Sparen, iets wat helaas niet iedereen lukt en voor ons soms ook lastig blijkt te zijn. Maar, als je wel spaargeld hebt, wat kun je er dan allemaal mee doen? In dit artikel vertel ik je er meer over: zes keer wat kun je doen met je spaargeld? Als jij veel spaargeld hebt, wat zou jij ermee willen doen?

Voordat je dit artikel verder leest wil ik vermelden dat ik geen financieel adviseur of specialist ben. Ik deel enkel zes manieren wat je kunt doen met je spaargeld. Het beleggen en investeren van je spaargeld kent verschillende risico’s waarvan ik er in dit artikel een aantal benoem. Lees je goed in voordat je een investering of belegging doet. Veel leesplezier!

Wat kun je doen met je spaargeld?

Het uitgeven van spaargeld aan leuke dingen zoals vakanties laat ik even buiten beschouwing in dit artikel. Ik denk dat ik voor de meeste van ons spreek dat het uitgeven van geld niet zo heel erg lastig is 😉 .

Investeren

Wat veel mensen doen is de zuurverdiende spaarcenten investeren in het huis. Denk hierbij aan verbouwen/uitbouwen maar ook aan het aanschaffen van een eventuele tweede woning of vakantiehuisje. Het nadeel hiervan is dat je geld letterlijk ”in de stenen zit” waardoor je deze nooit meer terugkrijgt, tenzij je het verkoopt. Het is tevens geen garantie dat je het geïnvesteerde bedrag weer terug krijgt. Dit is erg afhankelijk van de huizenmarkt. Doe een verbouwing of een tweede woning dan vooral voor jezelf en je gezin. Het kan ook een zakelijke investering zijn wanneer je de tweede woning of het vakantiehuis gaat verhuren.

Je kan trouwens je spaargeld ook investeren in een speciaal potje voor later. Zo heb je op je oude dag een extraatje naast je pensioen.

Aflossen op je hypotheek

Bijna iedereen heeft een hypotheek op zijn huis. Je betaalt rente over dit bedrag aan de hypotheekverstrekker. Door af te lossen op je hypotheek betaal je maandelijks minder rente en heb je aan het einde van de looptijd een lagere restschuld. Net als bij het investeren van je geld in een woning kun je dit spaargeld nooit meer aan. Dit kan alleen bij verkoop van de woning en dan moet de opbrengst ook hoger zijn dan de huidige hypotheek. Het voordeel bij aflossen is wel dat je minder rente betaalt en hierdoor lagere maandlasten krijgt.

Het kopen van goud

Goud is een edelmetaal, dit wil zeggen dat goud onder andere bestand is tegen oxidatie en zuren. Het is een duurzaam, schaars en sinds de oudheid een erg geliefd metaal. Door de waarde die men aan het materiaal gaf werd goud al snel gebruikt als betaalmiddel. Hoewel je tegenwoordig niet meer met goud kan betalen (goud is geen wettig betaalmiddel) wordt de waarde van geld wel gewaarborgd door goud.

Beleggen in goud, oftewel goud kopen is geen nieuwe manier van sparen of beleggen. Niet zo gek, want de vraag naar goud blijft elk jaar stijgen. Het is tevens een internationale valuta: overal ter wereld is goud van waarde. Wanneer je het geld weer nodig hebt kun je het goud gemakkelijk verkopen, dit is een voordeel. Het nadeel is dat de waarde van goud niet vast staat, het kan dus meer of minder waard worden. Wil je goud kopen? Zoek dan goed uit hoe je dit wilt doen. Je goud thuis bewaren valt namelijk niet onder de verzekering en kent ook andere nadelen.

Laat je bijvoorbeeld bij Beste Bank informeren naar de verschillende mogelijkheden.

Op je spaarrekening laten staan

Tot een paar jaar geleden was het slim om je spaargeld op een spaarrekening te laten staan. Wel tot een bepaald bedrag, want banken kunnen tegenwoordig zomaar omvallen en je krijgt dan niet zomaar al je geld terug. Dat risico wil je natuurlijk niet lopen. Helaas is de rente tegenwoordig zo laag dat je nauwelijks nog rente krijgt. Je leest het goed, jij betaalt wel rente voor het lenen van geld maar de bank betaalt jou niets over je spaarcenten. De laagste renten van € 0,01% is sinds vorige maand een feit. Voor elke € 10.000,- op je spaarrekening krijg je € 1,- rente. Daar hoef je het dus niet voor te doen. Toch staat ons geld ”gewoon” op een dergelijke spaarrekening. We vinden het belangrijk dat we altijd bij het geld kunnen wanneer we het nodig hebben. Daarnaast loop je op deze manier geen enkel risico, dit geld blijft altijd van ons en wordt niet minder. Het nadeel is tevens dat het ook nooit de potentie heeft om meer te worden.

Obligaties kopen

Er zijn twee manieren van beleggen, je kunt namelijk aandelen en obligaties kopen. Aandelen koop je op de beurs, daar kom ik zo nog even op terug. Met een obligatie leen je geld aan de overheid of aan een onderneming. Over het geleende geld ontvang je rente en uiteindelijk, na een bepaalde looptijd, krijg je het geleende geld terug. Heeft het kopen van obligaties dan geen enkel risico? Zeker wel, net als elke vorm van beleggen neemt het kopen van obligaties risico’s met zich mee. Wanneer bijvoorbeeld de uitgevende partij in financiële problemen komt of zelfs failliet gaat, neemt de waarde van de obligatie af of kan niets meer waard worden. Het voordeel van obligaties is wel dat je vooraf weet welk rendement je kunt verwachten, het nadeel is uiteraard het risico en dat je wederom niet bij het geld kunt wanneer je het direct nodig hebt. Je zit vast aan de gehele looptijd van de obligatie.

Naar de beurs, aandelen kopen

Ik benoemde het net ook, je kunt ook beleggen in aandelen. Het verschil met obligaties is dat een obligatie meer zekerheid biedt dan aandelen. Daarnaast staat het rendement bij een obligatie vast en is dat met aandelen afhankelijk van de koers. Deze koers kan zowel positief als negatief uitvallen. Ook hier geldt weer: in het verleden behaalde resultaten bieden geen garanties voor de toekomst. De beurs heeft gouden tijden gehad maar ook extreem diepe dalen gekend. Een voordeel van aandelen ten opzichte van obligaties is het feit dat wanneer je het geld nodig hebt je de aandelen snel en gemakkelijk kunt verkopen. De vraag is alleen, tegen welke prijs?

Tot slot..

Persoonlijk vind ik elke vorm van geld investeren eng. Waarom? Voor mijn gevoel ben je het altijd ”kwijt”. Je weet nooit wat er gebeurt en soms kan het voorkomen dat je ineens het geld nodig hebt. Er gaat iets kapot, onderhoud aan je auto of aan je huis valt veel duurder uit en noem maar op. Ik wil graag bij mijn geld kunnen. Daarnaast vind ik de risico’s niet opwegen tegen de mogelijke winst die je er mee kunt maken. Ik ben toch altijd bang dat ik mijn inleg verlies.

Al investeren we straks wel geld in ons nieuwe huis om het allemaal naar onze smaak en wensen te maken. Deze investering doen we niet om er rendement uit te halen maar puur voor ons woonplezier. Daarna eerst maar weer eens geld sparen voordat we na kunnen denken wat we er dan mee kunnen doen. Wat doe jij met je spaargeld? Laat het me weten bij de reacties hieronder, op Facebook of Instagram. Je mag ook altijd contact met mij zoeken via de contactpagina.

Liefs Francis

Nieuwsbrief100
Facebook252
Instagram1k
Pinterest20
Pinterest
fb-share-icon
LinkedIn1k
LinkedIn
Share