Mamazetkoers is een platform die handvatten biedt zodat elke moeder zichzelf durft te zijn. Ik vind het daarom belangrijk om naast mijn eigen verhaal, ook het verhaal van andere moeders te delen. We zijn immers allemaal verschillend en er is geen goed of fout. Deze maand is het de beurt aan Gastblogger mama Jolanda, in dit artikel vertelt ze ons meer mama zijn en vrije tijd. Heb jij hier een goede balans in? Benieuwd hoe zij het moederschap combineert met tijd voor zichzelf? Neem een kijkje in haar leven en lees mee.

Moeders en vrije tijd

Moeders en (het gebrek aan) vrije tijd. Een veelbesproken onderwerp onder moeders. Op het moment dat je voor het eerst moeder wordt, veranderd er veel in je leven. Moeder zijn is een hele mooie, dankbare en intensieve taak. Om dit goed te handelen, is het enorm belangrijk om te zorgen voor voldoende vrije tijd voor jezelf. Echte vrije tijd, waardoor je echt oplaad en in balans blijft. Hoe beter het met jouw gaat, hoe beter het met de mensen om je heen gaat.

Wat is echte vrije tijd?

Echte vrije tijd is die tijd waarin je werkelijk niets moet. Het gaat dus om die tijd waarin jij werkelijk doet wat jij echt wilt doen. Waar jij blij en opgeladen van raakt. Let op, veel moeders verwarren hun ‘persoonlijke tijd’ nog wel eens met vrije tijd. Persoonlijke tijd voelt soms als ‘vrije tijd voor moeders’. Maar dit is het niet. Persoonlijke tijd bevat moetjes. Denk aan zaken als de boodschappen regelen, het eten koken, je haar wassen. Blijf hier alert op. Om opgeladen en energiek te blijven, heb je af en toe echte tijd voor jezelf nodig.

Tips voor meer echte vrije tijd in je leven

Het is een feit. Hoe jonger je kinderen zijn, hoe minder echte vrije tijd voor jezelf.
Maar het hebben van jonge kinderen hoeft niet te betekenen dat jij jezelf niet kunt opladen. Kom voor jezelf op en regel blokken echte vrije tijd in je agenda.

Hieronder vind je vier tips voor meer vrije tijd die ik zelf al regelmatig heb toegepast als werkende moeder met een volle agenda:

  • Ga je de weekboodschappen doen? Doe dit elke keer ergens anders. En plak er minstens 30 minuten vrije tijd voor jezelf aan vast. Maak een wandelronde en verwonder je over deze nieuwe omgeving. Zeker weten dat je iets bijzonders spot. En nieuwe plekken bezoeken maakt je ook nog eens creatiever.
  • Om iets te krijgen, moet je soms iets anders loslaten. Ga er eens goed voor zitten en denk na, wat kun jij loslaten of veranderen om meer vrije tijd te creëren? Neem bijvoorbeeld een robotstofzuiger of robotdweil, laat maaltijdpakketten bezorgen, laat de vaste weekboodschappen elke week op een vast moment bezorgen, rijd met een kennis om en om naar de sportclub van de kinderen etc. Loop je eigen weekprogramma na en bekijk wat er voor jouw te veranderen is.
  • Durf te vragen. Vraag af en toe of je man thuis waarneemt en ga iets doen waar jij zelf heel blij van wordt. Of vraag een familielid en ga samen iets doen waar jullie blij van worden. Een andere omgeving hoeft niet ver weg te zijn en zorgt altijd voor nieuwe energie.
  • Plan één uur per week, familie vrije tijd en laat het blok leeg. Op het moment zelf gaan jullie doen waar je op dat moment blij van wordt. Wandel bijvoorbeeld met elkaar naar een open plek. Ruimte en vergezichten maken je hoofd leeg. Of ga opzettelijk verdwalen. Maak er een leuk buitenspel van en zet alle zintuigen op scherp. Vind je het moeilijk om last minute creatief na te denken? Geeft helemaal niets want vervelend is ook zo lekker gezond. Lekker even kletsen over wat jullie nu echt willen doen. Dit maakt jullie vanzelf wel creatief en inspireert tot het uiteindelijk doen van iets waar jullie echt blij van worden.

Meer lezen over moeders en vrije tijd?

Dank je wel voor het lezen van mijn gastblog. Wil je meer lezen over dit onderwerp? Kies voor de vrijetijdsmindset & ga genieten van het leven (thewoweffect.nl), mijn naam is Jolanda en ik ben vrijetijdsblogger en schrijf over vrijetijdsbeleving, vrijetijdstrends en combineert dit met concrete eropuit tips in Nederland.

Tot slot..

Dit was hem dan, het gastartikel van Jolanda over het moederschap en tijd voor jezelf. Zeg eens eerlijk, maak jij weleens tijd vrij voor jezelf? Laat het me weten bij de reacties hieronder, op Facebook of Instagram. Je mag natuurlijk ook altijd een privé berichtje achterlaten via de contactpagina.

Liefs Francis

Vergeet je niet in te schrijven voor mijn nieuwsbrief! Dat kan met de button hieronder:

Nieuwsbrief100
Facebook252
Instagram1k
Pinterest20
Pinterest
fb-share-icon
LinkedIn1k
LinkedIn
Share

foto homepage vierkant mamazetkoers voor de moeder die zichzelf durft te zijn

Lieve lezer, beste hardwerkende mama,

Mamazetkoers is een platform die handvatten biedt zodat iedere moeder zichzelf durft te zijn.
Laat me je inspireren om ‘gewoon’ je ding te doen, je laten genieten van het moederschap zónder jezelf te verliezen en vooral jezelf durven te zijn!

Ik stel me open voor jou, durf jij de uitdaging aan te gaan en jezelf open te stellen voor de mensen om je heen?

Liefs Francis