Ze zijn al jaren niet meer weg te denken uit ons interieur: planten. Dan heb ik het trouwens niet over die ‘suffe’ kamerplant die sinds de jaren negentig in zijn eentje naast de bank staat. Je weet wel, die plant in het hoekje tussen de twee- en driezitsbank. Mijn ouders hadden die vroeger ook een, toen de zoveelste plant het loodje legde kwam er een kunstplant voor in de plaats. Want, op die plek hoorde nu eenmaal een plant. Tegenwoordig is dat wel anders, de Urban Jungle is hip! Als je je nu afvraagt, wat?! Het is niets anders dan je hele huis vol planten.

Ondertussen telt mijn woonkamer ook 22 planten, dat terwijl ik vroeger nog niet eens voor een cactus kon zorgen. In dit artikel deel ik handige tips hoe jij je eigen Urban Jungle kan creëren én behouden. Het hoeft namelijk niet moeilijk te zijn. Lees je mee?

planten mamazetkoers

Urban Jungle

Oké, een Urban Jungle is wel meer dan alleen veel planten in je huis. Want de planten zijn maar een onderdeel van deze interieurstijl. De Urban Jungle kenmerkt zicht door twee stijlen, het botanische met stedelijk modern. Ik begrijp wel waarom: in een strakke moderne woonkamer brengen planten en botanische prints veel kleur, leven en gezelligheid in huis. Het combineren van zwart, grijs en metaal met okergeel, bruin, roze en groentinten geeft rust en verzacht de industriële look waardoor er een heerlijke sfeer in huis gecreëerd wordt.

Geen planten in huis…

Al jaren wil ik mooie planten in huis. Ik heb het echt wel geprobeerd, zoals ze het in de jaren negentig deden. Een grote kamerplant in de woonkamer, op de plek waar in december de kerstboom staat. Dat je het probeert wil helaas niet meteen zeggen dat het lukt, en dat deed het dan ook niet. Twee prachtige planten zijn niet meer. Op een gegeven moment lieten ze hun bladeren vallen en bleef er een trieste stengel over. De potten staan nu nog in de schuur, een schrale herinnering voor iets wat ooit was. Daarna heb ik het ook nog eens geprobeerd met enkele cactussen maar ook die gaven het op.

plantjes op tafel mamazetkoers

Verhuizen..

Zoals je al kon lezen is er wel veel veranderd: nu zijn er dus al 22 planten in huis (sorry schat). De belangrijkste reden is gewoonweg dat we in ons nieuwe huis de ruimte hebben om planten neer te zetten. In onze oude woonkamer hadden we geeneens een kast staan, nu hebben we een groot dressoir én een buffetkast. Dat biedt enorm veel mogelijkheden. Waar we in het oude huis alleen een strakke moderne woonkamer hadden met veel zwart, grijs en kobaltblauw durfde we in ons nieuwe huis meer. We kozen voor groentinten op de muren aan de linkerzijde van de woning en haalde een stukje buiten naar binnen. Want zonder de planten en de aard/natuurkleuren miste het huis leven en gezelligheid. Dat zie je ook op de foto hierboven, gezellig zo die plantjes op tafel.

Uit je comfortzone stappen

Het klinkt misschien gek, maar als je planten toe wil voegen aan je interieur is het slim om met een groot item te starten. Hiermee bedoel ik geen enorme kamerplant, stap uit je comfortzone en kies voor een echte eyecatcher in je woonkamer. Maak een statement met handgemaakt aardewerk (pot) of kies voor een prachtige vaas. Ik heb onderstaande vaas gekregen en geplaatst in een loos hoekje in de woonkamer. Mijn favoriete plant heb ik erin gezet: de Monstera Deliciosa, ook wel bekend als de gatenplant. De plant en de vaas komen in deze hoek helemaal tot zijn recht, vind je ook niet?

planten in grote vaas mamazetkoers

De Opius vaas is 65 centimeter hoog en heeft een gouden/koper look met een metal finish wat de vaas een luxe uitstraling geeft. Het fijne van deze vaas is dat hij 100% waterdicht is en is voorzien van een losse binnenpot. Hierdoor haal je de plant er altijd gemakkelijk uit hoef je niet de hele vaas met potgrond of ander vulmateriaal te vullen. De vaas is gemaakt van kunststof maar hij lijkt van steen, totdat je hem optilt. Ik vind dit een groot voordeel, de vaas is niet zwaar en kun je daardoor gemakkelijk verplaatsen.

Mocht je willen investeren in een gave vaas voor binnen, zorg er dan voor dat je er altijd een koopt met een losse binnenpot zodat je altijd weet hoeveel water je geeft (daarover later meer) en dat de vaas geschikt is voor binnen. Een buitenvaas heeft een opening in de bodem om overtollig water af te voeren, je wilt natuurlijk geen waterkringen op je vloer! Check de website van Parelmoervaas voor de gaafste potten voor binnen en buiten.

Op je dressoir

Er komen (begin maart) nog twee grote ingelijste posters op de muur boven het dressoir maar planten op een dressoir doen het altijd goed, zoals de plantjes op onderstaande foto. Het is een mooi contrast, de groene bladeren en de witte muur. Het klokje (welke ik nu al ruim 12 jaar heb) heeft na al die jaren eindelijk een tof plekje in huis gekregen. Leuk weetje: het is onze enige klok beneden. Het linker plantje is eigenlijk een hangplant, met de tijd zal hij dus mooi langs het dressoir naar beneden groeien.

witte potten met planten mamazetkoers

In de keuken heb ik nog een paar kleine plantjes staan, net als in de buffetkast. Ik heb er geen foto van maar ik heb ook twee planten die in een vaas met water staan in plaats van in potgrond. Erg leuk om ook de wortels te zien. Aan die planten hoef je dus echt niets te doen, behalve af en toe het water verversen en de vaas schoonmaken. Het hebben van planten is (ben ik nu achter) niet moeilijk, je moet alleen de juiste tips hebben. Uiteraard deel ik de tips onderaan dit artikel.

De laatste trend

Het heeft eigenlijk niets met planten te maken maar toch weer wel: droogbloemen. De trend in 2020 die gaat als een speer en helemaal past in een Urban Jungle interieur. De bloemen zijn gedroogd, hebben prachtige kleuren en gaan veel langer mee dan een verse bos. Alle kleuren die voorkomen op onze benedenverdieping komen terug in het droogboeket op de eettafel. Het haalt meteen de koude sfeer aan tafel weg en brengt een warm knus gevoel samen met de kleine plantjes. Het is een heerlijke werkplek en zit er graag met een kopje koffie en een leuk boekje.

droogbloemen mamazetkoers

Handige tips

Heb je geen groene vingers maar wil je ook graag sfeer aan je huis toevoegen met planten? Dat kan met deze handige tips:

  • geef de planten liefde. Dat klinkt misschien een beetje zweverig maar als je ze te vaak vergeet water te geven blijft niets leven. Het tegenovergestelde van verwaarlozing is liefde geven. Simpel.
  • check goed of de plant die jij voor ogen hebt past op de plek waar je hem wilt zetten. Heb je een donker hoekje? Kies dan bijvoorbeeld voor een Sanseveria.
  • werk met hoogteverschillen, zet een paar kleine plantjes bij een grotere etc.
  • geef je planten af een toe een lekkere douche. Zet ze buiten en besproei ze met water door middel van een plantenspuit. Zo houd je ze stofvrij en ze worden er blij van!
  • durf. Wees niet bang om een plantje eens te verpotten of te voorzien van nieuwe potgrond of een groter pot.
  • check de meest voorkomende reden waarom kamerplanten doodgaan.
  • er zijn zo veel leuke Instagram accounts die dagelijks tips delen en een kijkje geven in hun Urban Jungle. Zo ben ik ook aan de beste tip ever gekomen:

Geef regelmatig water, bijvoorbeeld één keer in de week maar niet te veel. Dat klinkt duidelijk maar dat was het voor mij niet. Ik deed altijd maar wat. Totdat Stephanie, o.a. Instagrammer op @HuisjeBoompjeBlogje, me het volgende vertelde:

Stop je vinger in de aarde en voel of de plant water nodig heeft. Potgrond vochtig? Geen water geven. Potgrond droog? Dan kun je gerust geven. Let wel op bij grotere planten dat hun voeten niet in het water blijven staan. Als de wortels te nat blijven dan krijg je wortelrot en rouwvliegjes. Voel daarom ook regelmatig aan de onderkant van de binnenpot door de gaatjes aan de onderkant.

Het is dus gewoon een kwestie van voelen: een kind kan de was doen. Zo geef je nooit te veel water. Het is namelijk gewoon zo dat te veel water veel schadelijker is dan te weinig water.

Tot slot..

Heb jij planten in huis, zo ja: welke? Laat het me weten bij de reacties hieronder, op Facebook of Instagram. Je mag ook altijd contact met mij zoeken via de contactpagina. Plantentips zijn trouwens ook altijd welkom 🙂 .

Liefs Francis

#mamazetkoersAD, de vaas en enkele planten uit dit artikel heb ik gekregen. Dit doet niets af aan de oprechtheid en echtheid van dit artikel.

Nieuwsbrief100
Facebook252
Instagram1k
Pinterest20
Pinterest
fb-share-icon
LinkedIn1k
LinkedIn
Share