We hebben het kerstdiner en de oliebollen nog vers in ons geheugen. Niet alleen in mijn geheugen trouwens, ondanks dat het alweer even geleden is ziet mijn weegschaal al dat extra eten nog steeds. Zoals jullie vorige week hebben gelezen streef ik niet meer naar een bepaald gewicht maar wil ik tevreden zijn met mezelf. Dit geldt voor de binnen én buitenkant. Maar Francis: leuk dat tevreden zijn en dat lekker in je vel zitten, maar hoe dan? Dit artikel bevat tips én geef ik een onlinecursus #Lekkerinjevel” weg. Hoe tof is dat! Lees snel verder hoe je kans maakt. Zit jij lekker in je vel en ben je tevreden? Laat het me weten bij de reacties hieronder.

mamazetkoers lekker in je vel zitten

Betekenis: lekker in je vel zitten

Laten we eerst vaststellen wat ”lekker in je vel zitten” nu precies is. Sommige verwachten misschien dat alles dan perfect is. Dat is echt een illusie, het gaat er juist om dat je de dingen accepteert zoals ze zijn. Dat zal niet voor alles opgaan, aan bepaalde dingen kun je gaan werken. Mits je dat zelf wilt, je moet het echt voor jezelf doen en niet voor een ander.

Tevreden zijn en lekker in je vel zitten bereik je door jezelf te accepteren zoals je bent, je bereikt dat niet door naar perfectie te streven.

Accepteren

Het klinkt veel makkelijker dan het is, jezelf accepteren zoals je bent. Na mijn burn-out lukt me dat nog steeds niet altijd. Een voorbeeld is heel simpel: ik ben eigenlijk nooit tevreden met mijn lijf. In mijn ogen mankeert er altijd wat aan. Voor mijn zwangerschappen was ik al niet tevreden. Nu zou ik praktisch een moord willen plegen ( 😉 ) om dat figuur terug te krijgen. Dat zette me aan het denken. Best raar, toen was ik er niet tevreden over en nu ineens wel? Waarom kan ik dan niet nu al starten met genieten? Over 5 jaar wil ik er waarschijnlijk uitzien zoals ik dat vandaag de dag doe: dan kan ik daar beter nu van genieten! Over enkele jaren zie ik er vast niet meer zo uit! Dit is een voorbeeld van mij, misschien heb jij ook wel iets wat je graag zou willen accepteren.

Dat accepteren gaat niet vanzelf, maar er zijn wel een aantal stappen die je kunt nemen:

 1. fouten maken is menselijk, streef niet naar foutloos en perfectie. Van fouten leer je.
 2. benadruk de sterke punten van je lichaam en jezelf en houd daarvan!
 3. sta meer stil waar je wel tevreden over bent i.p.v. waar je ontevreden over bent.
 4. luister niet of minder naar de mening van een ander. Hecht niet te veel waarde aan complimentjes of kritiek. Laat jouw gevoel niet afhangen van iemand anders. Jouw mening is het belangrijkste. Geloof jij in jezelf? Dan straal je dat vanzelf ook uit!
 5. leef in het nu. Je kunt het verleden niet meer terugdraaien en probeer vooruit te kijken.
 6. een ander gaat er niet voor zorgen dat je lekker in je vel zit: dat moet je echt zelf doen. Houd van jezelf. Zeg het elke ochtend in de spiegel!

Wat ga ik accepteren en hoe ga ik dat doen?

Nu met de billen bloot: wat wil ik leren accepteren?

 • om te beginnen: mijn lichaam is zoals het is en dat is prima. Afvallen is niet meer nodig (dit betekend overigens niet dat ik er niet meer aan ga werken, zie hieronder).
 • ik ben zoals ik ben en ik mag er zijn.

Hoe ga ik dat dan doen? Ik ga 2 dingen doen dit jaar.

 1. mijn kleding zit nu net wat te strak. Door wat minder te snoepen op de bank moet ik een heel eind komen. Ik spreek met mezelf af dat ik 4 van de 7 dagen mag ”snoepen” op de bank. Nu is dat 7 van de 7 dagen en ik wil wel blijven genieten van het leven. Gelukkig doet mijn man met me mee. Dit is een goede stok achter de deur. Uiteraard houd ik jullie via sociale media én via blogs op de hoogte.
 2. wil me minder/niets meer aantrekken van de mening van anderen. Zoals ik al zei, ik ben prima zoals ik ben! Dat vind ik dus enorm lastig om te accepteren. Nu stuitte ik toevallig op een onlinecursus #Lekkerinjevel! van You Are Amazing. Deze start 1 februari en ben erg benieuwd wat dit mij gaat brengen.

Giveaway

Wil jij ook lekker in je vel zitten en jezelf accepteren zoals je bent? De cursus #Lekkerinjevel! kan je daarbij helpen. Het mooie is, ik mag 1 ticket weggeven aan jullie.

Wat moet je doen?

 • volg @mamazetkoers op Instagram of Facebook;
 • laat in een reactie onder dit artikel weten dat je mee doet (zorg voor een geldig e-mailadres zodat ik contact met je op kan nemen);
 • zaterdag 19 januari 2019 maak ik de winnaar bekend;
 • succes!

Het is een onlinecursus, je hoeft er dus niet je huis voor uit. Meer informatie kun je hier vinden.

Note: de winnaars hebben 20 januari 2019 persoonlijk bericht ontvangen.

Tot slot..

Accepteer jij jezelf zoals je bent? Ook al wil je misschien sommige dingen anders zien? Laat het me weten door een reactie hieronder achter te laten, op Facebook of Instagram. Je mag ook altijd contact met mij zoeken via de contactpagina. Doe ook vooral mee met de giveaway!

Liefs Francis

Nieuwsbrief100
Facebook200
Instagram1k
LinkedIn1k

De giveaway is tot stand gekomen middels #mamazetkoersAD.


21 reacties

Mirjam van den Biggelaar · januari 6, 2019 op 00:28

Wat een fijne tips. Ik zit niet lekker in mijn vel. Ik doe graag mee.

  Francis | Mamazetkoers · januari 7, 2019 op 19:06

  Leuk dat je mee doet Mirjam. 19 januari maak ik de winnaar bekend!

Josien · januari 6, 2019 op 19:43

Ik doe graag mee! Ontevreden ben ik niet met mezelf, maar met enkele handvaten zou ik wel nóg lekkerder in m’n vel kunnen zitten. Dit zit hem dan voor mij meer in mezelf me-time gunnen en mezelf dus vaker op 1 zetten. Beter zorgen voor mezelf, dat is mijn uitdaging en voornemen voor 2019!

  Francis | Mamazetkoers · januari 7, 2019 op 19:06

  Jezelf op nummer 1 zetten is ook lastig, leuk dat je mee doet. 19 januari neem ik contact op met de winnaar!

Ramona · januari 6, 2019 op 20:35

Wat een fijn artikel. Ik voel me ook altijd zo onzeker en kan zeker wel wat tips gebruiken om lekkerder in mijn vel te zitten!

  Francis | Mamazetkoers · januari 7, 2019 op 19:07

  Hoi Ramona, leuk dat je mee doet! Dank je wel voor je compliment. 19 januari neem ik contact op met de winnaar.

Ester · januari 6, 2019 op 23:02

Goed artikel! Alles begint inderdaad met acceptatie. Dat is ook iets wat ik door de jaren heen heb geleerd. Ik heb bijvoorbeeld een angststoornis en een zeer slecht zelfbeeld en ondanks dat ik echt al van alles geprobeerd heb om daaraan te werken, helpt niets. Wat blijft er dan over? Accepteren dat het er nu eenmaal is en er gewoon mee leren leven, maar zonder er al teveel energie aan te besteden.

Het enige wat ik niet kan en vooral ook niet wil accepteren is mijn lichaam. Dat heeft alles te maken met mijn slechte zelfbeeld, wat zó extreem slecht is dat het zelfs een naampje heeft (BDD). Maar dat ik mijn lijf niet wil accepteren zoals het is, is ook weer een feit wat ik dan weer accepteer zoals het is. Het hoort nu eenmaal bij mij, let it be…

  Francis | Mamazetkoers · januari 7, 2019 op 19:08

  Hoi Ester, dank je wel voor je open en eerlijke reactie hier. Super tof dat je dat zo durft!

Felice Veenman · januari 7, 2019 op 08:12

ik ben al een paar maanden geleden begonnen met mijnpersoonlijke-actie : zorgdatjelekkerinjevelzit. Dat houdt ook in dat ik bv 1 x per maand fijn mijn voeten goed laat maseren, dat ik minimaal 1 x per maand een lange afstandswandeling maak, dat ik altijd voor een bosje bloemen op tafel zorg…en ik merk: HET WERKT!

  Francis | Mamazetkoers · januari 7, 2019 op 19:09

  Wat ontzettend goed van je Felice. Ik geloof ook echt dat zoiets werkt. Dank je wel dat je dat met me wilde delen.

Sherry · januari 7, 2019 op 09:21

Leuke tips. Een vriendin van mij zou dit leuk vinden. Ik doe mee voor haar op fb heb ik je een like gegeven.

  Francis | Mamazetkoers · januari 7, 2019 op 19:09

  Lief dat je voor een vriendin mee doet Sherry. 19 januari neem ik persoonlijk contact met de winnaar op.

Manon · januari 8, 2019 op 17:27

Goed dat je het accepteert. Zouden echt veeel meer mensen moeten doen he?

  Francis | Mamazetkoers · januari 8, 2019 op 20:35

  Ja stiekem wel hè.

Marleen · januari 8, 2019 op 20:34

Aan mijn lijf 😉

  Francis | Mamazetkoers · januari 8, 2019 op 20:34

  Leuk dat je mee doet!

Carina de Geus · januari 9, 2019 op 13:25

Ik doe graag mee! Ik ben niet persee ontevreden over mezelf, dacht ik, totdat ik je blog las en veel herkende. Ik ging erover nadenken en kwam tot de conclusie dat er wel degelijk (veel) dingen zijn waarover ik eigenlijk ontevreden ben..

  Francis | Mamazetkoers · januari 9, 2019 op 19:27

  Wat een mooie open reactie. Leuk dat je mee doet!

Balou · januari 9, 2019 op 18:56

Wat prachtig verwoord! Vergelijk jezelf niet altijd met een ander, maar accepteer hoe mooi en uniek je zelf bent! xxx

  Francis | Mamazetkoers · januari 9, 2019 op 19:28

  Dank je wel Balou voor je lieve reactie.

Francis | Mamazetkoers · januari 20, 2019 op 08:47

Alle winnaars hebben vandaag (20-01-2019) persoonlijk bericht van mij gehad. Gefeliciteerd met jullie prijs. Niet gewonnen? Er volgen nog meer winacties in 2019. Blijf https://www.mamazetkoers.nl volgen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.