Afgelopen juni presenteerde ik met trots mijn nieuwe mountainbike. We zijn nu een flink aantal maanden verder en is het tijd om je meer te vertellen over de groep die erop zit: namelijk de Sram NX – 1 x 11-speed. Het is een enorm verschil met de groep op mijn vorige MTB. Dat was namelijk een Shimano-groep én had 3 x 8 versnellingen. In dit artikel meer over deze groep en deel ik mijn ervaringen. Lees je mee? Wat voor groep zit er op jouw MTB? Laat het me weten bij de reacties hieronder.

Sram NX 1 x 11 Mamazetkoers.nl

Sram NX – 1 x 11 speed

De Sram NX groep is verkrijgbaar in een 1 x 11-speed, dat wil zeggen met 1 tandwiel voor en 11 tandwielen achter en is de nieuwste telg van de Sram-familie. Na veel negatieve geluiden over de dure 1 x 11 groepen komt Sram nu met de goedkopere 1 x 11 speed: namelijk de NX. De Sram NX is dus de meeste betaalbare eagle groepset op de markt en gaat daarmee de concurrentiestrijd met Shimano aan. De prijzen van de Sram-groepen ligt namelijk significant hoger dan de Shimano-groepen, behalve voor de NX.

De Sram NX combineert een enkel kettingblad voor met een relatief groot bereik (11-42T) achter en een goede kettinggeleiding. De derailleur is nauwkeurig, heeft geen last van een hobbelig terrein en is stil. De ketting ligt stabiel en klappert niet. Ondanks dat de Sram NX de goedkoopste is in haar klasse is deze groep in veel opzichten vergelijkbaar met de andere eagle-groepen. Wel zijn er enkele verschillen:

 • materiaal: er is gebruik gemaakt van staal en plastic t.o.v. koolstof en aluminium bij de duurdere groepen, met name in de shifters.
 • gewicht: 185 gram zwaarder dan bijvoorbeeld de Sram GX Eagle
 • prijs: de Sram NX cassette koop je al voor €89,-
 • bereik: andere Sram cassettes hebben een bereik van 10-42T.

Sram staat voor vakmanschap én kwaliteit, ondanks de goedkopere materialen doet deze groep niet onder voor de andere groepen. Indien alles goed is ingesteld en afgesteld zijn de schakelhandelingen stil en nauwkeurig. Nog een voordeel is dat de Sram cassette ook geplaatst kan worden op een andere body (bijvoorbeeld die van Shimano). Erg handig als je je Shimano-groep wil vervangen door de Sram NX. Bij de andere Sram cassettes is dat niet mogelijk.

Mijn ervaring

Ik ben iemand die niet veel schakelde, zeker niet met mijn oude Shimano-groep 3 x 8. Heel eerlijk: ik vond nooit een prettig cadans. Of ik maakte te veel omwentelingen of te weinig. Daarnaast maakte ik ook nog weleens een schakelfout met mijn voorblad: trapte ik ineens flink zwaarder bergop! Dat is nu verledentijd met de eagle. Door het verkeerd schakelen gebruikte ik eigenlijk altijd het grootste blad voor waardoor ik een heel summier bereik had. Dat is nu wel anders. Alleen wanneer ik op de weg fiets i.p.v. off-road mis ik een groter blad achter maar dat is niet erg. Ik heb mijn MTB voornamelijk gekocht om in de Drunense Duinen te fietsen en maak dan niet eens gebruik van het gehele bereik.

Een ander voordeel is dat je met deze groep ook ineens 4 tandwielen lichter kan schakelen, met één klik heb je de juiste cadans voor bergop! Voor mijn ideaal. Voorheen schakelde ik minimaal, nu schakel ik de gehele rit waardoor ik beter presteer én fijner fiets. De groep schakelt trouwens erg nauwkeurig, ook wanneer de onderdelen vies zijn. Ik maak immers niet na elke fietstocht mijn fiets schoon.

Tot slot..

Elke laatste woensdag van de maand komt er een fiets gerelateerd artikel online. Nu weet je alles over mijn ervaring met de Sram NX. Met welke groep fiets jij en ben je hier tevreden over? Laat het me weten bij de reacties hieronder, op Facebook of Instagram. Je mag ook altijd contact met mij zoeken via de contactpagina. Tot de volgende keer en ik wens je veel fietsplezier!

Lees ook mijn andere fietsartikelen!

Liefs Francis

Nieuwsbrief100
Facebook252
Instagram1k
LinkedIn1k

 


8 reacties

Felice Veenman · januari 31, 2019 op 10:26

ik ben een wandelaar ….en gebruik de fiets alleen om boodschappen te doen in he t dorp. Een lief tweedehandsje van 50 euro. Maar met een leuk zadeldekje, dat dan weer wel

  Francis | Mamazetkoers · januari 31, 2019 op 20:47

  Leuk! Voor de boodschappen gebruik ik toch liever de auto 🙂

Nicole Orriëns · januari 31, 2019 op 10:36

Klinkt als een stoere fiets! Leuk dat je daar zoveel plezier in kunt hebben. Ik ben zelf meer van het hardlopen en fiets alleen maar naar de stad.

  Francis | Mamazetkoers · januari 31, 2019 op 20:47

  Hardlopen, sorry niks voor mij. Respect dat je dat doet hoor, ben na 2 min al buitenadem.

Saskia · februari 1, 2019 op 07:58

Een fijne mountainbike wil ik ook nog wel een aanschaffen. Lijkt me heerlijk daar eens mee te sporten in plaats van te hardlopen. Lekker het bos in bijvoorbeeld!
Bovenstaand is me allemaal abracadabra, maar kan me voorstellen dat goed spul bijdraagt aan een fijne fiets ervaring

  Francis | Mamazetkoers · februari 2, 2019 op 19:39

  Het is een beetje lastig een gecombineerde doelgroep, maar probeer ook de ”echte” fietser” aan te spreken: dat lukt in de speciale facebook groepen gelukkig. Het is af ten toe heerlijk om iets theoretisch te schreven 🙂

Tania · februari 4, 2019 op 10:49

Ik heb jaren geleden een koersfiets gekocht maar sinds ik mama geworden ben heb ik er niet meer mee gereden. Zo jammer. Ga er weer eens werk van moeten maken

  Francis | Mamazetkoers · februari 4, 2019 op 19:38

  Ja moet je zeker doen, het is zo fijn om even ”alleen” te zijn met je gedachten en iets te doen voor jezelf.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.