Ik denk er al een tijdje over na: ga ik mezelf inschrijven bij de Kamer van Koophandel (KvK) of niet. Weet ik eigenlijk wel precies wat ik wil gaan doen als zelfstandige? En niet onbelangrijk: durf ik het wel? Wat betekent dat nou concreet: dat voor mezelf beginnen en waarom zou ik het wel of niet moeten doen? In dit artikel neem ik je mee op die reis en vertel ik je wat er allemaal bij komt kijken als je je inschrijft bij de KvK en officieel zelfstandige bent. Heb jij een eigen onderneming? Zo ja, was het toen lastig om te starten? Laat het me weten bij de reacties hieronder. En wat vind jij, zal ik gewoon de stoute schoenen aantrekken en er gewoon voor gaan?

Wat wil ik precies gaan doen?

De eerste vraag die je voor jezelf helder wilt krijgen is: wat voor onderneming ga ik starten. Wat ga je verkopen of welke dienst ga ik leveren. Ik vind het schrijven geweldig en merk steeds meer dat bedrijven vaak opzoek zijn naar mensen die kunnen helpen bij het schijven van hun artikelen en teksten. Nu blog ik natuurlijk voor mijn eigen website, maar ik zou het erg tof vinden als ik ook voor anderen bedrijven content kan maken. Zo ben ik natuurlijk voedingsmiddelentechnoloog en wil ik die kennis ook toe willen passen om andere artikelen te schrijven. Artikelen die ik niet bij deze website vind passen. Daarnaast kan ik vanuit die hoek bedrijven ook adviseren. Hoe ga ik mezelf inschrijven? Juist: als tekstschrijver. Lekker breed en kan er alle mee kanten op.

Waar moet je allemaal aan denken?

Nu heb ik duidelijk wat ik wil, maar dan? Eigenlijk is jezelf inschrijven bij de KvK een van de laatste stappen. De eerste stappen heb ik al gedaan, namelijk bepalen wat je wilt gaan doen en bekijken of er een markt voor is. Het is nu belangrijk om te kijken of dit financieel haalbaar is. Gelukkig heb ik als tekstschrijver alleen een laptop en internet nodig. Deze heb ik al in mijn bezit. Omdat ik ook artikelen schrijf voor mijn eigen website is een domein en hosting belangrijk (www.mamazetkoers.nl). Het ligt er een beetje aan bij welk bedrijf je zit: maar ik betaal er ongeveer €50,- per jaar voor.

Dan komt nu het belangrijkste: de administratie. Wanneer je een eigen onderneming start ben je verplicht om je administratie van je bedrijf bij te houden. Wat zijn de kosten die je maakt en wat verdien je? Op dit moment maak ik meer kosten dan dat ik verdien: maar je moet ergens beginnen. Het is belangrijk om in het begin je inkomsten weer te investeren in je onderneming om te kunnen groeien. Voor mij is het ook een hobby, leuk voor erbij. Ik werk gewoon in loondienst zoals jullie weten en daar haal ik mijn inkomsten uit voor ons gezinsleven. Het moet leuk blijven. De administratie kun je bijhouden in Excel of in een onlineboekhoudprogramma.

Lees meer specifieke informatie en handige tips over wat er komt kijken bij het starten van je eigen onderneming.

Voor- en nadelen van een eigen onderneming

Een eigen onderneming starten is natuurlijk niet alleen maar leuk. Zoals ik daarstraks al beschreef is er ook een administratie die je moet bijhouden én aangeven bij de belastingdienst. Hieronder een aantal voor- en nadelen op een rijtje.

Voordelen

 • een eigen onderneming komt professioneel over;
 • je bent eigen baas en je kunt je tijd zelf indelen;
 • je mag een factuur versturen i.p.v. een kwitantie. Helaas doen sommige bedrijven erg moeilijk bij het uitbetalen van een kwitantie;
 • de BTW mag je in rekening brengen maar hoeft die pas af te dragen bij een BTW bedrag die hoger is dan €1.345,-. Tot dat bedrag zijn het dus extra inkomsten;
 • de inkomstenbelasting vanuit je werkgever (loondienst) en loon het overig werk (omzet van je eigen onderneming) lopen niet door elkaar in één belastingaangifte;
 • je mag de kosten van je onderneming (in mijn geval de hosting van mijn website) aftrekken van je omzet waardoor minder omzetbelasting hoeft te betalen;
 • en het is uiteraard gewoon heel erg gaaf!

Nadelen

 • je moet een uitgebreide administratie bijhouden;
 • het is verstandig om structuur in je werkzaamheden te brengen: het werk moet toch gedaan worden;
 • verplicht om elk kwartaal je BTW aangifte door te geven bij de belastingdienst;
 • indien je eigen onderneming je enige inkomstenbron is moet je ook denken aan een goede arbeidsongeschiktheidsverzekering, moet je je pensioen zelf regelen én een buffer hebben voor wanneer je ziek wordt en even niet kunt werken.

Tot slot..

Waarom heb ik me toch ingeschreven bij de KvK? Al verdien ik iets kleins, ik wil dit niet via mijn privé inkomensbelasting opgeven. Dit moet dan bij ”inkomsten uit overig werk” en ik vind het zelf niet prettig als alles financieel door elkaar loopt. Omdat ik vrijwel niets verdien met mijn artikelen heb ik toch mijn eerste opdracht voor een andere website al geschreven. Erg tof en hopelijk volgen er meer! Het is in theorie allemaal nog erg weinig om over een eigen onderneming te spreken: maar elk bedrijf heeft een start gemaakt. We gaan het zien. In december zal ik een update schrijven hoe het me gegaan is in 2019. Zover is het gelukkig nog lang niet, het jaar is pas net begonnen. Bijna vergeten: ik sta dus ingeschreven onder KvK nummer 73720100.

Wat vind je ervan en heb jij een eigen onderneming? Tips zijn ook altijd welkom! Laat het me weten door een reactie hieronder achter te laten, op Facebook of Instagram. Je mag ook altijd contact met mij zoeken via de contactpagina.

Liefs Francis

Nieuwsbrief100
Facebook252
Instagram1k
Pinterest20
Pinterest
fb-share-icon
LinkedIn1k
LinkedIn
Share