor een gemiddeld leven. Dit gemiddelde leven staat in de volksmond beter bekend als Jan Modaal. Wil je als stel een goed leven hebben, dan heb je al snel een bruto jaarinkomen nodig van € 50.000. Wanneer je alleen bent zijn deze bedragen natuurlijk lager, € 28.000 voor een gemiddeld leven en € 35.000 voor een goed leven. Dat is ontzettend veel geld!

Is jouw of jullie huidige inkomen hoger dan de bedragen hierboven, houd er dan rekening mee dat je ook een hoger pensioen nodig hebt om je levensstandaard te kunnen behouden. Wanneer je nu met minder rond kan komen kun je in de toekomst waarschijnlijk ook rondkomen met een lager pensioen.

Bedenk je dus altijd dat je levenswijze invloed heeft op het feit of je pensioen voldoende gaat zijn of niet. Daarnaast wordt je geld door de inflatie in de toekomst ook minder waard. Het is verstandig om dit ook in je achterhoofd houden voor een goed pensioen.

Inzicht krijgen in je pensioen

De aller eerste stap is dus inzicht krijgen in je pensioen. Ben je getrouwd in gemeenschap van goederen? Dan heb je ook een gedeeld pensioen. Het is dan belangrijk om ook inzicht in het pensioen van je partner te hebben. Dan weten jullie precies hoe jullie er samen voor staan. Tegenwoordig heeft iedereen met een DigiD toegang tot de website mijnpensioenoverzicht.nl. Log in en vul vervolgens in of je samen met iemand bent en wat je huidige netto salaris is. In het volgende scherm zie je precies wat je ontvangt zodra je met pensioen gaat. Of dat een goed pensioen is of niet, is helemaal afhankelijk van je huidige inkomsten en uitgaven.

Check het snel met je huidige inkomen om te zien of je er op achteruit gaat of niet. Wil je meer inzicht krijgen in je eigen pensioen en zorgen voor een goed pensioen voor later? Volg dan eens een cursus pensioenbeleggen en ontdek welke mogelijkheden passen bij jouw situatie.

Pensioentekort

Wat veel mensen niet weten is dat je ook een pensioentekort kunt opbouwen wanneer je gewoon in loondienst werkt en je werkgever wél pensioen voor je opbouwt. Het is daarom belangrijk om elk jaar de jaarruimte van jouw en je partner (indien van toepassing) te berekenen. Je jaarruimte, oftewel je pensioentekort, is het verschil tussen het bedrag dat je jaarlijks opbouwt aan pensioen en wat je volgens de overheid maximaal per jaar mag opbouwen voor een goed pensioen.

Mijn jaarruimte

Het is even zoeken maar als je eenmaal weet welke getallen je nodig hebt is het gemakkelijk om je jaarruimte te berekenen. Ikzelf heb mijn jaarruimte berekend voor de afgelopen 7 jaar met behulp van een online cursus én was blij verrast. Het zit eigenlijk wel snor met mijn pensioen. Ik heb een pensioentekort van ca. 300,- per jaar. Dat vind ik nog te overzien en de cursus jaarruimte berekenen heeft mij hierin erg geholpen. Ik vond het zelf lastig om zelfstandig de berekening te maken en een volledig overzicht te krijgen.

Wil jij trouwens ook meer inzicht in jouw jaarruimte? Check dan deze cursus jaarruimte berekenen.

Nu woon ik niet alleen maar ben ik al enkele jaren gelukkig getrouwd met Jeffrey. We zullen straks samen voor ons pensioen moeten gaan zorgen. Naast onze AOW en mijn pensioen is ook zijn pensioen van belang om straks van onze oude dag te kunnen genieten. Nu heeft mijn man lang in de Horeca gewerkt en deze sector staat helaas wat minder goed aangeschreven als het gaat om pensioenen. Nadat ik zijn jaarruimte had berekend kwam ik tot de conclusie dat hij er straks op zijn 68e wel iets meer op achteruit gaat dan ik. Onderaan de streep gaan wij er dan dus echt iets op achteruit.

Is het erg dat wij nu al samen een pensioentekort hebben? Nee, want we zijn nog jong en kunnen nog verschillende stappen ondernemen om dit gat in de toekomst te dichten. Een ander voordeel is dat hij ondertussen al flink wat jaren geleden in een andere sector is gaan werken waar zijn pensioen wél goed is geregeld. Dit gaat zeker invloed hebben op de nog komende jaren. Want de jaren van minder tot geen pensioenopbouw worden kleiner en de laatste inlegjaren wegen het zwaarst. We zijn er dan nog niet helemaal maar er zijn nog stappen die je kunt zetten om je pensioen gat te dichten.

Tips voor een goed pensioen

Ik wil natuurlijk straks over 32 jaar met een gerust hart van onze oude dag genieten, net als dat stel op de foto bovenaan in dit artikel. Als we dat dus willen zullen we ons pensioentekort moeten aanvullen. Dat kan op meerdere manieren. Hieronder een opsomming:

  • je hypotheek jaarlijks extra aflossen. Dit verlaagt de maandlasten aanzienlijk voor als je straks met pensioen gaat;
  • indien extra aflossen niet lukt is het ook mogelijk om te verhuizen naar een kleinere (huur) woning. Hierdoor komt eventueel extra vermogen vrij en verlaag je je maandlasten;
  • geen eigen woning? Je kunt ook gewoon sparen voor later op een aparte spaarrekening, in een fonds of beleggen zijn dan je mogelijkheden. Let er wel op dat dit risico’s met zich mee kan brengen;
  • naast gewoon sparen heb je ook de mogelijkheid om fiscaal voordelig te sparen of te beleggen. Dit levert je onderaan de streep tot wel twee keer meer vermogen op door belastingvoordelen. Zeker de moeite om eens uit te zoeken.
  • verduurzamen van je huidige woning zodat op termijn je energiekosten naar beneden gaan;
  • goed kijken naar je uitgavenpatroon, minder uitgeven betekent ook minder nodig hebben.

Wij weten niet wanneer wij exact met pensioen mogen, nu is dat in elk geval niet voor ons 68e levensjaar. Voor ons ligt dit nog 28 tot 32 jaar in de toekomst. Tot die tijd kijken we wel structureel naar ons uitgavenpatroon en proberen we jaarlijks als het kan extra aftelossen op onze hypotheek. We houden ons pensioentekort in de gaten zodat we in de toekomst niet voor verrassingen komen te staan. Juist dat laatste geeft me een goed gevoel.

Tot slot..

Dit was hem dan, mijn artikel over ‘Heb jij straks een goed pensioen?’. Stiekem ben ik nu wel benieuwd of jij al met je pensioen bezig bent en of je een goed pensioen belangrijk vindt of juist niet. Laat het me weten bij de reacties hieronder, op Facebook of Instagram. Je mag me natuurlijk ook altijd een privé berichtje sturen via de contactpagina. Wil je trouwens meer budgettips en inzage in geld? Check dan ook mijn andere artikelen in de categorie huishoudboekje.

Liefs Francis

Vergeet je niet in te schrijven voor mijn nieuwsbrief! Dat kan met de button hieronder:

Nieuwsbrief100
Facebook252
Instagram1k
Pinterest20
Pinterest
fb-share-icon
LinkedIn1k
LinkedIn
Share

foto homepage vierkant mamazetkoers voor de moeder die zichzelf durft te zijn

Lieve lezer, beste hardwerkende mama,

Mamazetkoers is een platform die handvatten biedt zodat iedere moeder zichzelf durft te zijn.
Laat me je inspireren om ‘gewoon’ je ding te doen, je laten genieten van het moederschap zónder jezelf te verliezen en vooral jezelf durven te zijn!

Ik stel me open voor jou, durf jij de uitdaging aan te gaan en jezelf open te stellen voor de mensen om je heen?

Liefs Francis