Kiezen voor een duurzame luier kan erg lastig zijn als je niet precies weet welke variant je het beste kunt kiezen en hoe je ze moet gebruiken. Maar wist je dat een baby in het eerste levensjaar zo’n 7 luiers per dag verbruikt? Dat zijn dan 2.555 luiers in een jaar. Dat zijn er ontzettend veel! In dit artikel maak ik je wegwijs in de wereld van duurzame luiers, hoe je de juiste kiest voor je kleinte en hoe je ze het beste kunt gebruiken. Nieuwsgierig geworden naar de duurzame luier? Lees dan snel verder.

8 tips voor het uitzoeken en gebruiken van een duurzame luier

Wanneer je opzoek gaat naar een wegwerp luier voor je kleintje kijk je naar het gewicht en de leeftijd. Op die manier zit je met de maat vrijwel altijd goed. Ga je gebruik maken van een duurzame luier, dan is het kiezen van de juiste net wat anders. Dit kan je misschien afschrikken maar als je eenmaal weet waar je op moet letten is het helemaal niet zo moeilijk. Laat ik je eerst vertellen wat een duurzame luier is.

Wat is een duurzame luier?

Een duurzame luier is een luier die gemaakt is van duurzame materialen, meerdere malen gebruikt kan worden, zorgt voor minder afval en een lagere CO2 uitstoot heeft. Een duurzame luier heeft, ondanks het wassen, een lagere impact op het milieu dan de wegwerp luier. En voor wie denkt dat je met een duurzame luier inlevert op comfort heeft het mis.

Een duurzame luier is dus een luier die je kunt wassen. Er zijn verschillende soorten en verderop in dit artikel vertel ik je daar meer over.

Dit moet je weten over de duurzame luier

 • een volle luier gooi je niet met de ontlasting en al in je wasmachine. Hiervoor gebruik je namelijk een inlegvel
 • er zijn twee verschillende systemen van een duurzame luier verkrijgbaar
 • heb je twijfels, laat je eens informeren over de wasbare luiers van de Billenboetiek, ze helpen je graag
 • met een duurzame luier is de kans op doorlekken net zo groot als bij een wegwerpluier
 • van een wasbare luier krijgt je baby een echt luierkontje
 • er zijn ontzettend veel designs verkrijgbaar
 • je met een duurzame luier zo’n 800 kilo afval bespaard!

Mijn 8 tips voor het uitzoeken en gebruiken van een duurzame luier

Dan volgen nu mijn 8 tips voor het uitzoeken en gebruiken van de wasbare luier.

1. De verschillende systemen

Wanneer je kiest voor een wasbare luier kun je kiezen tussen een eendelig en een tweedelig systeem. Een tweedelig systeem bestaat uit een wasbare luier en een los overbroekje. Een eendelig systeem bestaat zoals de naam al doet vermoeden uit één luier. Mijn advies is om beide systemen uit te proberen en te kijken wat bij jou en je kleintje past. Misschien is het ene systeem meer geschikt voor buiten de deur of de oppas. Alleen door het te ervaren kom je erachter.

2. Laat de luier goed drogen

Het is belangrijk om de wasbare luier goed te laten drogen voordat je hem weer gebruikt. Wist je dat het wel 24 uur kan duren voordat de luier gedroogd is aan de lijn? Wanneer je de luier droogt in de droogtrommel kan het ook zijn dat de luier niet in één keer droog is. Controleer dit goed.

3. Gebruik inlegvellen

Niemand wil de ontlasting uit een luier schrapen of spoelen. Hiervoor zijn er gelukkig inlegvellen. Dit zijn vellen die gemaakt zijn van papier die je in de wasbare luier kunt leggen. Deze kun je gemakkelijk verwijderen en weggooien. Ideaal dus.

4. Kosten

Wanneer je start met een wasbare luier kunnen de kosten in het begin snel oplopen, dit omdat je alles in één keer gaat aanschaffen. Met wegwerpluiers doe je dat niet, hierdoor kun je misschien onterecht denken dan wasbare luiers duurder zijn dan de wegwerpvariant. Wasbare luiers zijn volgens het Nibud tussen de 200 en 700 euro goedkoper dan de wegwerp variant, hierbij is rekening gehouden met het wassen.

5. Dit heb je het eerste jaar nodig

Je vraagt je misschien af, wat je dan allemaal nodig hebt. Hieronder een opsomming van de benodigdheden voor het gehele eerste levensjaar van je kleintje:

 • 20 luiers, dat zijn dan 20 all-in-one luiers of 20 binnen luiers
 • wanneer je geen gebruik maakt van de all-in-one luier dan ook 10 overbroekje in meerdere maten
 • papieren inleggers, 8 doosjes
 • een wet bag (voor de vieze luiers)
 • en een dry bag (voor de schone droge luiers)
 • luieremmer
 • waszakjes
 • waspoeder
 • véél billendoekjes of ga voor wasbare billendoekjes.

6. Het gebruiken van een wasbare luier

Het gebruiken van een wasbare luier is eigenlijk heel simpel. Je kiest voor een van de twee systemen en klaar ben je. Bij een all-in-one systeem leg je een papieren inlegvel in de luier en verschoon je je kleintje wanneer dit nodig is. Het inlegvel doe je in een zak en deponeer je bij het incontinentiemateriaal bij een punt in jouw gemeente.

Bij een tweedelig systeem werkt het ongeveer hetzelfde alleen dan doe je het inlegvel in de basisluier en daaroverheen nog een overbroekje. Het overbroekje hoef je trouwen niet bij elke verschoonbeurt te vervangen, de binnen luier wel.

Het wassen is simpel, bij de luiers wordt een was instructie geleverd en je laat de luiers drogen aan de lijn of in de droger. Gebruik maken van wasbare luiers is dus helemaal niet ingewikkeld als je weet waar je moet beginnen.

7. De zwemluier

Naast een wasbare luier kan ik iedereen ook een uitwasbare zwemluier aanraden. Op die manier kunnen jij en je kleintje ook op een duurzame manier gebruik maken van het zwembad. Daarnaast houdt een wegwerp zwemluier vrijwel niets tegen, daarom bij mijn beide kindjes gebruik gemaakt van een wasbare zwemluier.

8. Poepvlekken op een schone luier

Mocht er nu na het wassen toch een bruin vlekje achter blijven in de luier, hang hem dan eens met het vlekje in de zon. Je zult zien dat de verkleuring in de schone luier verdwijnt als sneeuw voor de zon.

Tot slot..

Dit was hem dan, mijn artikel over de duurzame wasbare luier. Ik hoop je met dit artikel geïnspireerd te hebben om te kiezen voor een andere optie dan de wegwerp luier. Nu ben ik nieuwsgierig, maak jij gebruik van een wasbare luier en waarom (niet)? Laat het me weten bij de reacties hieronder, op Facebook of Instagram. Je mag me natuurlijk ook altijd een privé berichtje sturen via de contactpagina.

Liefs Francis

Vergeet je niet in te schrijven voor mijn nieuwsbrief! Dat kan met de button hieronder:

Nieuwsbrief100
Facebook252
Instagram1k
Pinterest20
Pinterest
fb-share-icon
LinkedIn1k
LinkedIn
Share

foto homepage vierkant mamazetkoers voor de moeder die zichzelf durft te zijn

Lieve lezer, beste hardwerkende mama,

Mamazetkoers is een platform die handvatten biedt zodat iedere moeder zichzelf durft te zijn.
Laat me je inspireren om ‘gewoon’ je ding te doen, je laten genieten van het moederschap zónder jezelf te verliezen en vooral jezelf durven te zijn!

Ik stel me open voor jou, durf jij de uitdaging aan te gaan en jezelf open te stellen voor de mensen om je heen?

Liefs Francis