Ik denk er al een tijdje over na: ga ik mezelf inschrijven bij de Kamer van Koophandel (KvK) of niet. Weet ik eigenlijk wel precies wat ik wil gaan doen als zelfstandige? En niet onbelangrijk: durf ik het wel? Wat betekent dat nou concreet: dat voor mezelf beginnen en waarom zou ik het wel of niet moeten doen? In dit artikel neem ik je mee op die reis en vertel ik je wat er allemaal bij komt kijken als je je inschrijft bij de KvK en officieel zelfstandige bent. Heb jij een eigen onderneming? Zo ja, was het toen lastig om te starten? Laat het me weten bij de reacties hieronder. En wat vind jij, zal ik gewoon de stoute schoenen aantrekken en er gewoon voor gaan?

mamazetkoers is een eigen onderneming

Wat wil ik precies gaan doen?

De eerste vraag die je voor jezelf helder wilt krijgen is: wat voor onderneming ga ik starten. Wat ga je verkopen of welke dienst ga ik leveren. Ik vind het schrijven geweldig en merk steeds meer dat bedrijven vaak opzoek zijn naar mensen die kunnen helpen bij het schijven van hun artikelen en teksten. Nu blog ik natuurlijk voor mijn eigen website, maar ik zou het erg tof vinden als ik ook voor anderen bedrijven content kan maken. Zo ben ik natuurlijk voedingsmiddelentechnoloog en wil ik die kennis ook toe willen passen om andere artikelen te schrijven. Artikelen die ik niet bij deze website vind passen. Daarnaast kan ik vanuit die hoek bedrijven ook adviseren. Hoe ga ik mezelf inschrijven? Juist: als tekstschrijver. Lekker breed en kan er alle mee kanten op.

Waar moet je allemaal aan denken?

Nu heb ik duidelijk wat ik wil, maar dan? Eigenlijk is jezelf inschrijven bij de KvK een van de laatste stappen. De eerste stappen heb ik al gedaan, namelijk bepalen wat je wilt gaan doen en bekijken of er een markt voor is. Het is nu belangrijk om te kijken of dit financieel haalbaar is. Gelukkig heb ik als tekstschrijver alleen een laptop en internet nodig. Deze heb ik al in mijn bezit. Omdat ik ook artikelen schrijf voor mijn eigen website is een domein en hosting belangrijk (www.mamazetkoers.nl). Het ligt er een beetje aan bij welk bedrijf je zit: maar ik betaal er ongeveer €50,- per jaar voor.

Dan komt nu het belangrijkste: de administratie. Wanneer je een eigen onderneming start ben je verplicht om je administratie van je bedrijf bij te houden. Wat zijn de kosten die je maakt en wat verdien je? Op dit moment maak ik meer kosten dan dat ik verdien: maar je moet ergens beginnen. Het is belangrijk om in het begin je inkomsten weer te investeren in je onderneming om te kunnen groeien. Voor mij is het ook een hobby, leuk voor erbij. Ik werk gewoon in loondienst zoals jullie weten en daar haal ik mijn inkomsten uit voor ons gezinsleven. Het moet leuk blijven. De administratie kun je bijhouden in Excel of in een onlineboekhoudprogramma.

Lees meer specifieke informatie en handige tips over wat er komt kijken bij het starten van je eigen onderneming.

Voor- en nadelen van een eigen onderneming

Een eigen onderneming starten is natuurlijk niet alleen maar leuk. Zoals ik daarstraks al beschreef is er ook een administratie die je moet bijhouden én aangeven bij de belastingdienst. Hieronder een aantal voor- en nadelen op een rijtje.

Voordelen

 • een eigen onderneming komt professioneel over;
 • je bent eigen baas en je kunt je tijd zelf indelen;
 • je mag een factuur versturen i.p.v. een kwitantie. Helaas doen sommige bedrijven erg moeilijk bij het uitbetalen van een kwitantie;
 • de BTW mag je in rekening brengen maar hoeft die pas af te dragen bij een BTW bedrag die hoger is dan €1.345,-. Tot dat bedrag zijn het dus extra inkomsten;
 • de inkomstenbelasting vanuit je werkgever (loondienst) en loon het overig werk (omzet van je eigen onderneming) lopen niet door elkaar in één belastingaangifte;
 • je mag de kosten van je onderneming (in mijn geval de hosting van mijn website) aftrekken van je omzet waardoor minder omzetbelasting hoeft te betalen;
 • en het is uiteraard gewoon heel erg gaaf!

Nadelen

 • je moet een uitgebreide administratie bijhouden;
 • het is verstandig om structuur in je werkzaamheden te brengen: het werk moet toch gedaan worden;
 • verplicht om elk kwartaal je BTW aangifte door te geven bij de belastingdienst;
 • indien je eigen onderneming je enige inkomstenbron is moet je ook denken aan een goede arbeidsongeschiktheidsverzekering, moet je je pensioen zelf regelen én een buffer hebben voor wanneer je ziek wordt en even niet kunt werken.

Tot slot..

Waarom heb ik me toch ingeschreven bij de KvK? Al verdien ik iets kleins, ik wil dit niet via mijn privé inkomensbelasting opgeven. Dit moet dan bij ”inkomsten uit overig werk” en ik vind het zelf niet prettig als alles financieel door elkaar loopt. Omdat ik vrijwel niets verdien met mijn artikelen heb ik toch mijn eerste opdracht voor een andere website al geschreven. Erg tof en hopelijk volgen er meer! Het is in theorie allemaal nog erg weinig om over een eigen onderneming te spreken: maar elk bedrijf heeft een start gemaakt. We gaan het zien. In december zal ik een update schrijven hoe het me gegaan is in 2019. Zover is het gelukkig nog lang niet, het jaar is pas net begonnen. Bijna vergeten: ik sta dus ingeschreven onder KvK nummer 73720100.

Wat vind je ervan en heb jij een eigen onderneming? Tips zijn ook altijd welkom! Laat het me weten door een reactie hieronder achter te laten, op Facebook of Instagram. Je mag ook altijd contact met mij zoeken via de contactpagina.

Liefs Francis

Nieuwsbrief100
Facebook200
Instagram1k
LinkedIn1k

 


37 reacties

Girls-Things · januari 19, 2019 op 19:18

Ik ben ook pas ingeschreven bij de kvk met mijn blog. Het is een bijbaan en verdien er niet mijn brood mee. De administratie en alles vind ik wel de mindere kant, haha. Het staat wel professioneler.

  Francis | Mamazetkoers · januari 20, 2019 op 20:29

  Zolang de administratie niet te veel wordt vind ik het prima. Houd jij ook al je uren bij? #durftevragen 😉

Nicole Orriëns · januari 20, 2019 op 09:47

Ik heb me noodgedwongen ingeschreven bij de KvK omdat dit beter was vanwege mijn inkomsten. Maar ik vind het een gedoe eerlijk gezegd. Het was nodig, maar ik vond het eerst ook prima eerlijk gezegd.

  Francis | Mamazetkoers · januari 20, 2019 op 20:30

  Grappig om te lezen dat de meningen verdeeld zijn maar voor de inkomsten is het echt wel fijn vind ik.

   Nicole Orriëns · februari 22, 2019 op 11:47

   Ik was ook tevreden over mijn inkomsten zonder inschrijving bij de KvK, maar ze waren dusdanig dat ik daarom wel moest. En daarmee kwam ook het gedoe….

Luc van de Wiel · januari 20, 2019 op 11:54

Het is een hele stap, een eigen onderneming. De belangrijkste stap is de eerste: weten wat je wil gaan doen! 🙂

  Francis | Mamazetkoers · januari 20, 2019 op 20:30

  Inderdaad! 🙂

Manon · januari 20, 2019 op 17:31

Het lijkt zo’n kleine stap, maar er komt zoveel bij kijken lees ik wel. Veel succes en ik hoop dat de opdrachten binnen stromen voor je!

  Francis | Mamazetkoers · januari 20, 2019 op 20:30

  Dank je wel!

Laura · januari 21, 2019 op 06:12

Heel veel succes!. Ik zou t graag willen maar heb de ondersteuning niet en door mijn autisme lukt het niet alleen.

  Francis | Mamazetkoers · januari 23, 2019 op 20:19

  Ik hoop dat je ooit de ondersteuning vindt en je al je dromen waar mag maken!

Lodi · januari 21, 2019 op 08:30

Ik heb een eigen onderneming gehad als gewichtsconsulent en vond de druk die dit met zich mee nam wel heel erg groot. Goed om alles eens op een rijtje te zetten.

  Francis | Mamazetkoers · januari 23, 2019 op 20:20

  Een druk voelen is niet fijn, het moet natuurlijk wel leuk blijven. Gewichtsconsulent, mooi beroep!

Griet · januari 21, 2019 op 11:10

Ik ben nu net een jaar zelfstandige (in bijberoep) en ik heb er nog geen seconde spijt van gehad.

Het is leuk om je eigen onderneming op te richten en er echt voor te gaan.

Maar soms…
Er komt zoveel op je af. Alles is nieuw. Wat ga ik juist doen? Wat ga ik verkopen? Hoe ga ik geld verdienen.
Het zorgt ook voor veel onrust in mijn hoofd.

Maar ik zou voor geen geld meer willen ruilen.
Want als je een leuke missie hebt en je staat er helemaal achter. Dan voelt het echt zo goed.
Met Homemade by Griet ondersteun ik drukke mama’s op vlak van koken, zodat ze terug meer kwaliTIJD krijgen voor zichzelf en hun gezin.

  Francis | Mamazetkoers · januari 23, 2019 op 20:20

  Wat heb je een mooie site! Goed om te horen dat je zo tevreden bent, dank je wel voor je uitgebreide reactie.

Melissa · januari 21, 2019 op 12:59

Pas ingeschreven bij kvk ben wel benieuwd hoe en wat gaat gebeuren maar komt goed

  Francis | Mamazetkoers · januari 23, 2019 op 20:21

  Gefeliciteerd en veel succes!

Gabrielle · januari 21, 2019 op 15:12

De beste beslissing ooit! Alweer 8 jaar geleden. Ik geloof niet dat ik me hele leven zo hard en met zoveel plezier gewerkt. Tip? Werk dagelijks je planning bij maar plan je agenda niet te vol, er komt altijd wel iets (dringends) tussen. Zo voorkom je een hoop stress en hou je alles lekker in de grip.

  Francis | Mamazetkoers · januari 23, 2019 op 20:21

  Dank je wel voor de tip! Goed om te horen dat jouw beslissing zo goed is geweest.

Janet | thatonetime · januari 21, 2019 op 19:35

Ik heb al eens gekeken om me in te schrijven bij de KvK, het staat inderdaad proffesioneler. Tot op heden heb ik dat nog niet gedaan omdat ik er amper tot niets mee verdien. Er gaat nog meer geld uit dan in het laatje.

  Francis | Mamazetkoers · januari 23, 2019 op 20:22

  Hopelijk slaat dat snel om. Ik duim voor je. Hier zijn de verdienste ook nog zo minimaal, maar zou al gaaf zijn als ik zo mijn hobby kan bekostigen.

MC Kleuver · januari 21, 2019 op 19:52

Leuk vind ik het om te lezen hoe zo’n eigen onderneming voor jou is. Ik ben er nog niet helemaal achter wat ik wil doen, maar ik ben zeker met een project bezig ^spanning^.

  Francis | Mamazetkoers · januari 23, 2019 op 20:22

  Je maakt me nieuwsgierig! Je komt er wel achter wat je wilt gaan doen.

Daphne - verdraaidmooi · januari 22, 2019 op 17:12

Gefeliciteerd en veel succes! Flinke stap en ik hoop voor je dat het zijn vruchten afwerpt!

  Francis | Mamazetkoers · januari 23, 2019 op 20:23

  Dank je wel!

Manon · januari 26, 2019 op 16:41

Ik heb er ook aan zitten denken, maar het is me toch teveel gedoe met alles eromheen!

  Francis | Mamazetkoers · januari 26, 2019 op 19:18

  Het gedoe moet ik nog exact uitzoeken. Ga er ook een artikel overschrijven: hoe doe je BTW aangifte en dergelijke.

Yousra Yasmine · januari 26, 2019 op 20:25

Wauw wat gaaf dat je je ingeschreven hebt bij de kamer van koophandel! Het lijkt me een heel memorabel moment!
Handig dat je alle dingen die hierbij komen kijken op een rijtje hebt gezet! Altijd handig voor mensen die ook van plan zijn om zich zelf in te schrijven bij de KVK!

  Francis | Mamazetkoers · januari 27, 2019 op 18:22

  Ja dat was het zeker, zoiets doe je natuurlijk niet vaak. Hopelijk heeft iemand iets aan mijn tips.

Jeannet · januari 29, 2019 op 10:27

Hoi Francis, ik heb al 32 jaar een eigen onderneming. All Kinds of Things was eerst een winkel met kinderkleding. Ik moest stoppen omdat de concurrentie van het internet niet meer vol te houden was, helaas. Maar ik vond de naam All Kinds of Things zo geschikt, dat ik verder ben gegaan als blogger. All Kinds of Things BLOG is sinds 2 maanden een feit. En natuurlijk heb ik daar nog geen inkomsten uit. Er zijn wat kleine kosten, die ik zelf heb betaald. Ik weet nog niet wat ik zal doen. Of ik mijn onderneming zal aanhouden (de KvK rekent daar niets voor), maar natuurlijk moet je wel aangifte blijven doen. Dat zijn kosten. Het is goed, dat ik dit nu lees, want dit is eigenlijk de eerste keer dat ik hierover nadenk. Dank daarvoor. Succes met jouw onderneming, ga ervoor. Professionaliteit is key, denk ik.

  Francis | Mamazetkoers · januari 29, 2019 op 20:58

  Dank je wel voor je reactie Jeanette. Als tip wil ik je nog meegeven dat als er geen inkomsten zijn je ook ”vrijstelling” aan kan vragen voor de aangifte. Heb daar iets over gelezen bij de belastingdienst. Hopelijk helpt dat bij je keuze. Zonde dat de winkel zelf niet meer ging maar de naam is idd te gaaf om niets mee te doen. Succes!

   Jeannet · januari 30, 2019 op 20:32

   Hoi Francis, ja klopt. Ik ben er ondertussen ook wat meer ingedoken. Ik zal het eens even met mijn accountant opnemen. Ben blij dat jij dit ter sprake bracht. Gr. Jeannet

    Francis | Mamazetkoers · januari 31, 2019 op 20:48

    Graag gedaan! Blij dat ik je kon helpen.

Rob · januari 31, 2019 op 23:47

Ik ben een echte serieondernemer. Ik heb afgelopen 17 januari mijn blog ingeschreven in het handelsregister, maar daarnaast heb ik samen met mijn vriendin ook een webdesignbedrijf en in mijn eentje verzorg ik ook voor een groot aantal klanten de SEO. Ondernemen zit mij in het bloed,maar die administratie, daar ga ik nooit aan wennen..

  Francis | Mamazetkoers · februari 2, 2019 op 19:35

  Hoi Rob, leuk dat je reageerde! Ik vind dat je samen met je vriendin een hele gave job hebt als webdesigner en SEO specialist. Heel gaaf, zeker dat je het met je gezin kunt doen! Administratie is ook niet echt mijn ding al word ik wel heel vrolijk van organiseren en dingen goed regelen. Nu nog makkelijk zeggen want het is nog niet zo veel 😉

Mama Isidore · februari 8, 2019 op 10:16

Ik denk dat ik eerst maar eens ga opbouwen en mezelf als blogger ga vestigen alvorens de grote stap naar KvK en belastingdienst te maken.

  Francis | Mamazetkoers · februari 8, 2019 op 11:12

  Dat is heel slim Isidore. Je moet idd wel een basis hebben voordat je iets op kan starten. Naar mijn idee heb ik dat voldoende gedaan maar de tijd zal dat uit moeten wijzen. Tot nu toe heeft het me gelukkig al veel gebracht.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.