Afgelopen weekend was het prachtig weer, al was het denk ik wel het laatste weekend dat het zo mooi was. Het is namelijk al herfst! Dit wil niet zeggen dat het geen lekker weer meer kan zijn maar de tropische temperaturen laten we toch echt achter ons. Een tijdje geleden schreef ik al hoe je een camelbak schoonmaakt, deze wordt in de wintermaanden minder gebruikt en daarom een artikel over: je bidon schoonmaken. Ik ging er ten onrechte vanuit dat iedereen wel wist hoe dit moest, toch kreeg ik er de laatste tijd veel vragen over. Al mijn tips deel ik in dit artikel. Maak jij liever gebruik van een camelbak of een bidon? Laat het me weten bij de reacties hieronder.

4 keer: je bidon schoonmaken

Wanneer je eindelijk in het bezit bent van de perfecte bidon, is het wel fijn om te weten hoe je hem schoonmaakt én schoon houdt! Hieronder 4 manieren over je bidon schoonmaken. Kies de methode die het beste bij jou past. Maak jij jouw bidon op een andere manier schoon? Laat het me weten via het contact formulier of laat onderaan dit artikel een reactie achter. Dan voeg ik hem toe.

In de vaatwasser

Een van de makkelijkste manieren om je bidon goed schoon te krijgen is hem in de vaatwasser doen. Op deze manier verwijder je gemakkelijk het vuil aan de binnen- en buitenkant van je bidon. Ook je drinktuit wordt hierbij goed schoongemaakt. Het nadeel van het gebruik van de vaatwasser is dat het wasprogramma ook effect heeft op het design van je bidon. Kleuren vervagen bijvoorbeeld sneller. Om die reden (en omdat niet iedereen een vaatwasser heeft) maken veel mensen de bidon ook met de hand schoon: old school afwassen dus. Helaas kom je niet met elke afwasborstel goed in de bidon en drinktuit. Het voordeel is dan weer wel dat er niets met het design van je bidon gebeurt.

Vriezer?!

Wat ik veel lees is dat men de bidons na het schoonmaken bewaart in de vriezer omdat er soms nog schimmelgroei plaatsvindt. In mijn ogen heb je de bidon dan niet goed schoongemaakt óf je bidon afgesloten bewaard. Mijn tip is dan ook om je bidon open te bewaren, doe de dop er dan niet of los op. Zo kan er voldoende verse lucht de bidon in. Zo voorkom je dat je bidon gaat verstikken en dus stinkt wanneer je hem weer gaat gebruiken. Bewaren in de vriezer is een goede optie maar in mijn ogen niet nodig. Mocht echt niets anders helpen dan kun je het natuurlijk altijd proberen.

Reinigingstabletten

Uiteraard zijn er speciale reinigingstabletten voor het schoonmaken van je bidon. Natuurlijk erg leuk maar ook prijzig. Je kunt ook gebruik maken van goedkopere alternatieven. Denk hierbij aan een bruistablet voor het reinigen van een kunstgebit: Steradent of halveer een vaatwastablet. Het toepassen is simpel: vul de bidon met water en voeg de tablet toe. Laat dit ongeveer 20 minuten oplossen/bruisen en spoel alles goed na met water. Vergeet de dop niet!

Soda of Azijn

Heb je écht alles geprobeerd en sta je op het punt om je fijne bidon de prullenbak in te gooien? Probeer dan eens soda of azijn. Meng een beetje soda of azijn in heet water. Doe dit in je bidon, sluit deze goed af, en schud je bidon flink. Zorg ervoor dat het mengsel ook in de drinktuit komt, je wilt immers alles schoon hebben. Laat het mengsel ongeveer 30 minuten zijn werk doen. Spoel alles goed na met heet water zodat er geen soda- of azijnresten achter blijven. Schoon? Laat je bidon op zijn kop met de dop ernaast aan de lucht drogen op een droge doek.

Tot slot..

De allerbeste tip die ik je natuurlijk kan geven is: maak je bidon direct schoon na gebruik. Laat hem dus niet op je fiets zitten of op het aanrecht staan. Heb je geen tijd om hem meteen schoon te maken? Spoel hem dan op zijn minst om en laat hem uitlekken. Hopelijk heb je iets aan bovenstaande tips. Ontbreekt jouw manier en moet ik die zeker toevoegen? Laat het me dan weten via de reacties hieronder, op Facebook of Instagram. Je mag ook altijd contact met mij zoeken via de contactpagina.

Neem ook eens een kijkje bij mijn andere artikelen over fietsen. Tot de volgende keer!

Liefs Francis

Nieuwsbrief100
Facebook252
Instagram1k
Pinterest20
Pinterest
fb-share-icon
LinkedIn1k
LinkedIn
Share