Onze kleine vent is alweer 8 maanden. Het echte ”baby” gaat er elke dag steeds meer af. Zijn eigen willetje wordt steeds sterker en hij is klaar om de wereld te ontdekken. Vergeleken met een paar maanden geleden is er veel veranderd in zijn voeding en slaapjes. In deze blog neem ik je mee hoe het schema van Luke er nu uitziet. Ook vertel ik je hoe dit ging toen mijn dochter 8 maanden was. Benieuwd of er verschillen zijn? Lees dan snel verder. Hoe gaat dat met jouw kindjes, had je een andere aanpak of juist niet? Laat het me weten bij de reacties!

Wil je niets missen? Meld je aan als abonnee en je krijgt een mail zodra er een nieuwe blog online staat! Door op onderstaande button te klikken kun je je als abonnee registreren op de nieuwsbrief. Scrol door tot na de reacties onderaan dit artikel en schrijf je in.

Start van de dag en het ontbijt bij 8 maanden

De dag van Luke begint eigenlijk standaard erg vroeg. Ik heb geprobeerd hier iets aan te veranderen maar dat haalde uiteraard niets uit dus hebben we ons aangepast aan hem. Rond 6:00 uur is hij wakker. Hij vindt het heerlijk om dan beneden in de box even te spelen en goed wakker te worden. Om 6:30 heeft hij honger en is het tijd voor de eerste flesvoeding, 180cc + 6 schepjes. Ik geef de kunstvoeding van Hero Baby standaard 2 en ben daar erg tevreden over.

fles 8 maanden mamazetkoers.nl

Ize was als baby niet zo’n vroege vogel. Die moest ik vaak om half 8 wakker maken. Ik merk nu al dat mijn dochter veel meer slaap nodig had dan mijn zoontje. Nu is ze net als Luke ook een vroege vogel. Om haar te helpen wanneer het tijd is om op te staan hebben we een slaaptrainer gekocht. Ik zal hier nog een aparte blog aan wijden. Door de slaaptrainer begint haar dag om 7:15. Na de voeding van Luke en voordat Ize opstaat heb ik mooi een moment om ook mezelf klaar te maken voor de dag.

Fruit bij 8 maanden

Het ligt er een beetje aan hoe de dag loopt maar tussen 9:00 en 9:30 eten we allemaal fruit. Luke eet 200 gram. Ik ben gezegend met kinderen die erg goed (lees vooral ook veel) eten. Ik geef mijn beide kindjes altijd de hoeveelheid eten die ze nodig hebben. Al moet ik er ook bij zeggen dat ze allebei ook stoppen zodra ze genoeg op hebben. Mocht Luke dus ook een deel van zijn fruit of flessen laten staan vind ik dat ook niet erg (al komt dat zelden voor). Dan heeft hij die dag gewoon wat minder nodig. Na het fruit geef ik nog wat water of Roosvicee Laxo Fruitkracht. Hoeveel ik geef weet ik niet, soms drinkt hij veel en een andere keer maar een paar slokjes. Ook hier drinkt hij wat hij nodig heeft.

Na zijn fruit is het tijd voor zijn eerste slaapje. Meestal slaapt hij 1,5 tot 2 uur. Dit past ook precies in het schema van mijn dochter. Zo kan Luke gewoon mee als ik Ize naar school breng (8:30) en ophaal (12:00). Ize ad ook 200 gram fruit maar sliep toen wel 2,5 tot 3 uur. Veel langer dan Luke nu.

Lunch bij 8 maanden

Ik vind het altijd een hele mijlpaal als je kindje in de kinderstoel tussen de middag een boterham mee kan eten. Dit is tevens ook heel gezellig. Een tijdje terug bewaarde ik een lepel van zijn fruit om dit op de boterham te doen, nu smeer ik er een beetje appelstroop of jam op. Soms smeerkaas (speciaal voor kinderen) als ik het in huis heb. Hij kan van de boterham echt genieten. Vaak is de boterham dan ook volledig op, inclusief de korstjes. Je ziet hem goed kauwen, ondanks dat hij nog geen tanden heeft. Alles over het doorkomen van tandjes vindt je trouwens hier: help mijn baby krijgt tanden.

lunch mamazetkoers.nl

Na zijn boterham krijgt hij nog een fles. Ik maak altijd 180cc + 6 schepjes aan. De ene keer gaat de fles op en een andere keer laat hij de helft staan. Ik heb een paar dagen een kleinere fles aangeboden (150cc + 5 schepjes) maar dan kwam meneer in de avond of in de nacht nog voor een extra voeding. Ik geef hem liever overdag wat hij nodig heeft, dan dat hij het in de nacht komt inhalen. De reden voor het verlagen van de fles was op advies van het consultatiebureau geweest. Dit werkte voor Ize erg goed. Die dronk op deze leeftijd 120cc + 4 schepjes na haar boterham. Voor Luke is dat soms gewoon te weinig en bied ik daarom meer aan. Sindsdien (even afkloppen) is hij een erg tevreden mannetje.

Tussendoortje bij 8 maanden

Rond 13:30 gaat Luke voor zijn middagslaapje naar bed. Net als in de ochtend duurt dit slaapje ongeveer 1,5 uur.  Zodra hij wakker wordt krijgt hij wat water of Roosvicee Laxo Fruitkracht. Die laatste heeft hij nodig voor een goede ontlasting. Ik heb dit in de babytijd ook erg veel gebruikt bij Ize. Werkt super goed, Luke heeft nu bijna geen last meer van zijn darmen en dikke ontlasting. Voor een tussendoortje vind ik Luke nog te klein en naast wat hij allemaal al eet overbodig. Dit wil niet zeggen dat hij nooit iets krijgt, soms krijgt hij van die mais vingers. Smelten snel in de mond en zijn gemaakt van mais en er zijn geen suikers of zouten toegevoegd. Ik gebruik ze als zoethoudertje mocht hij erg vroeg wakker zijn en het nog even duurt tot zijn avondeten. Als we een middagje op pad zijn wil ik ze ook weleens geven.

Het schema van Ize was hier precies hetzelfde als nu bij Luke, met één verschil: Ize moesten we maximaal om 16:00 uur wakker maken omdat ze anders in de avond slecht in slaap kon komen.

Avondeten bij 8 maanden

Had ik al gezegd dat Luke een goede eter is? Dat is gelukkig ook zo met zijn avondeten. Hij krijgt een avondmaaltijd van 200 gram. Deze bestaat altijd uit vlees, veel groente en een koolhydratenbron. Dat kan dus aardappel, rijst of pasta zijn. Het maakt de kleine man niets uit, hij eet het allemaal op. Zijn avondeten (zijn fruit ook trouwens) bevatten stukjes, niet groot en alles is uiteraard goed gaar. Na zijn avondeten krijgt hij nog een toetje van 100 gram. Hieronder zie je een foto. Kinderen onder het jaar mogen nog geen ”gewone” zuivel en daarom geven we deze. Luke (een ook Ize met 8 maanden) vinden deze toetjes erg lekker. Het avondeten van Luke wordt hier rond 16:15 geserveerd. Hij heeft dan ook honger. Zelf eten we om 17:00 uur, erg fijn want dan heeft de kleine man al een volle buik en speelt hij heerlijk op het speelkleed wanneer wij eten.

toetje mamazetkoers.nl

Laatste voeding en slapen

In het begin kon je al lezen dat wij ons hadden aangepast aan het schema van Luke. Waar mijn dochter van 8 maanden rond 19:30 naar bed ging is dat bij Luke anders. Om 18:00 krijgt hij zijn laatste fles waarna hij om 18:30 in zijn bedje slaapt. Wij vonden dit in het begin ook vroeg, maar als we hem later in bed leggen is hij heel de avond onrustig (lees tot 22:00 uur huilen en om zijn speen vragen) én is hij alsnog om 6:00 uur wakker. Als je pech hebt nog eerder. Hij is dan de volgende ochtend erg humeurig. We hebben daarom besloten om ons aan hem aan te passen en dat betekend dat hij vroeg in bed ligt, en dat onze dag dus vroeg start.

Ik maak een fles van 180cc + 6 schepjes. 60cc daarvan doe ik in een bakje met 3 eetlepels mix voor pap. Dit geef ik dan met een lepel, de overige 150cc melk krijgt hij met de fles. Dit zorgt ervoor dat hij de hele nacht als een roosje slaapt, toen hij nog geen pap kreeg werd Luke nog een aantal keer per nacht wakker. Het grote verschil met Ize is dat zij echt niets van pap moest hebben, die hield haar kaken stijf op elkaar. Mocht je je afvragen waarom ik geen papfles maak maar het met een lepel geef: ik vind die papflessen zo’n gedoe. In een woord verschrikkelijk! Dan zit de speen verstopt (baby huilen), het ene moment is de pap nog te dun en na een paar minuten te dik. Gedoe dus. Met een lepel is het binnen 5 min op en geniet hij daarna nog even van een warme fles. Prima!

Tot slot..

Hoe eten en slapen jouw kindjes bij 8 maanden? Zijn ze net zo’n grote eters als mijn kindjes? Ze verbruiken trouwens al die energie die ze binnen krijgen doordat ze de gehele dag nog geen 5 min stilzitten of liggen. Stiekem soms wel vermoeiend. Merk je verschil tussen je kinderen qua eten en slapen? En slapen jouw kindjes veel? Laat het me weten bij de reacties!

Dank je wel voor het lezen van mijn blog Luke 8 maanden. Wil je niets missen? Volg dan Mamazetkoers op Facebook en Instagram. Je kunt ook altijd contact met mij zoeken via de contactpagina.

Liefs Francis

Vergeet je ook niet in te schrijven voor mijn nieuwbrief? Dat kan met de button hieronder.

Nieuwsbrief100
Facebook252
Instagram1k
Pinterest20
Pinterest
fb-share-icon
LinkedIn1k
LinkedIn
Share

foto homepage vierkant mamazetkoers voor de moeder die zichzelf durft te zijn

Lieve bezoeker, beste hardwerkende mama,

Mamazetkoers is een platform die handvatten biedt zodat iedere moeder zichzelf durft te zijn.
Laat me je inspireren om ‘gewoon’ je ding te doen, je laten genieten van het moederschap zónder jezelf te verliezen en vooral jezelf durven te zijn!

Ik stel me open voor jou, durf jij de uitdaging aan te gaan en jezelf open te stellen voor de mensen om je heen?

Liefs Francis