Mamazetkoers is een platform die handvatten biedt zodat elke moeder zichzelf durft te zijn. Ik vind het daarom belangrijk om naast mijn eigen verhaal, ook het verhaal van andere moeders te delen. We zijn immers allemaal verschillend en er is geen goed of fout. Deze maand is het de beurt aan Gastblogger mama Lisanne, in dit artikel vertelt ze ons meer over wat positief opvoeden is en hoe je dat vandaag nog kan toepassen. Benieuwd hoe zij positief opvoeden toepast in het moederschap? Neem een kijkje in haar leven en lees mee.

Hoe kan ik het ‘positief opvoeden’ vandaag nog toepassen?

Hoi ik ben Lisanne (32), getrouwd met Sander en mama van drie kindjes. Op mijn blog Gezin met vijf neem ik je mee in mijn iet wat chaotisch leventje en worden opvoedingsvraagstukken behandeld. Ik schrijf over uitjes (veelal in Drenthe) en over baby en kinderproducten. Met een knipoog en op een ludieke manier neem ik je mee in mijn huishouding van Jan Steen. Ik wil juist het ouderschap normaliseren en laten zien dat het bij niemand perfect gaat en ook wil ik graag het taboe doorbreken en open schrijven over mijn moeilijkheden in het moederschap.

Mijn motto: laten we elkaar juist helpen in de meest moeilijk taak van het leven: kinderen opvoeden! Gezin met vijf is een heus feministisch platform voor en door vrouwen! Kom je ook een kijkje nemen? Dan zal ik je nu meer vertellen over positief opvoeden en hoe je dat vandaag nog kunt toepassen!

Wat is positief opvoeden?

Er wordt vaak gezegd dat positief opvoeden belangrijk is, maar wat is positief opvoeden eigenlijk precies? Positief opvoeden betekent dat jij je kindje een veilige en stimulerende omgeving biedt om in op te groeien. Je helpt je kind op een positieve manier bij het aanleren van gedrag en vaardigheden. Dit doe je met positieve aandacht en ondersteuning. Er wordt minder (of geen) aandacht op straffen en negatief gedrag gelegd. Bij het positief opvoeden houd je contact met je kind, je luistert naar je kind en hebt oog voor de behoeftes van je kind. Daarnaast stel je duidelijke grenzen en je zorgt voor voorspelbaarheid.

Wat zijn de effecten van positief opvoeden?

Er zijn heel wat studies gedaan naar positief opvoeden en opvoeden zonder te straffen. Orthopedagogen hebben veel artikelen hier over geschreven. Lees bijvoorbeeld dit artikel: Positief opvoeden zonder straffen, hoe doe je dat? Een aantal positieve effecten van positief opvoeden zijn:

  • Het leidt tot een betere band tussen ouder en kind.
  • Je kind krijgt een beter zelfbeeld.
  • Je kind heeft minder kans op gedragsproblemen.
  • Ouders hebben meer plezier in het opvoeden.

Hoe pas ik het vandaag nog toe?

Wist je dat het eigenlijk heel makkelijk is om met kleine veranderingen in je opvoeding al positiever naar het gedrag van je kind te kijken? Hieronder een aantal voorbeelden die je meteen vandaag nog kunt toepassen, ik weet zeker dat het opvoeden hierdoor leuker en makkelijker wordt. Zelf merk ik dat ik minder hoef te dreigen, minder hoef te straffen (ja ik straf soms wel) en dat ik een betere band met mijn kinderen krijg doordat ik niet meer overal meteen boven op zit.

Focus je op het positieve van je kind en bekrachtig dat

In plaats van alles te zeggen wat je NIET wilt, kun je je beter focussen op wat je wel wilt. Beloon het gedrag van je kind met een compliment. Dit kan al heel simpel zijn, bijvoorbeeld: Je hebt je brood NIET opgegeten, de korstjes moeten ook op = negatieve benadering, beter is: Wat goed dat je bijna je hele broodje al op hebt: Als je deze korstjes ook op eet dan kunnen we samen iets leuks gaan knutselen.

Laat kinderen zelf nadenken over een oplossing of consequentie

Ik ben zelf altijd geneigd om meteen als de opvoedpolitie op te treden bij mijn kinderen wanneer ze ruzie hebben of iets doen wat niet mag. Ik schiet meteen door in het negatieve en voel me achteraf een zeurmoeder. Dit moet anders kunnen! Vanuit de positieve benadering laat je kinderen zelf nadenken over een oplossing bij een ruzie of bij gedrag dat niet mag. Bijvoorbeeld: Ze maken ruzie omdat ze beide met dezelfde auto willen spelen? I.p.v. dat jij optreedt als politie stel je het probleem voor aan je kinderen: Hoe lossen we dit op? Kinderen zijn vindingrijk en kunnen prima zelf nadenken over een oplossing. Misschien gaan ze samen met de auto? Misschien kiezen ze beide wat anders? Of gaan ze om de 10 minuten wisselen. Ze bedenken wel een oplossing als je ze er bij betrekt.

Geef je kind zelf het gevoel van controle

Kinderen zijn sneller geneigd iets te doen als ze zelf het idee hebben dat ze controle hebben. i.p.v. te benoemen dat ze naar boven moeten om te slapen kun je beter vragen: Ga je zelf naar boven lopen of zal ik je tillen? Je benadrukt hiermee hun keuzevrijheid en kunnen niet in discussie gaan over het feit dat ze naar boven moeten, dat heb jij als ouders al bepaald.

Was jij al bekend met de methode van het positief opvoeden? Succes met toepassen allemaal.
Liefs Lisanne.

Tot slot..

Dit was hem dan, het gastartikel van Lisanne over positief opvoeden. Ik ben benieuwd wat je ervan vindt! Laat het me weten bij de reacties, op Facebook of Instagram. Je mag me natuurlijk ook altijd een privé berichtje sturen via de contactpagina. Wil jij trouwens ook graag je verhaal delen op mamazetkoers als gastblogger? Stuur me dan een mailtje op Francis@mamazetkoers.nl.

Liefs Francis

Vergeet je niet in te schrijven voor mijn nieuwsbrief! Dat kan met de button hieronder:

Nieuwsbrief100
Facebook252
Instagram1k
Pinterest20
Pinterest
fb-share-icon
LinkedIn1k
LinkedIn
Share

foto homepage vierkant mamazetkoers voor de moeder die zichzelf durft te zijn

Lieve lezer, beste hardwerkende mama,

Mamazetkoers is een platform die handvatten biedt zodat iedere moeder zichzelf durft te zijn.
Laat me je inspireren om ‘gewoon’ je ding te doen, je laten genieten van het moederschap zónder jezelf te verliezen en vooral jezelf durven te zijn!

Ik stel me open voor jou, durf jij de uitdaging aan te gaan en jezelf open te stellen voor de mensen om je heen?

Liefs Francis