Afgelopen zondag is mijn ”kleine” meisje alweer 4 jaar geworden, Ize 4 jaar dus! Wat betekent dit voor mij als mama? Juist: loslaten en we gaan als gezin een nieuwe fase in. In dit artikel ben ik open hoe ik het loslaten en deze nieuwe fase ervaar. Hoe was dit voor jou? Ik sluit af met haar verjaardagsfeestje: de uitnodigingen, voorpret én de versiering, het gebak en de cadeautjes. Ize 4 jaar: lees je gezellig mee? Heb jij deze fase (het naar school gaan) al meegemaakt met je kindje(s) en hoe was dit? Laat het me weten bij de reacties hieronder.

uitnodigingen Ize mamazetkoers ize 4 jaar juiste

Loslaten en naar de basisschool

Sinds Ize een peuter is, hoor ik niks anders dan ”zell-uf-doen”. Nu is ze een kleuter en is ”zell-uf-doen” getransformeerd naar ”Mama, dat kan ik zelf hoor!” Kleuters gaan niet meer naar de peuterspeelzaal of naar de dagopvang maar naar school. Als je het Ize zelf vraagt gaat ze trouwens niet naar school, maar naar de basisschool. Een wezenlijk verschil dus aldus de kleuter. Het mooie is dat haar vriendinnetjes precies hetzelfde zeggen. Voor mij als mama is dat ”naar de basisschool gaan” wel een stukje loslaten. De eerste schoolweek ging ik even met haar mee het klaslokaal in. De boodschap was duidelijk: ”Mama, je mag nu wel weg hoor”. Zat ze daar met een boekje op het bankje. Uiteraard ben ik daar onwijs trots op, dat ze zelf aanvoelt dat ze dit kan en klaar is voor deze stap. Dat ze vertrouwen heeft in zichzelf en haar omgeving. Alleen vond ik het stiekem wel een beetje lastig: het besef dat ze me steeds minder nodig heeft.

Het loslaten zit hem ook in andere dingen, zo spreekt ze tegenwoordig af met andere kindjes en ga ik dus zonder kind vanaf het schoolplein naar huis. Ze vormt steeds meer haar eigen mening: ze wil bijvoorbeeld liever een rok aan en smeert ze het liefste haar brood zelf. Het is een erg leuke fase waarin we nu zitten. Ze praat honderduit (lees: ze is geen seconde stil), is erg lief voor haar broertje en wordt zich steeds bewuster van zichzelf en haar omgeving. Heerlijk! Mijn kleine dame wordt steeds wijzer.

De uitnodigingen, Ize 4 jaar

Dan is het tijd voor een feestje! Een kinderfeestje vieren start natuurlijk met de uitnodigingen! Dit jaar was het extra leuk omdat ik de uitnodigingen samen met Ize heb gemaakt. We zijn achter de computer gaan zitten en het was zo gepiept. De uitnodigingen zijn trouwens van Kaartje2go en hebben we helemaal naar onze wensen samengesteld. Ize is helemaal gek van eenhoorns, het lag dus voor de hand om de uitnodigingen in een eenhoornthema te maken. Of zoals ze het zelf zegt: ”Unicorn”. Erg schattig detail: zodra de uitnodigingen binnen waren moeten ze natuurlijk nog op de bus. Dat snapte ze niet helemaal, mijn kleine meisje helemaal in tranen omdat ze de uitnodigingen weer af moest geven. Uiteindelijk snapte ze de bedoeling en speelde ze met liefde postbode!

uitnodiging in kistje

We zijn er tevreden over de uitnodigingen en ze zijn precies zoals we verwacht hadden. Wat ik persoonlijk erg leuk vind is dat Ize van vriendinnen en familie veel leuke reacties kreeg. Mijn kleine meisje straalde van oor tot oor. Daar doe je het uiteindelijk toch allemaal voor.

De uitnodigingen heb ik gekregen. #mamazetkoersAD

Versieren

Omdat ze zo gek is op eenhoorns heb ik besloten om een soort van thema feestje te geven. De versieringen en alles dus helemaal in style van eenhoorns. Nu was ik daar een beetje laat mee, het zat eigenlijk niet in onze planning maar kon het toch niet laten. Hierdoor was het onmogelijk om eenhoornversieringen goedkoop via AliExpress te bestellen. Hoe ben ik toch aan onderstaande leuke spulletjes komen? Ik heb eigenlijk een beetje in ons dorp (Drunen) rondgekeken en besloten om dingen zelf te maken. Zo kocht ik slingers, ballonnen en dergelijke in de juiste kleuren en met watervaste stift teken je zo een leuke eenhoorn op bijvoorbeeld de ballon. Een kind kan de was doen. Alleen leuke uitdeelzakjes waren nergens te bekennen. Daarom toverde ik simpele papieren bekers om tot een echte ”Unicorn”. Zijn ze niet super schattig? Wat wil je nog meer?! Mijn kleine meisje ging helemaal uit haar dak toen ze zondagochtend beneden kwam: ”vandaag is mijn feestje mama!” Zij blij, wij blij.

feestartikelen ize 4 jaar

De taart

Wanneer we zelf jarig zijn pakken we nooit zo uit met het gebak, alleen bij de verjaardagen van de kinderen laten we een mooie taart maken. Luke had in september een echte Olaf-taart en je kunt denk ik wel raden wat voor taart Ize dit jaar heeft gekregen: een Unicorn-taart! Is hij niet prachtig?

Taart Ize

Cadeautjes

Wie jarig is krijgt cadeautjes. Al vond ik het erg lastig dit jaar. Iedereen komt met de vraag wat je kleine meisje graag zou willen hebben. Sinterklaas is net terug naar Spanje en heel eerlijk: we hebben speelgoed genoeg in huis. Ize wil heel graag een katje, nou zijn we niet zo van de huisdieren dus die is er gelukkig niet gekomen. Hieronder een opsomming van wat ze heeft gekregen.

  • een step. Die heeft ze van ons gekregen: we zijn dol op buitenspeelgoed.
  • stoepkrijt met mandala.
  • vriendschapsboekje.
  • knutselpakketjes. Altijd een succes!
  • een katje: gelukkig geen echte maar voor een kleuter net echt. Ze kan hem brokjes voeren en met hem wandelen.
  • cadeaubonnen van de speelgoedwinkel.
  • kapper play-doh set.
  • prinsessenkroon + zeep.
  • houtenstaven set, je kunt dan met de grote staaf de kleinere omgooien. Zo leuk!
  • leesboekjes.

Ik vind het erg leuk dat ze voornamelijk creatief speelgoed en buitenspeelgoed heeft gekregen.

Cadeautjes

Tot slot..

Ize 4 jaar: voordat je het weet is je kleine meisje dus een kleuter, met veel praatjes en een eigen mening. Als mama besef ik steeds meer dat ze me minder nodig heeft en met de dag zelfstandiger wordt. Even wennen hoor! We hebben haar verjaardag super goed gevierd en we hebben genoten. Hoe vieren jullie je eigen verjaardag of die van je kindjes? Hoe ervaar jij het loslaten? Laat het me weten door een reactie hieronder achter te laten, op Facebook of Instagram. Je mag ook altijd contact met mij zoeken via de contactpagina.

Liefs Francis

Nieuwsbrief100
Facebook252
Instagram1k
Pinterest20
Pinterest
fb-share-icon
LinkedIn1k
LinkedIn
Share