De nationale voorleesdagen zijn deze week (26 januari – 5 februari) in volle gang! Tijd om het voorlezen op mijn blog eens extra onder de aandacht te brengen. Voorlezen is niet alleen goed voor de taalontwikkeling van je kindje maar is ook ontzettend leuk en zorgt voor rust. Het voorlezen aan kinderen vanaf 0 jaar tot en met 6 jaar levert een belangrijke bijdrage aan hun ontwikkeling. In dit artikel vertel ik je daar meer over, ook deel ik 9 tips hoe jij het voorlezen aan kleine kinderen nóg leuker kunt maken. Lees je mee?

Voorlezen aan jongen kinderen is belangrijk

Voorlezen vind ik ontzettend gezellig en leuk. Wij lezen onze kinderen bijna elke avond voor. Het is onze afsluiting van de dag voordat de kindjes gaan slapen. De meeste ouders lezer hun kindjes voor wanneer ze tussen de twee en vijf jaar oud zijn, maar wist je dat het ook goed is om hier al zo vroeg mogelijk mee te beginnen? Het voorlezen aan kinderen vanaf 0 jaar tot en met 6 jaar levert namelijk een belangrijke bijdrage aan hun ontwikkeling. Dus ook al zijn zo nog klein: ga voorlezen!

Voordelen van voorlezen

Welke voordelen voorlezen heeft? Hieronder som ik er een aantal op:

  • voorlezen stimuleert kinderen om later ook zelf te gaan lezen.
  • het werkt rustgevend en verbetert het concentratievermogen van je kindje.
  • voorlezen vergroot de woordenschat.
  • het moment van voorlezen is een knus en veilig moment tussen jullie.
  • voorlezen stimuleert het inlevingsvermogen van je kindje.

Mochten bovenstaande punten je nog niet hebben overgehaald: het structureel voorlezen voor het slapengaan helpt je kindje ook beter inslapen. Het voorlezen vinden ze leuk waardoor ze gemakkelijker naar bed gaan en doordat het een rust moment is, is in slaap vallen gemakkelijker.

Maak voorlezen aan kleine kinderen nog leuker met deze 9 tips

Het voorlezen prikkelt dus de fantasie van je kindje én helpt enorm om de taal te ontdekken en te leren. Dit zorgt daarom ook voor een goede start op de peuterspeelzaal en later op de basisschool. Lees je kindje dus elke dag voor! Ik moet eerlijk bekennen dat ik er ook niet altijd zin in heb maar als ik eenmaal aan het voorlezen ben geniet ik er enorm van! Onze favoriete prentenboeken zijn de boeken Kikker van Max Velthuijs. Het prentenboek ‘je allereerste verhalen van Kikker‘ kan ik dan ook zeker aanraden. Met de volgende 9 tips maak je het voorlezen nog leuker.

1. Kies een rustig plekje

Wij lezen altijd voor op de slaapkamer van Luke, dan zitten we gezellig allemaal op bed. Het speelgoed is aan de kant en de gordijnen zijn dicht. Mijn telefoon laat ik overigens bewust beneden. Het voorlezen op een rustige plek zorgt ervoor dat niemand wordt afgeleid en gaat alle aandacht naar het verhaal dat voorgelezen wordt.

2. Kies een vast moment

Kinderen hebben behoefte aan regelmaat en structuur, en als ik heel eerlijk ben: ikzelf ook wel. Ons voorleesmoment is dus voor het slapengaan maar kan bijvoorbeeld ook na het avondeten zijn of op een ander moment. Net wat bij jullie past, zolang het maar een vast moment is.

3. Ga niet gehaast te werk

Zorg ervoor dat je de tijd neemt om voor te lezen. Rustig lezen is belangrijk zodat je kindje genoeg tijd heeft om de woorden in zich op te nemen. Het kost je maar een kwartiertje. Heb je die een avond niet? Leg dit dan goed uit aan je kindje en lees de dag daarna een paar bladzijden meer.

4. Lees boeken die ook jij leuk vindt

Er zijn ontzettend veel kinderboeken te koop, wanneer je een boek voorleest die ook jij leuk vindt voelt het voorlezen nog meer van jullie samen. Ga eens samen na een boekenwinkel en kies daar een kinderboek wat bij jullie past. Tip: Coco kan het!

Misschien had jij als kind ook wel een lievelingsboek, ook die kun je voorlezen. Wanneer je vertelt dat het jouw favoriete boek is hangen de kindjes zeker aan je lippen.

5. Start met de voorkant van het boek

Kinderboeken, en dan met name prentenboeken, hebben de meest kleurrijke en mooiste covers van allemaal. Toch wordt deze kaft vaak overgeslagen wanneer er voorgelezen wordt. Jammer, want de kindjes bekijken ze graag. Begin dan dus ook met die mooie omslag.

6. Las soms een kleine korte adempauze in

In een prentenboek staan veel mooie afbeeldingen, stop dan ook af en toe met lezen om deze te laten zien. Vraag je kindjes wat ze zien, maak het interactief.

7. Lees alle woorden

Klinkt misschien stom maar lees alle woorden, ook de woorden die jij moeilijk vindt. Het is niet erg om fouten te maken en vervang deze dan ook niet. Het kan ook zijn dat je kindje een woord niet begrijpt, leg deze dan uit aan de hand van een voorbeeld.

8. Maak gebruik van je stem

Een verhaal komt pas echt tot leven als jij gebruik maakt van je stem! Kraakt er een vloer in het boek? Maak dan een krakerig geluidje of als de persoon lacht, lach dan ook hardop en ga zo maar door. Succes verzekerd.

9. Geniet

Als laatste tip sluit ik af met geniet: geniet van deze tijd dat je kindje aan je lippen hangt als jij voorleest. Deze bijzondere tijd gaat immers een keer voorbij.

Tot slot..

Wist je trouwens dat de Nationale Voorleesdagen een landelijk actie van Bruna is? Uiteraard slaag je daar altijd als je opzoek bent naar een leuk boek om uit voor te lezen. Wij lezen elke avond voor aan onze kindjes, lees jij voor? Laat het me weten bij de reacties hieronder, op Facebook of Instagram. Je mag me natuurlijk ook altijd een privé berichtje sturen via de contactpagina.

Liefs Francis

Vergeet je niet in te schrijven voor mijn nieuwsbrief! Dat kan met de button hieronder:

Nieuwsbrief100
Facebook252
Instagram1k
Pinterest20
Pinterest
fb-share-icon
LinkedIn1k
LinkedIn
Share

foto homepage vierkant mamazetkoers voor de moeder die zichzelf durft te zijn

Lieve lezer, beste hardwerkende mama,

Mamazetkoers is een platform die handvatten biedt zodat iedere moeder zichzelf durft te zijn.
Laat me je inspireren om ‘gewoon’ je ding te doen, je laten genieten van het moederschap zónder jezelf te verliezen en vooral jezelf durven te zijn!

Ik stel me open voor jou, durf jij de uitdaging aan te gaan en jezelf open te stellen voor de mensen om je heen?

Liefs Francis