Perfectionisme en onzekerheid als vrouw en moeder, misschien wel herkenbaar? Als je vriendinnen, de buurvrouw en Instagram mag geloven gaat het overal vanzelf en ziet alles er ontzettend gemakkelijk uit. Als vrouw, maar zeker ook als moeder, kun je van dat perfectionisme ontzettend onzeker worden. Dat het soms lijkt alsof jij de enige bent met een kind die af en toe een flinke driftbui heeft. Geloof me, je bent echt niet de enige. Elke vrouw en elke moeder (en misschien ook wel vader) worstelt met haar eigen dingen die we vanaf de buitenkant niet altijd kunnen zien.

Graag geef ik je in dit artikel een eerlijk inkijkje in mijn hoofd, hoe ik de dingen ervaar en waar ikzelf persoonlijk in wil groeien. Niet om perfect te zijn maar om in balans te komen, te zijn én te blijven. Een persoonlijk artikel dus over perfectionisme en onzekerheid. Lees je mee?

Perfectionisme en onzekerheid als vrouw en moeder

Ik wil het niet met je hebben over angst, angst is namelijk iets anders dan onzekerheid. Ik wil het juist met je hebben over perfectionisme en onzekerheid. Persoonlijk denk ik namelijk dat perfectionisme en onzekerheid veel met elkaar te maken hebben en elkaar versterken. De drang om alles zó goed te willen doen en dan teleurgesteld zijn wanneer het niet lukt (en bij die ene vriendin net wél allemaal lukt). Hier herken ik mijzelf ontzettend goed in, dit is denk ik ook een van de grootste reden waarom ik een paar jaar geleden met een burn-out heb thuisgezeten. Dit heeft ook alles te maken met mijn karakter.

Mijn karakter

Ik ben iemand die graag haar zaakjes goed op orde heeft, dol is op structuur en graag weet wat er gaat komen. Misschien iets onaardiger geschreven dan bedoeld maar ik heb graag de controle. Verwar dit niet met de controle over anderen, maar ik ben een blij mens als de dingen lopen zoals ik verwacht. Dus niet hoe ik het graag wil hebben of zie maar ik ben graag voorbereid op wat er komen gaat. Dat ik weet wat ik kan verwachten op een dag, of ik dat wat er komt nu leuk vindt of niet maakt dus niets uit.

Dit was al kind al zo maar naarmate ik ouder word is het soms meer een belemmering dan dat het iets oplevert. Ik heb namelijk geen invloed op het feit of mijn kind een driftbui krijgt onderweg naar school en zoiets voorspellen gaat dat al helemaal niet. Dat geldt natuurlijk nog voor ontzettend veel meer dingen in het leven: het verkeer wat tegenzit, een opdracht die meer energie kost, het humeur waar je in de ochtend mee opstaat en ga zo maar door. Maar geloof me, ik ben erachter gekomen dat ik hier een keuze in heb. En die keuze heb jij gelukkig ook.

Je hebt een keuze

Bij alle voorbeelden hierboven heb je namelijk een keuze, óf je laat het de toon voor de rest van de dag zetten óf je kiest ervoor dat niet te doen. Nu schrijf ik dat natuurlijk wel gemakkelijk op maar zo simpel is het natuurlijk niet. Ikzelf zit daar nu ook volop in, de verandering van perfectionisme en onzekerheid naar het juist loslaten daarvan. Het hoeft niet allemaal perfect te zijn, ik hoef het niet allemaal zelf te doen en om hulp vragen is juist gewenst door mijn omgeving én voor mijzelf heel erg fijn.

Het voelt heerlijk om thuis alles onder controle te hebben, dat de kinderen lekker in hun vel zitten en de wasmand eens leeg is maar dit mag niet ten kosten gaan van mijzelf. Het resultaat is namelijk dat ik daarvoor de hele dag als een stresskip door het huis liep en ook niet de gezelligste was. Waarom? Ik wilde ook nog graag sporten of even niets hoeven doen. Door alleen maar bezig zijn met alles ‘perfect voor elkaar te hebben’ vergeet en verwaarloos ik eigenlijk mijzelf.

Ik ben het die zelf de keuze maakt om de was te doen in plaats van iets anders, ik ben het zelf die zorgt voor die druk dat alles perfect moet. Want van dat ‘perfecte’ word ik blij, althans: dat maakte ik mijzelf wijs want in werkelijkheid was dat natuurlijk niet zo. En als er iets tegen zit, dan probeer ik mijzelf de vraag te stellen of het echt nodig is om hier de hele dag last van te hebben en of het niet beter is om het los te laten. Wanneer je er geen invloed op hebt en er niets aan kunt veranderen is loslaten vaak de beste optie.

Kiezen voor loslaten én plannen

Nu ben ik niet de enige vrouw en moeder die dat doet hoor, ik weet zeker dat jij jezelf ook in het stukje hierboven zal herkennen. Veel moeders en vrouwen hebben hier namelijk last van. Hoe dat precies komt weet ik niet maar wij moeders zijn meer gaan werken door de jaren heen maar doen dat er allemaal bij. Er zijn geen zorgtaken of andere zaken van ons bordje gegaan. We vragen ook niet om hulp en het ergste is nog: we leggen die druk onszelf op! Daarnaast ziet het er voor de mensen om ons heen eruit alsof we het allemaal onder controle hebben en zo blijft het in stand terwijl we het zo graag anders zouden zien.

Perfectionisme en onzekerheid kun je alleen aanpakken door enkele zaken bewust lost te laten, andere zaken die echt moeten anders te plannen én om hulp te vragen. Zo hoeft het in huis niet altijd opgeruimd te zijn, kies voor één moment op de dag dat je alles aan kant hebt in plaats van dat je er de hele dag mee bezig bent. Kijk voor jezelf waar jij tegenaan loopt en wat je dus net iets anders kunt doen om rust te krijgen. Wat is nu echt belangrijk en plan ook tijd voor jezelf in!

Ga mediteren

Wist je dat je perfectionisme en onzekerheid ook een halt toe kunt roepen door te gaan mediteren of het doen van yoga? Tijdens deze activiteiten ervaar ik steeds meer innerlijke rust en heb ik een moment voor mijzelf waarbij ik mezelf kan afvragen wat ik echt belangrijk vind en waar ik op wil letten. Bijvoorbeeld meer geduld opbrengen naar de kindjes, het huishouden loslaten of wat er dan ook is wat voor die onzekerheid op dat moment zorgt.

Ik merk echt dat het mij helpt om sommige zaken, zoals perfectionisme en onzekerheid, los te laten en te ontdekken wat ik echt belangrijk vind. Ga het gewoon eens proberen. Vind je het lastig om te beginnen met mediteren? Lees dan eens mijn artikel: beginnen met mediteren met deze 7 tips.

Tot slot..

Dit was hem dan, mijn artikel over perfectionisme en onzekerheid die ik weleens ervaar als vrouw en moeder. Nu ben ik benieuwd, is mijn artikel herkenbaar voor jou en ervaar jij ook die perfectionisme en onzekerheid? Laat het me weten bij de reacties hieronder, op Facebook of Instagram. Je mag me natuurlijk ook altijd een privé berichtje sturen via de contactpagina.

Liefs Francis

Vergeet je niet in te schrijven voor mijn nieuwsbrief! Dat kan met de button hieronder:

Nieuwsbrief100
Facebook252
Instagram1k
Pinterest20
Pinterest
fb-share-icon
LinkedIn1k
LinkedIn
Share

foto homepage vierkant mamazetkoers voor de moeder die zichzelf durft te zijn

Lieve lezer, beste hardwerkende mama,

Mamazetkoers is een platform die handvatten biedt zodat iedere moeder zichzelf durft te zijn.
Laat me je inspireren om ‘gewoon’ je ding te doen, je laten genieten van het moederschap zónder jezelf te verliezen en vooral jezelf durven te zijn!

Ik stel me open voor jou, durf jij de uitdaging aan te gaan en jezelf open te stellen voor de mensen om je heen?

Liefs Francis