Verse kruiden in de winkel kunnen best prijzig zijn. De kruiden in bakjes blijven niet lang goed en de kruidenplanten zijn vaak al zo groot dat ze vrij snel het loodje leggen bij thuiskomst. Veel mensen kiezen daarom automatisch voor gedroogde kruiden. Iedereen heeft ze wel in het keukenkastje staan, wij ook. In de meeste gevallen is het toch lekkerder om met verse kruiden te koken. Samen met Ize ben ik sinds kort gestart met een binnen kruidentuintje. Niet alleen smaakvol maar ook leuk om te doen én het staat ook nog eens super gezellig in de keuken. Ook een kruidentuin binnen maken? In dit artikel vertel ik precies hoe je dat doet. Budgetproof én super makkelijk. Maak jij gebruik van verse kruiden? Laat het me weten bij de reacties onderaan dit artikel.

Dit heb je nodig

 • zaden
 • potgrond
 • hydrokorrels
 • glazen potten
 • witte krijtbordstift
 • water

Kies kruiden die jij lekker vindt en wilt gebruiken. In mijn geval heb ik gekozen voor peterselie, paksoi, citroen basilicum en bieslook. De zaden zijn nu afkomstig van een supermarkt maar ze zijn o.a. ook verkrijgbaar bij de boerenbond en tuincentra.

Kruidentuin binnen maken? Zo doe je dat!

Het is super simpel, daarom is het ook erg leuk om het samen met je kinderen te doen. Met kruiden is het niet nodig om de zaden eerst in een klein bakje op te kweken, je kunt direct starten in de glazen pot. Volg onderstaande stappen en je hebt binnen no-time een kruidentuin op je vensterbank!

 1. maak de glazen pot schoon. Zorg ervoor dat er geen restanten meer aanwezig zijn in de pot en verwijder het etiket. Lukt het laatste niet? Doe afwasmiddel op een schuursponsje er wrijf hiermee over het etiket en de lijm, net zo lang totdat het glas schoon is. Spoel daarna af met heet water.
 2. vul de glazen pot voor 1/3 met hydrokorrels.
 3. tot net onder de schroefrand vul je de glazen pot met potgrond.
 4. maak de bovenste laag van de potgrond vochtig en verdeel de zaadjes (kruid naar keuze). Je hoeft deze niet aan te drukken, erop leggen is voldoende.
 5. bedek je de zaadjes met een dun laagje potgrond.
 6. als laatste schrijf je met krijtstift de naam van het kruid op de glazen pot. Nu is het wachten totdat de zaadjes uitkomen!

kruidentuin binnen maken mamazetkoers 1 kleiner

Het is per kruid afhankelijk wanneer de zaden uitkomen, dit staat altijd vermeldt op het zakje. Zorg ervoor dat de zaden/plantjes voldoende licht en water krijgen. Om de dag maak ik de bovenste laag potgrond vochtig. Zorg ervoor dat het niet modderig wordt, dan geef je te veel water. Herhaal bovenstaande stappen en binnen no-time heb je een binnen kruidentuintje. Voor een speels effect kun je glazen potten in verschillende maten gebruiken. Ook leuk: spuit de buitenkant van de potten in een leuke kleur!

Grappig: mijn kinderen gaan regelmatig bij de kruiden staan en willen dan een ‘hapje’. Ize is hier erg trots op onze kruidenplantjes.

Tot slot..

Een eigen kruidentuin binnen maken is dus erg simpel! In ons nieuwe huis hebben we straks een raam boven het keukenblad, daar gaan de kruiden straks een mooi plaatsje krijgen. Heb ik ze ook direct bij de hand wanneer ik ze nodig heb! Maak jij gebruik van verse kruiden tijdens het koken en ga jij ook een kruidentuin binnen maken? Laat het me weten bij de reacties hieronder, op Facebook of Instagram. Je mag ook altijd contact met mij zoeken via de contactpagina.

Opzoek naar meer tips? Lees dan dit artikel over kruidenplantjes zaaien, kopen en gebruiken of een moestuin beginnen.

Liefs Francis

Nieuwsbrief100
Facebook252
Instagram1k
Pinterest20
Pinterest
fb-share-icon
LinkedIn1k
LinkedIn
Share