Een aantal weken terug kon je lezen dat onze dochter niet goed genoeg hoorde. Ondertussen is daar niets mee van te merken. Het plaatsen van buisjes en wekelijkse logopedie is voor haar de oplossing geweest. In dit artikel vertel ik jullie mijn ervaringen met het plaatsen van buisjes en het volgen van logopedie. Buisjes plaatsen en logopedie, wat zijn jouw ervaringen? Laat het me weten bij de reacties hieronder.

Wat er voorafging

Een kleine re-cap: begin 2018 kregen we te horen dat Ize 30% aan geluid verliest en die dus niet hoort. Gelukkig komt dit niet door een afwijking aan het gehoord maar doordat er vocht achter het trommelvlies zit. Ondanks dat we dachten dat er met haar gehoor niets mis was, werd door een simpele gehoortest het tegendeel bewezen. Er vielen daardoor achteraf (want ja: achteraf is alles makkelijk praten) veel dingen op zijn plek. Ize had soms moeite om zich goed uit te drukken, logisch als je de juiste woorden niet kent of kunt uitspreken.

Buisjes plaatsen

Het is een simpele ingreep: buisjes plaatsen. Het is bijna lopende band werk, toch vergeet ik die dag niet meer. Het was inderdaad zo gedaan, ze was maar 10 minuten in de operatiekamer. Al waren het wel hele zware 10 minuten. Waarom? Tijdens de ingreep moet je ”even” op de gang wachten. De gang is spierwit, er staat één stoeltje, er is niemand anders en dan zit je daar als ouder moederziel alleen in een groen pak met het knuffeltje van je kindje in je hand. Want Nijntje mocht niet mee naar binnen. Dan laat je toch wel even een traantje, ondanks dat je weet dat het allemaal goed komt.

Gelukkig was dat moment snel voorbij en mocht ik weer heerlijk knuffelen met mijn meisje. In het begin schrok Ize nog van harde geluiden, zoals een auto die voorbijrijdt. Van een herstel kun je eigenlijk niet spreken omdat ze binnen 48 uur alweer zichzelf was. We zijn erg blij dat we de buisjes hebben laten plaatsen. Het nadeel van buisjes is dat ze eruit kunnen groeien, wanneer dat gebeurd is het afwachten of ze nieuwe buisjes nodig heeft of niet. We gaan het zien.

Logopedie

Laat ik voorop stellen dat logopedie alleen werkt bij je kindje als er een match is tussen je kindje en de logopedist(e) en hij/zij begrijpt welke aanpak je kindje nodig heeft. Na een even zoeken hebben wij de juiste logopediste gevonden voor Ize. We zijn nu bijna 1 jaar intensief bezig met logopedie en we zien een enorme verbetering. Natuurlijk zou er ook verbetering zijn geweest zonder logopedie maar dan was haar uitspraak nooit zo goed geweest zoals nu.

Heel gek misschien, maar zo kon Ize bijvoorbeeld nog niet door een rietje drinken en bellenblazen: de logopediste heeft haar dit allemaal geleerd. Een goede uitspraak is namelijk erg afhankelijk van hoe je je tong en je mond gebruikt. Met alleen buisjes was dit effect niet bereikt. Voor Ize is het hebben van buisjes trouwens niks bijzonders, al haar vriendinnetjes hebben ook buisjes. Als je ze hoort praten lijkt het net alsof het over oorbellen gaat.

Zijn we er al?

Dat weet ik eigenlijk niet, ik vind het lastig om hier een concreet antwoord op te geven. Ze is namelijk goed zoals ze is, en voor mijn gevoel werken we niet ergens naartoe qua niveau. Het belangrijkste is dat ze lekker in haar vel zit en zich goed kan uiten. Bij de logopedie ligt nu de focus op ”goed luisteren & begrijpen”. Ize heeft een grote fantasie, luistert soms maar voor de helft en vult de rest zelf in. Dat hoort trouwens ook gewoon bij de leeftijd. Ik vind het erg leuk en grappig, maar ze heeft er ook last van wanneer iemand iets van haar verwacht (op school bijvoorbeeld). Om het leren luisteren te stimuleren blijven we thuis voorlezen voor het slapengaan. Dat is niet alleen erg goed maar ook nog eens super gezellig.

Tot slot..

Ik ben vooral blij dat mijn ”kleine” meisje zo lekker in haar vel zit en ze de afgelopen maanden zo gegroeid is in haar taal en spraakontwikkeling. Je merkt nu dat bij haar alles op zijn plek valt en ze veel meer begrijpt en ze ook beter begrepen wordt. Wat zijn jouw ervaringen met het plaatsen van buisjes en logopedie? Laat het me weten door een reactie hieronder achter te laten, op Facebook of Instagram. Je mag ook altijd contact met mij zoeken via de contactpagina.

Doe jij mee met de giveaway? Klik hier voor het artikel, 19 januari neem ik persoonlijk contact op met de winnaar.

Liefs Francis

Nieuwsbrief100
Facebook252
Instagram1k
Pinterest20
Pinterest
fb-share-icon
LinkedIn1k
LinkedIn
Share