Je fiets meenemen op vakantie? Fietsen op vakantie is nog nooit zó populair geweest, niet zo heel gek want op de fiets heb je alle vrijheid om de omgeving van je vakantiebestemming goed te ontdekken. Nu kun je tegenwoordig overal een fiets huren maar laten we eerlijk zijn: er is niets zo fijn als je eigen fiets meenemen op vakantie. In dit artikel vertel ik je meer over je fiets meenemen op vakantie, want hoe doe je dat eigenlijk? Er zijn meerdere manieren, lees je mee?

Je fiets meenemen op vakantie, zo doe je dat!

De fiets kan gemakkelijk mee op vakantie: met het grootste gemak kan je fiets achterop of boven op een auto vervoerd worden. Of wat dacht je van je fiets meenemen in de trein? Een fluitje van een cent. Wist je dat je zelfs je fiets mee mag nemen in het vliegtuig? Ik vertel je hier meer over, maar de makkelijkste manier om je fiets mee te nemen op vakantie is toch wel om mét de fiets op vakantie te gaan. Je fiets meenemen op vakantie? Zo doe je dat!

Met de fiets op vakantie gaan, de fietsvakantie

Wie op de fiets op vakantie gaat komt op plekken waar je normaal niet zo snel komt. Ik vind het dan ook geweldig om op de fiets nieuwe wegen en locaties te ontdekken, zeker op vakantie. Op vakantie gaan met de fiets is niet alleen mooi maar ook nog eens goed voor je conditie. Het is namelijk best een uitdaging om elke dag enkele tientallen kilometers af te leggen: maar het voordeel is wel dat je dit dus helemaal zelf in de hand hebt.

Het enige ‘nadeel’ van met de fiets op vakantie gaan is dat je weinig bagage mee kunt nemen. Je moet dus selectief zijn of tijdens een tussenstop je wasje draaien. In een hotel of Bed and Breakfast kan dat meestal wel.

Je kunt je fietsvakantie trouwens ook combineren met de trein, op die manier kun je iets meer afstand afleggen. Dus zoals ik al zei: je fiets meenemen op vakantie is het makkelijkste als je op de fiets gaat. Wil je meer informatie over een fietsvakantie, kijk dan eens op de website van de ANWB.

Voor de autovakantie, met een fietsendrager

Wil je jouw fiets meenemen op vakantie en ga je met de auto, caravan of camper? Dan kan je fiets gemakkelijk mee door middel van een fietsendrager. De fietsendragers zijn er in verschillende uitvoeringen:

  • de fietsdrager voor op je trekhaak;
  • een drager voor op je autodak;
  • zwevende drager die je bevestigt op de achterklep van je auto (vijfde deur).

Voor welke fietsendrager je kiest is helemaal afhankelijk van het aantal fietsen dat je wilt vervoeren, het type fiets en of je auto een trekhaak heeft of niet. Zo kan niet elke fietsendrager of trekhaak hetzelfde gewicht vervoeren. Daarnaast heb je voor het vervoer van een racefiets of mountainbike een vaak andere wielgoot nodig.

Heb je geen trekhaak? Dan is het ook mogelijk om je fietsen te vervoeren met een drager op je autodak. Je fiets meenemen op vakantie met een fietsendrager op de trekhaak biedt voordelen ten opzichte van het vervoeren op het autodak. Achterop hebben je fietsen minder last van weerstand en daarmee is je brandstofverbruik ook nog eens lager.

Wanneer je trouwens met de caravan of camper op vakantie gaat heb je nog een extra mogelijkheid: je fiets in de caravan of camper vervoeren. Wil je meer informatie over de verschillende type fietsendragers, over je fiets meenemen op vakantie en welke het beste aansluit bij jouw wensen? Uitgebreidere informatie vind je onder andere bij Rameder.

De fiets mee de trein of het vliegtuig in

Wie ooit eens met de trein heeft gereisd heeft het vast weleens gezien: reizigers die de fiets meenemen in de trein. Waarbij dit vroeger een speciale vouwfiets moest zijn ‘mag’ tegenwoordig elke fiets mee de trein in. Hier zitten wel een aantal regels aan verbonden:

  • de fiets mag op werkdagen alleen buiten de spits de trein in;
  • bagage mag niet op de fiets blijven zitten;
  • op eigen verantwoording;
  • én moet je een speciale dagkaart voor je fiets kopen.

Dit zijn de eisen die de NS in Nederland stelt. Het is ook mogelijk om je fiets mee te nemen op een internationale treinreis. Bekijk dan op de website van de vervoerder voor de kosten en voorwaarden.

Tegenwoordig mag je zelfs je fiets meenemen in het vliegtuig. Dit is handig wanneer je op vakantie gaat naar het buitenland en niet met de auto kan of wilt. Je kunt namelijk je fiets als speciale bagage laten aanmerken en daar hoort dan ook een bepaalde prijs bij. Per luchtvaartmaatschappij en type vlucht is dit anders maar wel degelijk mogelijk.

mamazetkoers lifestyle blog voor de moeder die zichzelf durft te zijn

Tot slot..

Twijfelde je nog over je fiets meenemen op vakantie? Na het lezen van dit artikel vast niet meer! Wanneer wij een van onze sportfietsen mee op vakantie nemen gaat diegene altijd op de fiets. Meestal verblijven we dicht bij huis waardoor dat ook prima kan. Heb jij je fiets weleens meegenomen op vakantie en wat is jouw ervaring daarmee? Laat het me weten bij de reacties hieronder, op Facebook of Instagram. Je mag ook altijd contact met mij zoeken door me een privé berichtje te sturen via de contactpagina.

Liefs Francis

Vergeet je niet in te schrijven voor mijn nieuwsbrief! Dat kan met de button hieronder:

Nieuwsbrief100
Facebook252
Instagram1k
Pinterest20
Pinterest
fb-share-icon
LinkedIn1k
LinkedIn
Share

foto homepage vierkant mamazetkoers voor de moeder die zichzelf durft te zijn

Lieve lezer, beste hardwerkende mama,

Mamazetkoers is een platform die handvatten biedt zodat iedere moeder zichzelf durft te zijn.
Laat me je inspireren om ‘gewoon’ je ding te doen, je laten genieten van het moederschap zónder jezelf te verliezen en vooral jezelf durven te zijn!

Ik stel me open voor jou, durf jij de uitdaging aan te gaan en jezelf open te stellen voor de mensen om je heen?

Liefs Francis