Help, mijn baby krijgt tanden! Allereerst is het natuurlijk mooi dat je kleintje tanden krijgt. Die heeft hij straks nodig om te kunnen eten en praten. Maar voordat het melkgebit compleet is zijn de meeste ouders een aantal slapeloze nachten verder. In dit artikel lees je alles over het melkgebit. Wanneer komen de tandjes door, hoe lang duurt het voordat het gebit compleet is en wat je tegen de pijn kan doen. Ook lees je meer over de zogenaamde ”tandenkralen” die in mijn familie gebruikt worden. Lees je mee?

Help, mijn baby krijgt tanden: het melkgebit

De eerste tandjes wordt het melkgebit genoemd. Het melkgebit bestaat uit 12 tanden en 8 kiezen. De tanden bestaan uit 4 hoektanden en 8 snijtanden. Wanneer de kinderen 6 jaar worden gaan ze wisselen. De melktanden maken dan plaats voor het blijvend gebit. Het blijvend gebit bevat 20 tanden, 8 kiezen en 4 verstandskiezen.

Wist je dat sommige kinderen met tanden geboren worden? Dit worden dan geboortetanden genoemd. Deze tanden bevinden zich vrijwel altijd in de onderkaak. Zodra je kindje tanden krijgt start je meteen met poetsen.

Mijn baby krijgt tanden, wanneer?

Het is niet te zeggen wanneer je kindje tanden krijgt, het ene kind heeft bij 6 maanden al 3 tanden terwijl de andere pas zijn eerste tand bij 12 maanden krijgt. Dit is allemaal normaal. Vaak komt een tand ook niet alleen, zodra je de eerste tand ziet kun je eigenlijk de 2e tand ook al door zien komen. Uiteraard is dat niet in alle gevallen zo. Wanneer kinderen rond 2,5 jaar zijn is het melkgebit compleet. Dit is een gemiddelde, dit betekend dat sommige kinderen al eerder een compleet melkgebit en anderen pas wanneer ze 3 jaar zijn. Twijfel je of jouw kindje zijn hele melkgebit al heeft? Vraag dit dan bij je tandarts of op het consultatiebureau. De snijtanden zijn vaak de eerste tanden die doorkomen.

Ize kreeg met 9 maanden haar eerste tand en haar melkgebit was compleet toen ze 2,5 jaar was. Voor ons gevoel kreeg Ize best ”laat” haar eerste tand. Ik weet nog goed dat ze in haar kinderstoel heerlijk zat te eten en flink op haar eten zat te kauwen zonder een enkele tand in haar mond. De kaken van de kleintjes zijn zo sterk dat ze al kunnen kauwen voordat er tanden en kiezen zijn. Ik heb ook genoeg foto’s waar een big smile op te zien is met alleen maar tandvlees. Erg schattig. Luke is nu 8 maanden en er is nog geen enkele tand verschenen. We wachten af.

Mijn baby krijgt tanden, hoe zie je dit?

Sommige kinderen laten signalen zien, andere weer niet. Dit is voor elk kindje anders. De meest voorkomende signalen zijn als volgt:

 • (veel meer) kwijlen
 • rode wangen, vaak zijn ze ook warm
 • alles in de mond stoppen en erop kauwen
 • pijnlijk, gezwollen tandvlees
 • tand zichtbaar onder het tandvlees
 • verminderde eetlust
 • hangerig
 • lichte verhoging (koorts)
 • dunne ontlasting of spuitluiers, de ontlasting kan erg zuur ruiken
 • slecht slapen

Ik moet er wel bij vertellen dat niet alle signalen (wetenschappelijk) bewezen zijn. Maar bovenstaande signalen zijn wel meest voorkomende klachten die ouders vertellen als dit onderwerp op tafel komt. Heeft je kindje langer dan 24 uur nog steeds dunne ontlasting en hoge koorts? Raadpleeg dan ook een arts, het kan namelijk ook iets anders zijn.

Mijn baby krijgt tanden: Pijn, en wat je kunt doen

In het weekoverzicht kon je lezen dat Luke die maandag al erg vroeg wakker was. Ik dacht dat dit kwam omdat er een tandje doorkwam. Dit was niet het geval zoals je in de eerste alinea kon lezen. Wat de reden wel was zullen we nooit achter komen. Wanneer je denkt dat jouw kindje een tandje krijgt zijn er een aantal dingen die je kunt doen om de pijn te verlichten:

 • een bijtring of kauwsieraard. Doordat je kleintje hier op kan bijten masseert hij het tandvlees. Dit zorgt voor verlichting. Je kunt deze ook eventueel in de koelkast leggen (nooit in de vriezer!), dan zorgt de bijtring ook voor verkoeling. Niet elke bijtring kun je koelen in de koelkast. Wanneer je bijtring gevuld is met vloeistof kan dit wel.
 • masseer met je eigen vinger (wel even goed je handen wassen) het tandvlees van je kleintje door er een klein beetje druk op uit te oefenen. Je kindje kan ook op je vinger kauwen.
 • kindjes zitten vaak niet lekker in hun vel als de tandjes doorkomen, veel knuffelen en je kindje dicht bij je houden vinden ze dan erg fijn. Een draagdoek of draagzak kan hier uitkomst bieden.
 • er zijn ook middeltjes te koop bij de drogist, zoals de VSM druppels en Dentinox.

Wat doen wij?

Op dit moment doen wij ”niks”. Dat wil zeggen dat Ize een compleet melkgebit heeft en Luke zijn eerste tandje nog moet krijgen. Al is niks niet het goede woord. Ik heb in het ledikantje van Luke de zogenaamde ”tandenkralen” liggen. Ik ken verder niemand die zoiets dergelijks gebruikt terwijl mijn kinderen de 3e generatie is die van deze kralen gebruikt maakt. Op internet lees je veel over kralen van barnsteen, dat deze goed helpen tegen de pijn bij doorkomende tanden. De kralen die ik in mijn bezit heb zijn niet gemaakt van barnsteen, waar ze wel van gemaakt zijn weet ik niet. Op het eerste gezicht lijkt het op plastic maar dat is het niet. Maar in mijn optiek is het ook geen ivoor en zeker geen parel.

De kralen zijn van mijn oma. Of ze daarvoor van mijn overgroot oma zijn geweest weet ik ook niet. Ik kan het niet meer vragen. Gelukkig leeft mijn oma nog wel, maar ik zal nooit weten of de antwoorden die ze geeft kloppen. Ze raakt er namelijk af en toe af, niet raar voor iemand van 80+. De kralen hebben bij mijn vader en zijn broers in het ledikantje gelegen en zo ook bij mijn broertje en mij. Bij Ize lagen ze in haar bedje en dus nu bij Luke. Dit is een van de dingen die ik later ook door wil geven aan mijn kinderen.

Of het helpt? Ik geloof erin, dus voor mij helpt het. Is het zo dat Ize nooit pijn heeft gehad? Natuurlijk wel, bij de hoektanden en kiezen kon ze midden in de nacht echt wakker worden. Gelukkig met een kusje en een muziekje sliep ze snel weer verder. Ik geloof dat deze kralen de scherpe randjes eraf halen en dat ze daardoor beter slapen, en mochten ze wakker worden weer sneller inslapen. Mijn oma weet dat ik de kralen gebruik bij mijn kinderen en daar is ze blij om, dat ik de kralen moest gebruiken was namelijk het eerste wat ze zei toen ik vertelde dat ik zwanger was van Ize.

Tot slot

Dank je wel voor het lezen van mijn blog ‘help mijn baby krijgt tanden’.  Weet jij waar mijn ”tandenkralen” van gemaakt zijn of herken je ze? Neem dan contact met mij op via de contactpagina. Ik wil er graag meer over weten en leren. Wanneer kreeg jouw kindje tanden en had hij er last van? Wat is jouw ideale tip tegen de pijnklachten? Laat het me weten bij de reacties. Weer genoten van mijn blog? Laat dit weten via een reactie of like mijn bericht op Facebook en Instagram. Je kunt ook altijd contact opnemen met mij via de contactpagina.

Liefs Francis

Vergeet je ook niet in te schrijven voor mijn nieuwbrief? Dat kan met de button hieronder.

Nieuwsbrief100
Facebook252
Instagram1k
Pinterest20
Pinterest
fb-share-icon
LinkedIn1k
LinkedIn
Share

foto homepage vierkant mamazetkoers voor de moeder die zichzelf durft te zijn

Lieve bezoeker, beste hardwerkende mama,

Mamazetkoers is een platform die handvatten biedt zodat iedere moeder zichzelf durft te zijn.
Laat me je inspireren om ‘gewoon’ je ding te doen, je laten genieten van het moederschap zónder jezelf te verliezen en vooral jezelf durven te zijn!

Ik stel me open voor jou, durf jij de uitdaging aan te gaan en jezelf open te stellen voor de mensen om je heen?

Liefs Francis