Vlees, oftewel de spiermassa van dieren, is verkrijgbaar in verschillende soorten. Deze vleessoorten kunnen afkomstig zijn van verschillende dieren maar ook van de diverse lichaamsdelen van het dier. Alles met zijn eigen toepassingen en unieke smaak. In dit artikel vertel ik je graag meer over de lekkerste vleessoorten en mijn favoriete bereiding. Lees je mee?

De lekkerste vleessoorten en mijn favoriete bereiding

Vlees is ontzettend lekker en is met mate ook gezond voor je. Het zit boordevol eiwitten, vetten, ijzer, zink en vitamine B1 – B6 – B12 en D. Het Voedingscentrum adviseert maximaal 500 gram vlees(waren) per week, naast vis en vegetarische eiwitbronnen zoals peulvruchten, tofu, tempé of ei. Genieten van een goed en lekker stuk vlees past prima binnen een gezonde leefstijl wanneer je wisselt tussen dierlijke en plantaardige producten. Het draait allemaal om balans in je voedingsschema. Nieuwsgierig geworden naar de lekkerste vleessoorten? Lees dan snel verder!

De lekkerste vleessoorten

Over smaak valt te twisten, zo valt de keuze van mijn man bijvoorbeeld op een goede stuk rundvlees: de Ribeye. Persoonlijk kies ik liever voor wild, zoals een hertenbiefstuk. De vleessoorten kun je indelen in twee groepen, het deel van het dier en de herkomst van het vlees. Hieronder lees je daar meer over.

De herkomst van het vlees

Met de herkomst van het vlees bedoel ik: het dier. Van welk dier is het vlees afkomstig. Dit kan zijn van het rund (kalfs- en rundvlees), het varken (varkensvlees), kip en eend (gevogelte), schaap (lamsvlees) en hert (wild). Natuurlijk is de groep van het gevogelte en wild groter dan alleen deze voorbeelden maar dan heb je een idee.

Hertenvlees is een magere vleessoort en heeft een unieke bijna fruitige en houtachtige smaak. Wist je dat hertenvlees lichter verteerbaar is vergeleken met andere wildsoorten zoals haas en konijn? Rundvlees hebben we allemaal weleens gegeten maar heeft een sterke karakteristieke smaak die grof van structuur kan zijn, zeker vergeleken met kalfsvlees. De herkomst van het vlees maakt dus zeker verschil in smaak en textuur, kippenvlees smaakt namelijk heel anders dan varkensvlees, maar ook het deel van het dier is van invloed.

Het deel van het dier

Laat ik voor het gemak rundvlees nemen, een koe is groot en kent daardoor veel verschillende delen waar we het vlees van eten. Gehakt en hamburgers worden gemaakt van het borstvlees, is rosbief afkomstig van de platte bil en wist je dat de riblappen worden gehaald uit de nek?

Sukadelappen zijn afkomstig uit de schouder. Dit vlees bevat weinig vet en veel bindweefsel en is hierdoor stevig en moet je lang garen om het mals te krijgen. Dit vlees leent zich daarom perfect voor een goede stoofpot.

De biefstuk kan van meerdere delen afkomstig zijn maar de meeste biefstuk komt van de dikke lende, de entrecôte van de dunne lende en de Ribeye is afkomstig van de fijne rib. De verschillende delen van het dier heeft allemaal zijn eigen spier/vet verhouding en hierdoor zijn unieke textuur en smaak. Heb je specifieke wensen, dan kan ik je zeker aanraden om hierover eens meer te gaan lezen.

Mijn favoriete vleesbereiding

Een lekker mals stukje vlees, daar kun je me echt heel erg blij mee maken. In mijn ogen krijg je de meeste malsheid in je stukje vlees door middel van een Sous-Vide bereiding. Je verwarmt het vlees dan op een lagere temperatuur onder een vacuüm waarbij het vlees al zijn smaakcomponenten én malsheid behoud. Daarna het stukje vlees nog even grillen op de BBQ. Heerlijk. Vrijwel alle vleessoorten zijn geschikt als BBQ vlees, het kan alleen de tijd van de bereiding kan dan verschillen.

Tot slot..

Dit was hem dan, mijn artikel over de verschillende vleessoorten en mijn favoriete bereiding. Ondanks dat we regelmatig vlees eten vinden we het ook belangrijk om dit af te wisselen met een heerlijke vegetarische maaltijd of een lekker visje. Balans is bij gezonde voeding altijd belangrijk en een lekker goed stukje vlees past daar prima bij. Nu ben ik benieuwd, ben je net als ik ook fan van vlees van de BBQ of niet? Laat het me weten bij de reacties hieronder, op Facebook of Instagram. Je mag me natuurlijk ook altijd een privé berichtje sturen via de contactpagina.

Liefs Francis

Vergeet je niet in te schrijven voor mijn nieuwsbrief! Dat kan met de button hieronder:

Nieuwsbrief100
Facebook252
Instagram1k
Pinterest20
Pinterest
fb-share-icon
LinkedIn1k
LinkedIn
Share

foto homepage vierkant mamazetkoers voor de moeder die zichzelf durft te zijn

Lieve lezer, beste hardwerkende mama,

Mamazetkoers is een platform die handvatten biedt zodat iedere moeder zichzelf durft te zijn.
Laat me je inspireren om ‘gewoon’ je ding te doen, je laten genieten van het moederschap zónder jezelf te verliezen en vooral jezelf durven te zijn!

Ik stel me open voor jou, durf jij de uitdaging aan te gaan en jezelf open te stellen voor de mensen om je heen?

Liefs Francis