Een aantal maanden geleden, voordat we besloten te verhuizen, schreef ik een artikel over hoe fijn onze tuin is. Alles wat we wensen zit erin, met als kers op de taart een prachtige houten overkapping. Ons nieuwe huis heeft geen overkapping, maar is dat erg? In dit artikel vertel ik je hoe we hierover denken. Willen we straks een nieuwe overkapping laten plaatsen of toch niet en welke mogelijkheden zijn er? Heb jij thuis een overkapping?

Geen overkapping, is dat erg?

Om maar meteen antwoord op die brandende vraag te geven: ja dat is enorm jammer. Wie een huis koopt of gaat kopen weet dat je altijd ergens water bij de wijn moet doen. In ons geval is dat de tuin en de overkapping. Een bewuste keuze dus. In een kleinere tuin, en op zolder een dakterras, gaan wij onze draai wel vinden. Het niet hebben van een overkapping is wel een dingetje. Een overkapping stond trouwens niet op ons wensenlijstje. Het is namelijk iets wat ‘gemakkelijk’ na de koop gerealiseerd kan worden. Althans, gemakkelijker dan een uitbouw of een nieuwe badkamer. We kunnen misschien wel zonder overkapping, maar dat willen we niet. Het hebben van een overkapping of tuinkamer is namelijk een luxe. Je vergroot hiermee je woonoppervlak. Een extra stukje binnen, maar dan buiten. We hebben er al jaren enorm veel plezier van, in ons nieuwe huis willen we dat ook.

Waarom een overkapping?

Je vraagt je misschien af, waarom wij dan graag weer een overkapping willen. Simpel:

  • de warmte blijft onder een overkapping langer hanger. Zo kun je bij de eerste zonnestralen in het voorjaar al buiten genieten.
  • dit geldt ook voor de laatste warme zonnestralen in het najaar.
  • in de zomer is de temperatuur vaak goed maar kan regen toch roet in het eten gooien. Met een overkapping kun je echt het hele jaar door droog buiten zitten.
  • ik merk dat ik sneller buiten ga zitten omdat ik mijn tuinkussens kan laten liggen.
  • binnen in huis blijft het ook langer schoon. Vieze schoenen en natte (regen)kleding doen we buiten al uit. Alles kan onder de overkapping prima drogen.
  • in de winter maak ik ook een kleine milieustraat, zo hoef ik niet op mijn klompen door de kou om afval weg te gooien.
  • de fietsjes en ander speelgoed van de kinderen staan droog. Wanneer er buiten gespeeld kan worden, zomer of winter, dan kan dit ook meteen. Je hoeft niets droog te maken of uit de schuur te halen.
  • in de avonden kun je ook langer buiten blijven zitten.

De mogelijkheden

Nu we zelf een overkapping laten plaatsen kunnen we voor het eerst iets realiseren wat helemaal naar onze wens is. De keuze is enorm en de mogelijkheden zijn eindeloos. Hieronder benoem ik een aantal opties. Wij zijn er nog niet uit maar hebben gelukkig nog ruim de tijd.

Materiaal

Onze huidige overkapping is van hout maar dat hoeft tegenwoordig niet meer zo te zijn. Steeds vaker wordt aluminium gebruikt. Hout heeft als nadeel dat je er veel onderhoud aan hebt. Je moet het hout namelijk beschermen tegen alle weersinvloeden. Daar staat wel tegenover dat hout een goedkoop materiaal is en je het elke kleur kunt geven die je wilt. Aluminium is een veel duurder materiaal wat in een aantal standaard kleuren wordt geleverd. Het grote voordeel van aluminium is dat je er weinig onderhoud aan hebt en het gaat lang mee. Onze voorkeur gaat uit naar aluminium om die reden én omdat het een modernere uitstraling heeft.

Je kunt trouwens ook nog kiezen voor PVC of polycarbonaat maar hier heb ik me verder niet in verdiept.

Een licht doorlatend dak of juist niet?

Zoals je op de foto in dit artikel kunt zien heeft de overkapping in ons huidige huis twee lichtkoepels. Op de donkere dagen komt er gelukkig via de koepels licht binnen, anders werd het maar een donkere bedoeling in huis. Je kunt ervoor kiezen om het gehele dak te maken van licht doorlatende materialen zoals glas. Op dit moment gaat onze voorkeur uit naar een dak van transparant kunststof of glas. In elk geval licht doorlatend zodat er veel licht in het huis komt. Het nieuwe huis is namelijk aan de achterkant uitgebouwd waardoor het middengedeelte al minder licht krijgt. Het gaan voor deze optie heeft ook een nadeel: je hebt dan geen schaduw.

Zonwering

Op tropische dagen is het wel wenselijk om uit de zon te kunnen zitten. Om toch schaduw te creëren met een licht doorlatend dak is zonwering een goede optie. Helaas zijn hier wel extra kosten aan verbonden, al zijn lichtkoepels ook niet goedkoop. Je ziet het trouwens veel, een luifel of een schaduwdoek boven de overkapping. Ik heb zelfs al opties gezien dat de zonwering in de overkapping gemonteerd is. Dat lijkt me ideaal, wanneer het weer omslaat kun je gewoon rustig blijven zitten in plaats van eerst de luifel binnen te halen.

Tuinkamer?

Wist je trouwens dat het ook mogelijk is om je overkapping om te toveren tot een tuinkamer? Met glazen panelen is de tuinkamer dan rondom afgesloten maar mét de mogelijkheid om deze open te schuiven. Op deze manier kun je ook de hele winter gebruik maken van de tuinkamer. Omdat onze tuin relatief klein is gaan wij hier geen gebruik van maken omdat we bang zijn dat het dan te hokkerig wordt. We weten namelijk nog niet hoe we de overkapping laten plaatsen. Het is namelijk een optie om hem parallel met het huis te laten lopen of met de schutting. Een stuk van onze tuin loopt helemaal schuin en op deze manier behouden we wel de lengte in de tuin. Het moet in elk geval mogelijk zijn om droog bij de achterdeur te komen. Aan de achterkant van de tuin is voor ons dus geen optie.

Er zijn trouwens nog meer mogelijkheden, zo zijn er veel opties met betrekking tot verlichting en verwarming.

Tot slot..

Dat het een aluminium overkapping wordt is zeker, maar hoe we deze laten plaatsen en wat we met de zonwering willen doen weten we nog niet. Misschien dat we ons eens gaan laten informeren door een leverancier zoals Metalura, we willen namelijk aankomende lente al heerlijk buiten zitten. Hoe denk jij over een overkapping? Laat het me weten bij de reacties hieronder, op Facebook of Instagram. Je mag ook altijd contact met mij zoeken via de contactpagina.

Liefs Francis

Nieuwsbrief100
Facebook252
Instagram1k
Pinterest20
Pinterest
fb-share-icon
LinkedIn1k
LinkedIn
Share