Het is jullie ondertussen vast niet meer ontgaan: wij gaan verhuizen! Het duurt nog maar negen weken totdat wij de sleutel krijgen en het klussen kan beginnen. Ik heb er enorm veel zin in! Al eerder schreef ik over wat een huis kopen precies kost en nu deel ik mijn gouden tips voor het kopen van een huis. Een huis kopen doe je immers niet zomaar. Met onderstaande tips weet je zeker dat je een weloverwogen besluit hebt genomen én heb je overal aan gedacht! Wat zijn jouw gouden tips voor het kopen van een huis?

8 tips voor het kopen van eens huis!

Bij een bezichtiging is de meest gestelde vraag: ”hoe zijn de buren”. Eigenlijk zegt het antwoord op die vraag niet veel, zij kunnen immers ook besluiten om te verhuizen of krijgt de buurman ineens een andere hobby. Ik ga er wel even vanuit dat de makelaar en verkopende partij je een eerlijk antwoord geven. Je kunt dus beter op andere zaken letten. Hier volgen mijn 8 gouden tips voor het kopen van een huis, het zou erg jammer zijn als je er achteraf buikpijn of zelfs spijt van krijgt!

1. Bepaal je budget

Het is natuurlijk fantastisch om naar huizen te kijken met een tuin zo groot als 10 voetbalvelden en 6 slaapkamers. Alleen een dikke kans dat je het niet kunt betalen. Om een goed beeld te krijgen van de huizen die je wel kunt betalen heb je een budget nodig. Als starter kun je gebruik maken van een online rekentool maar mijn advies is toch om met een financieel adviseur te praten.

Wij hebben dit ook gedaan en wisten precies wat we wel en niet konden kopen. Daarnaast hebben we ook gekeken naar wat we in de maand wilde betalen en welk budget daarbij past. Ons huis hebben we dus gekocht op de maandlast. De hypotheekverstrekker kan wel vinden dat je een bepaald hypotheekbedrag kan betalen, echter kijkt deze alleen naar je inkomen en niet naar je uitgaven. Koop je huis tevens op een bruto maandlast en niet op de netto maandlast. Wanneer de hypotheekrente wegvalt moet je het volledige bedrag zelf ophoesten. Het is verstandig om hier nu al rekening mee te houden.

2. Zet jullie woonwensen op papier

Is het jouw droom om midden in de stad te wonen maar wil je partner liever in het buitengebied zijn nieuwe thuis creëren? Wil je partner graag een bad maar ben jij tevreden met een douche? Maak beide een top drie van jullie wensen en maak hier daarna samen een top 5 of 6 van. Bespreek dit goed, en spreek af waar je wel en geen water bij de wijn wilt doen. De meeste mensen die spijt hebben van hun nieuwe woning hebben vaak hun eisen laten varen. Je wilt samen wel content zijn met jullie nieuwe woning, maak daarom samen jullie wensenlijst.

3. Ga meer dan één keer kijken

Je ziet alle foto’s van het huis op internet en samen met de verkoopmakelaar bezichtig je het huis. Ik heb nu voor de tweede keer een huis gekocht en geloof me: ga altijd een tweede keer kijken. De eerste keer ben je misschien een beetje overdonderd of je ziet gewoonweg een aantal zaken over het hoofd. Bij een tweede bezichtiging ben je een stuk rustiger en zie je meer. Het is ook verstandig om bij een bezichtiging iemand mee te nemen die ook kritisch naar het huis kan kijken, denk aan een familielid of een aankoopmakelaar. Een laatste tip: ga ook met voldoende daglicht kijken, in de schermer zie je minder. Dit is vooral van toepassing in de wintermaanden, in de zomer is het in de avond nog lang licht.

4. Appartement? Check de Vereniging van Eigenaren

Wanneer je een appartement koopt is het ook belangrijk om naar de Vereniging van Eigenaren (VvE) te kijken. Je betaalt hier niet alleen voor, je wordt er zelf onderdeel van en in de statuten staat duidelijk beschreven wat je wel en niet mag en moet doen aan de woning. Het beheer van de VvE kan in eigen beheer gedaan worden (door de bewoners zelf) of is uitbesteed aan een VvE totaal beheer organisatie. Check vooral wat de jaarlijkse kosten zijn en aan welke verplichtingen je moet voldoen zodra je eigenaar van het appartement bent. Kun je deze bijkomende kosten dragen? Daarnaast is het erg belangrijk dat je je niet alleen goed voelt bij het appartement maar je moet ook een goed gevoel hebben bij de VvE voorwaarden en eisen.

In Amsterdam is het elders onderbrengen van het beheer erg gebruikelijk, bijvoorbeeld bij Amsterdam VvE beheer.

5. Waar staat het huis?

Het huis kan aan al je eisen voldoen maar staat toch in een ander dorp, te ver weg van familie en vrienden of je werk. Balen! Niet alleen het huis moet aan (al) je wensen voldoen, ook de ligging is belangrijk. Bepaal samen met je partner waar jullie huis wel en niet mag staan. Dit is niet altijd een gemakkelijke keuze, dat begrijp ik. Mijn tip: kijk niet alleen naar de gemeente maar ook naar de wijk. Misschien is er wel een wijk waar je graag wilt wonen of juist niet. Het huis kan nog zo geweldig zijn maar moet ook op een juiste locatie staan.

6. Onderhandelen

Uiteindelijk heb je het  huis gevonden, waarschijnlijk ben je niet de enige. Daarom is het belangrijk om zo snel mogelijk een overeenstemming te hebben over de prijs en het voorlopig koopcontract te ondertekenen. Je bent misschien geneigd om direct de vraagprijs te bieden, doe dit vooral niet. Er kan namelijk altijd wat af (denk ik), ook in de huidige markt waarbij huizen als zoete broodjes binnen een paar dagen over de toonbank gaan. Waarom denk je misschien? Omdat de verkopende partij vaak rekening houdt met het feit dat er nog onderhandeld wordt. Het is net als met marktplaats, als ik daar iets te koop aanbied dan vraag ik altijd een paar euro meer dan dat ik er uiteindelijk voor wil hebben. De koper onderhandeld wat van de prijs af en ik krijg wat ik ervoor wil hebben. Iedereen happy, zo werkt het ook met huizen denk ik dan.

Onderhandel niet alleen op de vraagprijs, houdt met je bod ook rekening met de datum van de overdracht en met het feit dat je kredietwaardig bent. De verkopende partij wil misschien tot een bepaalde datum in het huis blijven, dit is soms belangrijker dan de koopsom en kun je in jouw voordeel gebruiken. Doe dit dan ook.

7. Laat een bouwkundige keuring uitvoeren en check of alles juridisch klopt

In sommige gevallen wil je de mogelijkheid hebben om een huis toch niet te kopen, dit is bijvoorbeeld wanneer de verkopende partij nog midden in een scheiding zit, er nog rechtszaken lopen of wanneer er door een bank of andere partij beslag gelegd is op het huis. Juridisch is dit allemaal ingewikkeld en neemt risico’s met zich mee, dat wil je liever niet. Het is belangrijk dat jij, of iemand anders, checkt of alles klopt. In het kadaster kan een deel van die gegevens opgevraagd en beoordeeld worden. Zoals je eerder hebt kunnen lezen hebben wij gebruik gemaakt van een aankoopmakelaar. Zij heeft voor ons deze controles gedaan wat erg prettig was.

Aan een huis kun je veel zien, wij de gewone consument kijkt vaak cosmetisch naar een huis. We kijken of er veel geklust of verbouwd moet worden en of het onze smaak is. Bouwtechnisch zijn we vaak niet onderlegd en steken ons hoofd ook niet zomaar in de kruipruimte. Voor een paar honderd euro schakel je een specialist in die dat wél doet. Koop je een huis wat ouder is dan 20 jaar dan raad ik je aan om altijd een bouwtechnische keuring uit te laten voeren. Zo weet je exact in welke staat je nieuwe huis is.

8. Stel ontbindende voorwaarden op

Jij als koper bent wettelijk beschermt na het tekenen van de voorlopige koopovereenkomst: je hebt namelijk 3 dagen bedenktijd. De verkopende partij heeft dat niet. Binnen die drie dagen kun je zonder reden en zonder kosten onder de overeenkomst uit en zit je nergens aan vast. Wel heb je tijd nodig om de financiering rond te krijgen en eventueel wil je een bouwtechnische keuring uit laten voeren. Wanneer de financiering niet rond komt of er ernstige gebreken naar voren komen tijdens de bouwtechnische keuring kan het zijn dat je alsnog kosteloos onder de koop uit wilt. Dit kan alleen wanneer je ontbindende voorwaarden hebt opgenomen in de voorlopige koopovereenkomst. Heb je dit niet, dan betaal je 10% van de koopsom als boete aan de verkopende partij. Het is dus altijd verstandig om ontbindende voorwaarde op te nemen in de koopovereenkomst.

Tot slot..

Dit waren ze, alle 8 tips. Hopelijk heb je er wat aan, volg vooral je gevoel en doe niet wat niet goed voelt. Ik moet ook eerlijk zeggen dat ik pas echt weet wat het kopen van een huis inhoudt nadat ik ons tweede huis kocht. Bij ons eerste huis zat ik toch in een soort van bubbel, ondanks onze goede adviseur. We hebben overigens nooit spijt gehad. Heb jij nog tips voor het kopen van een huis? Laat het me weten bij de reacties hieronder, op Facebook of Instagram. Je mag ook altijd contact met mij zoeken via de contactpagina.

Liefs Francis

Nieuwsbrief100
Facebook252
Instagram1k
Pinterest20
Pinterest
fb-share-icon
LinkedIn1k
LinkedIn
Share