Of je nu in het bezit bent van een MTB of racefiets: eens in de zoveel tijd moet je je sportfiets schoonmaken. Niet iedereen zijn favoriete hobby maar eigenlijk is het zo gedaan. Soms vind ik het ook wel even fijn, nog even momentje voor mezelf. Met een beetje geluk ook nog in het zonnetje! In dit artikel dus: het schoonmaken van je sportfiets. Ik leg je uit hoe ik mijn sportfietsen schoonmaak, mijn racefiets én mijn MTB. Hoe vaak maak jij je fiets schoon en wijkt jouw methode af van de mijne? Laat het me weten bij de reacties hieronder.

Lees ook: daarom kocht ik een mountainbike of waarom ik gestart ben met fietsen.

Schoonmaken van je sportfiets

Wanneer en hoe je je sportfiets schoonmaakt is persoonlijk. De ene fietser maakt hem na elke rit schoon terwijl de andere hem eens in het halfjaar schoonmaakt. Ik maak mijn sportfiets schoon wanneer dat nodig is. Dat is de ene keer na één rit (wanneer het buiten erg nat is) en soms na vijf ritten (wanneer het lang droog is geweest). Ik kijk naar de ketting en voel hoe het schakelen gaat. Maar het schoonmaken van je fiets, hoe doe je dat nu precies? In de volgende stappen leg ik je dat precies uit.

Ontvetten van je tandwielen en ketting

Vaak wordt er gestart met het ontvetten van je ketting, beter is om te beginnen met het schoonmaken van je tandwielen. Dus de cassette, voorblad(en) en de tandwielen in je derailleur. Vooral die laatste worden vaak vergeten.

  1. vul een kopje voor 1/4 met ontvetter. Ik gebruik zelf de ontvetter Bionet van Cyclon. Deze ontvetter is biologisch, goed afbreekbaar en laat geen vlekken achter op je terrastegels. Daarnaast tast het ook de rest van je fiets niet aan.
  2. schrob met een tandenborstel de tandwielen schoon. Door een tandenborstel te gebruiken kun je overal goed bijkomen. Er zijn ook speciale borsteltjes te koop, echter vind ik een tandenborstel gewoon makkelijker en goedkoper.
  3. schrob nu je ketting schoon. Dit doe je door de bovenkant, onderkant en beide zijkanten van de ketting te schrobben. Ik begin altijd bij de missing link. Dit vind ik gewoon makkelijk.

Tip: vergeet niet een keer te schakelen zodat je ook goed bij de tandwielen kan waar je ketting op zit.

ontvetter en olie mamazetkoers

Fiets schoonspuiten en drogen

Tandwielen en ketting schoon? Dan spuit (zachte straal) ik met de tuinslang mijn hele fiets schoon. Ga met een doek of met je handen ook langs de onderkant van je frame, daar hoopt zich vaak vuil op.

Je fiets is dan nog nat, tijd om hem droog te maken!

  1. ik start altijd met het drogen van de tandwielen. Neem een doek tussen je duim en wijsvinger en start met het droogmaken van de kleinste tandwielen.
  2. de cassette kun je het beste droogmaken door in beide handen een uiteinde van de doek vast te houden, daarna kun je tussen de tandwielen ”flossen”.
  3. vergeet je voorblad(en) niet.
  4. dan is het de beurt aan de ketting: pak de doek tussen duim (linkerhand) en wijsvinger vast en pak vervolgens de ketting (boven en onderkant) lichtjes vast. Draai met je andere hand je trappers rond. Draai hem ongeveer 30 keer rond. Herhaal dit nog een keer maar houd dan de ketting aan de zijkanten lichtjes vast.
  5. droog de rest van je fiets.

Wat voor doek kun je het beste nemen? Ik gebruik de hydrofiele luiers die ik niet meer voor mijn kinderen nodig heb. Nemen veel vocht op en geven een pluisjes af. Een andere katoenen doek voldoet ook. Knip eens een oud dekbedovertrek aan repen, dan kun je even vooruit! Met een doek te veel gedoe? Met een luchtcompressor kun je je fiets ook drogen. Werk dan van boven naar beneden.

Invetten van de ketting

Dan zijn we alweer bij de laatste stap gekomen. Het invetten van de ketting. Mijn MTB en race maak ik beide op bovenstaande manier schoon, echter deze laatste stap is anders. De ketting van mijn MTB vet ik in met Squirt. Waarom gebruik ik deze? De Squirt is een wax en geen olie, daarom blijft de ketting langer schoon en trekt geen vuil aan. Dit vind ik persoonlijk erg fijn omdat je op de MTB vaker door de plassen en zand rijd.

Voor mijn race gebruik ik de Cyclon Dry Weather Lube omdat deze geschikt is voor droge weersomstandigheden en het schakelen veel soepeler maakt. De handige druppelflacon is ook erg makkelijk.

Hoeveel gebruik je? Van beide producten doe ik 1 druppel per schakel. Ook hier begin ik bij de missing link. Dan weet ik precies wanneer ik helemaal rond ben geweest. Daarna draai ik de ketting ongeveer 30 keer rond. Vergeet ook hier niet om even een keer te schakelen. ”Overtollige” olie of wax hoef je op deze manier daarna niet meer te verwijderen. Bij de Squirt is dit trouwens helemaal niet nodig.

smeren

Tot slot..

Zo, nu is je fiets klaar voor de volgende rit en nu weet je: het schoonmaken van je sportfiets doe je zo! Leuk dat je een bezoekje bracht aan mijn blog. Hieronder nog een foto van mijn blinkende schone racefiets! (Ja, ik maak liever mijn fiets schoon dan dat ik het gras maai, haha.) Hoe vaak maak jij je fiets schoon en doe jij het anders? Laat het me weten bij de reacties hieronder, op Facebook of Instagram. Je mag je ook altijd een berichtje sturen via de contactpagina. Kijk ook eens bij mijn andere fietsartikelen.

Liefs Francis

Nieuwsbrief100
Facebook252
Instagram1k
Pinterest20
Pinterest
fb-share-icon
LinkedIn1k
LinkedIn
Share

fiets droog