Ik ben een enorme waterrat en een zwemster in hart en nieren. Als gediplomeerd zwemjuf dacht ik altijd dat mijn kinderen ‘’de waterrat zijn’’ vanzelf mee zouden krijgen. Het tegendeel is waar: Ize vindt het prima zolang haar hoofd maar droog blijft en Luke? Die durft na een klein incident de badkamer niet eens meer in. Dat was wel even slikken. In dit artikel lees je waarom mijn kleine waterrat Luke de badkamer niet meer in durfde en hoe ik daar mee om ben gegaan. Is jouw kindje ook bang voor water? Hopelijk heb je iets aan de tips in dit artikel. Laat het me weten bij de reacties hieronder.

Het badkamerincidentje, ineens bang voor water

Tijdens de kerstvakantie logeerde we in een prachtig huisje. Net zoals thuis gingen de kindjes samen in bad. Ik doe maar een klein beetje water in het bad, zodra de kleinste met zijn billen onderwater zit draai ik de kraan dicht. Ik blijf er ook altijd bij en verlies mijn kindjes geen seconde uit het oog. Een ongelukje zit namelijk maar in een klein hoekje. De kindjes speelde heerlijk samen en ineens gebeurde het: Luke verloor zijn evenwicht en viel achterover: bijna kopje onder! Voordat hij goed en wel onderwater kon zijn trok ik hem al uit het bad. Krijsen, hij snapte niet wat er net gebeurd was. Na wat knuffelen was hij snel rustig, droogde hem af en kleedde hem aan. Niks aan het handje. Althans dat dacht ik.

Bij thuiskomst wilde we de kindjes weer in bad doen. Nietsvermoedend loop ik met mijn kleine vriendje de badkamer in: krijsen, schoppen, slaan en overstuur kroop hij de badkamer uit. Heel even stond ik perplex: wat gebeurde er nou? Mijn zoontje liet ik maar even uitrazen, liet het bad vollopen en zette Ize alvast in bad. Met veel moeite kleedde ik Luke uit, samen met mijn man probeerde we hem voorzichtig ook in het bad te zetten. Hij klom er zowat uit en was nog steeds overstuur. Toen viel het kwartje pas: zelf noem ik het een incidentje, maar voor Luke was dit natuurlijk niet het geval. Mijn kleine waterrat is bang voor water en waste we met een washand op het aankleedkussen.

Zo pakte wij het aan

Een angst neem je niet zomaar weg, dit omdat je, in dit geval als ouder, nooit precies weet wat voor effect dit heeft gehad op die persoon. Voor de ene werkt het terwijl het geen effect kan hebben voor iemand anders. Omdat Luke altijd zo genoot in bad, besloot ik samen met mijn man om te kijken of we hem konden helpen. Het contrast was immers zo groot: eerst kon Ize bekers water over zijn gezicht gooien en nu durfde hij de badkamer niet eens meer in. De onderstaande stappen bouwden we langzaam op. Pas als de stap zonder problemen verliep gingen we door naar de volgende stap.

 1. Spelen op de overloop met de deur na de badkamer open. Zo kan hij de badkamer wel zien maar heeft Luke zelf de controle of hij naar binnen gaat of niet.
 2. Spelen in de badkamer. Ik pakte een doos houten blokken en bouwde een toren in de badkamer. Na wat aarzelen wilde hij maar wat graag mijn toren omver gooien.
 3. Samen spelen in bad mét onze kleren aan. Dat klinkt misschien een beetje raar maar dit was een enorme stap om te bereiken. Gezellig in een leeg bad blokjes stapelen. De eerste keren was dit erg lastig maar na een paar dagen merkte je dat hij ontspannen ging zitten en meespeelde. Wat was ik trots!
 4. Stap drie herhaalde ik met hem alleen in het bad.
 5. Stap vier herhaalde ik maar deed ik zijn kleertjes uit.
 6. Daarna draaide ik de kraan voorzichtig open máár sloot ik de afvoer niet af zodat het water ook meteen weer wegloopt. Ik deed kleine oefeningen: spetters maken, met je handen door het water en met bekers spelen.
 7. De laatste stap is de afvoer afsluiten en steeds een klein beetje meer water in het bad laten lopen totdat jij het genoeg vindt.

Bij alle stappen zorgde ik er wel voor dat Luke ontspannen zat en legde ik ook nergens druk op. Ik heb me aan hem aangepast en geprobeerd hem handvatten te geven om zich te ontspannen en te doen wat goed voelde. Wilde hij niet: dan stopte we er direct mee. Die regie had hij ook en ik vond het belangrijk dat hij die ook voelde. Ondertussen zijn we een flink aantal weken verder en geniet onze kleine waterrat weer volop van het bad ritueel. Water over zijn gezichtje vindt hij soms wat spannend maar dat wordt ook met de week minder. Wat ben ik trots op hem en blij dat dit zo afgelopen is. Zoals ik in het begin al zei: een angst neem je niet zomaar af en we hebben hierin ook een beetje geluk gehad.

Tips die je thuis toe kan passen

Nu werd Luke natuurlijk ineens doodsbang voor water maar veel kinderen durven (net als Ize) hun gezichtje/hoofd niet nat te maken. Onderstaande tips kun je thuis toepassen in de douche, in bad of in de zomer met een teiltje buiten.

 • Laat je kindje zichzelf wassen, handen – voeten – benen – armen – wangen – neus – mond etc. Lekker simpel door de handjes nat te maken en over bijvoorbeeld je wangen te wrijven.
 • Balletje gooien in bad. Laat twee kindjes overgooien of doe zelf mee. Wanneer het balletje in het water komt ontstaan er een paar spetters.
 • Zelf spetters met de handen laten maken, steeds harder en steeds hoger (sorry je moet daarna wel je badkamer poetsen, haha).
 • Met een beker een klein beetje water over het achterhoofd gooien, later ook een beetje over het gezicht laten lopen. Let op: kleine beetjes.
 • Met je mond een ‘’gaatje’’ in het water blazen.
 • Met het puntje van je neus het water aanraken. Let op: nog niet onder water doen.
 • Het water een kusje geven.

Binnen het zwembad passen deze oefeningen binnen het zogenaamde watervrij maken. Prima om daar thuis mee te starten dus.

Tot slot..

Ik ben erg blij dat Luke het nu weer geweldig vindt om in bad te gaan, het was erg zielig om hem zo bang te zien. Zeker omdat hij altijd zo van zijn badje kon genieten. Is jouw kindje bang voor water?

Laat het me weten bij de reacties hieronder, op Facebook of Instagram. Wil je graag persoonlijke tips ontvangen, helemaal afgestemd op jouw situatie? Neem dan contact op via de contactpagina of stuur een mailtje naar Francis@Mamazetkoers.nl. Ik help je graag.

Liefs Francis

Nieuwsbrief100
Facebook252
Instagram1k
Pinterest20
Pinterest
fb-share-icon
LinkedIn1k
LinkedIn
Share