Oké, de titel is misschien wat zwaar maar ik wist het niet anders te verwoorden in een paar worden. Want onderaan de streep is het ook gewoon zo, ik moet ermee leren leven. Net als vele anderen trouwens. Want iedere dag hebben zo’n 70.000 Nederlanders een migraineaanval, last van clusterhoofdpijn of spanningshoofdpijn. Dat zijn veel mensen die daar vaak hinder van ondervinden. In dit artikel leg ik je uit wat het is en wat voor effect dit heeft op mijn leven en het moederschap. Alles over leven met migraine, lees je mee?

Migraine, Clusterhoofdpijn en Spanningshoofdpijn

Op Instagram vroeg ik mijn volgers wat jullie wilde weten over migraine, dit om mijn artikel zo informatief mogelijk te maken. Één vraag sprong eruit en heeft me aan het denken gezet, namelijk de vraag: ”is migraine een chronische aandoening?”. Heel eerlijk, ik wist het antwoord ook niet en ben het uit gaan zoeken.

Wat is migraine? Migraine is een ernstige hoofdpijn en bestempeld als een hersenziekte. De hoofdpijn is zo pijnlijk dat het een negatieve invloed heeft op het functioneren van de patiënt. Migraine is dus geen chronische aandoening maar een vorm van een hersenziekte welke drie keer zoveel voorkomt bij vrouwen dan bij mannen. De klachten zijn trouwens per persoon verschillend. Een migraineaanval kan enkele uren tot enkele dagen duren. Naast hevige hoofdpijn hebben sommige mensen ook last van misselijkheid en overgeven (dat laatste heb ik gelukkig niet). Een sterk kenmerk van migraine is dat de hoofdpijn aan één kant van het hoofd zit, welke bonzend en/of kloppend is. Bij mijn ‘danst’ de hoofdpijn, hij wisselt steeds van kant. Tijdens een aanval gebeurt dit meerdere keren.

Voordat ik de diagnose ‘migraine’ kreeg, dacht de huisarts eerst aan spanningshoofdpijn of clusterhoofdpijn. Dit omdat stress een trigger voor mijn migraine is (daarover later meer) en omdat de hoofdpijn altijd bij mijn linkeroog begint. Omdat clusterhoofdpijn altijd op dezelfde plek zit (wat bij mij dus niet het geval is) en ik geen andere klachten had (zoals tranende ogen en een verstopte neus) was clusterhoofdpijn uitgesloten. Na maanden een zogenaamd hoofdpijndagboek bij te houden is de diagnose migraine gesteld.

Leven met migraine

Laat ik vooropstellen dat ik goed kan leven met migraine, ook al is migraine onzichtbaar en onvoorspelbaar. Dit is vast niet voor iedereen zo, maar dit artikel schrijf ik op basis van mijn eigen ervaringen. Vanaf mijn 21e heb ik migraine, althans de diagnose. Sinds ik aan de pil ben gegaan heb ik hoofdpijn, wat achteraf ook migraine is geweest. Nu ik gestopt ben met de pil heb ik nog maar 13 tot 15 keer per jaar een aanval. De ene keer duurt het een avondje, soms langer en ben ik er wel drie dagen zoet mee. Het is namelijk niet alleen de aanval zelf, ook het herstel daarna is pittig. Althans, voor mij.

Een van de meest gestelde vragen die door jullie werd gesteld was of ik de aanvallen voel opkomen. Ja, meestal voel ik het wel opkomen. Sommige ruiken anders of zien kleuren, bij mij is dat niet het geval. Mijn linkeroog wordt erg moe, dit is mijn ‘luie oog’. Daarna begint een licht zeurende hoofdpijn. Voor mij is dit eigenlijk een teken om alles uit mijn handen te laten vallen en naar bed te gaan. Donker en slapen, dan gaat de aanval het snelste over en duurt het herstel minimaal. Maar ja: de kinderen kan ik niet uitzetten en ik kan ook niet zomaar bij elk pijntje verlof opnemen van mijn werk of me ziekmelden. Op deze manier ben ik vrijwel altijd te laat om de aanval binnen de perken te houden.

Dan kom ik dus meteen op het onderwerp van dit artikel: leven met migraine. Want ondanks dat ik er goed mee kan leven is het niet altijd gemakkelijk. Daarom probeer ik zo goed mogelijk voor mezelf te zorgen om mijn migraine maar niet aan te wakkeren. Een vraag die ook veel gesteld werd is wat de oorzaak van mijn migraine is. Zoals ik in de inleiding al aangaf, is het een ziekte en heeft het daarom geen bepaalde oorzaak. Je krijgt het, of niet. Nu is het wel zo dat migraine getriggerd wordt. Bij mij zijn dat:

  • hormonen en schommelingen hierin;
  • stress;
  • vermoeidheid / gebrek aan slaap;
  • te weinig vocht;
  • te lang verblijven in een te warme en vochtige ruimte met veel mensen.

Wat het leven met migraine lastig maakt is dat ikzelf niet altijd invloed heb op het voorkomen ervan. Omdat mijn migraine voornamelijk een hormonale oorzaak heeft is het een maandelijks terugkerend iets. Gelukkig niet altijd even heftig, maar als mama van twee kleine kinderen is een goede nachtrust niet altijd een gegeven. De combinatie van slaapgebrek/vermoeidheid met de hormonale schommelingen zijn geen goede combinatie en zorgen voor een heftige aanval.

De hoofdpijn zelf vind ik niet het ergste, door de jaren heen heb ik hier aardig mee leren leven en functioneren. Dat heeft natuurlijk wel zijn grenzen en ik probeer deze zo goed mogelijk te bewaken. Wat ik het ergste vind is dat ik niet alles meer kan tijdens en na een aanval. Ik ben dan enorm moe, even met de kinderen iets leuks doen zit er dan niet meer in. Ik kan niet de moeder zijn die ik wil en heb een kort lontje. Daarnaast moet ik daardoor ook vaak dingen afzeggen. Bijvoorbeeld het helpen op school, een vergadering of een leuke afspraak met een vriendin. Ik vind het dan moeilijk om te zeggen dat ik niet kan: want ik heb hoofdpijn. Het voelt zo beladen, ook al weet ik dat ik geen normale hoofdpijn heb en ik er redelijk goed mee functioneer voelt het toch enorm vervelend.

Tot slot..

Het enige wat bij mij helpt is slapen en zoveel mogelijk rust nemen. Naast het zo veel mogelijk voorkomen van migraine is er (helaas) geen specifiek medicijn. Je kunt gebruik maken van zwaardere pijnstillers om er zo min mogelijk hinder van te hebben maar dat is het dan ook. Wanneer niets helpt en je er tijdens je dagelijks functioneren te veel last van blijft hebben kan de huisarts bloeddrukverlagers voorschrijven. Deze zijn mij door de huisarts ook voorgesteld. Omdat ik niet voor de rest van mijn leven medicijnen wil slikken doe ik dat dus nog niet. Maar gelukkig kan ik aardig goed leven met migraine, maar helaas is dat niet voor iedereen zo.

Dank je wel voor het lezen van dit artikel. Met dit artikel wilde ik meer inzicht geven in hoe migraine voor mij is en dat het niet zomaar een hoofdpijntje is, hopelijk is dat gelukt. Heb je zelf migraine en wil je hierover iets vragen? Laat het me dan weten bij de reacties hieronder, op Facebook of Instagram. Je mag ook altijd contact met mij zoeken via de contactpagina.

Liefs Francis

Nieuwsbrief100
Facebook252
Instagram1k
Pinterest20
Pinterest
fb-share-icon
LinkedIn1k
LinkedIn
Share