Wie denkt dat thuis je eigen kamerplanten kweken moeilijk is heeft het mis. Persoonlijk vind ik het soms lastiger om een stek goed te laten wortelen dan je eigen kamerplanten kweken. In dit artikel laat ik jullie stap voor stap zien hoe makkelijk het is om thuis je eigen kamerplanten te kweken. Je hebt naast kamerplantzaden nog wel een paar items nodig maar die heb jij als plantliefhebber vast wel in huis. Lees je mee?

Let op, kleine disclaimer: je eigen kamerplanten kweken kan verslavend zijn 😉 .

Meer artikelen lezen over planten? Check dan mijn categorie plantenliefde!

Thuis je eigen kamerplanten kweken

Zeg nou eens eerlijk, wat is er nu mooier dan zelf thuis je eigen kamerplanten kweken? Het is toch ontzettend gaaf als er uit zo’n klein zaadje een plantje groeit? Waarna dat kleine plantje een grote kamerplant wordt en staat te pronken in je huis! Ben jij een plantenliefhebber en heb je regelmatig stekjes in huis? Pas dan maar op want kamerplanten kweken is verslavend. Ik heb het nu al meerdere keren gedaan en wil nu mijn resultaten met jou delen.

thuis je eigen kamerplanten kweken mamazetkoers potjes

Wat heb je nodig om zelf kamerplanten te kweken?

Je hoeft helemaal geen grote investering te doen om thuis je eigen kamerplanten te kweken, je hebt alleen wel een paar dingen nodig:

  • kamerplantzaden
  • zaai- en stekgrond
  • een potje van metaal, glas of plastic (geen terracottapot of turfpotjes)
  • afdekhoesje of huishoudfolie
  • een warme plek in huis

Jij als plantliefhebber heeft deze items vaak al in huis, behalve de kamerplantzaden. Kamerplantzaden zijn al te koop voor een klein prijsje, zoals bij het Urbanhuis vanaf € 3,95. De kamerplantzaden in dit artikel zijn ook afkomstig uit deze toffe shop.

thuis je eigen kamerplanten kweken mamazetkoers zaden

Kamerplantzaden, hoe zaai je ze?

Elke kamerplant heeft een andere manier van zaaien. Bij alle zaden wordt daarom ook een zaaibeschrijving meegeleverd. In dit artikel leg ik van 3 kamerplantzaden uit hoe je ze zaait. Voor dit artikel heb ik 3 soorten zaden gebruikt.

Pachycereus Pringlei
Een prachtige cactus die in het begin erg schattig is maar uitgroeit tot een stoere kamerplant! Het zaaien is erg gemakkelijk: je vult je potje met zaai- en stekgrond en maakt deze vochtig. De zaden steek je 1cm diep de aarde in en je dekt het potje af met huishoudfolie of een afdekhoesje. Je kunt er ook een glas overheen zetten. Net wat je in huis hebt en praktisch is. Het potje zet je vervolgens op de meeste warme plek in huis neer. Door het potje volledig af te dekken én de warme plek heb je een soort van kweekkastje gemaakt. Nu is het afwachten totdat de zaden ontkiemen. Dit kan tot twee maanden duren.

Philodendron Selloum
Deze groene kamerplant staat in iedere kamer prachtig, hij wordt niet hoog maar kan wel vol en breed worden. Ook het zaaien van deze kamerplantzaden is gemakkelijk. Je vult het potje met zaai- en stekgrond en strooit de kamerplantzaden op de aarde. Maak het geheel vochtig en dek ook dit potje af en zet hem op een warme plek. Het ontkiemen van deze zaden kan tot wel drie maanden duren.

Coffea Arabica
Dan zijn we nu aangekomen bij mijn favoriete plant: de Coffea Arabica, oftewel de koffieplant. Bij het zaaien van deze zaden heb je een extra stap nodig. De zaden moeten namelijk 48 uur weken in lauwwarm water. Wanneer je dat gedaan hebt steek je de zaden 1cm diep in de aarde van potje met zaai- en stekgrond en dekt het potje af. Ook deze plaats je weer op een warme plek en dan kan het ongeveer drie maanden duren totdat de zaden ontkiemen.

thuis je eigen kamerplanten kweken mamazetkoers afdekken

Wachten op het ontkiemen

Op de foto hierboven zie je dat in het linker potje de Coffea Arabica zaden in het water liggen en dat ik de Philodendron Selloum net gezaaid heb. Over die laatste heb ik trouwens ook nog een leuke IGTV gemaakt op Instagram, je kan hem zien via deze link.

Het kan in het begin even lastig zijn om de warmste plek in je huis te vinden, bij mij is dat helemaal op onze voorzolder achter een raam op het zuiden. Wanneer ze daar staan is het afwachten, niet mijn sterkste punt overigens maar het is het uiteindelijk allemaal waard!

thuis je eigen kamerplanten kweken mamazetkoers gezaaid

Wil je trouwens zeker weten dat jouw zaden voldoende water hebben? Check dan of er condens aan de binnenkant van het afdekhoesje, folie of glas zit. Op de foto hieronder (en helemaal bovenaan in dit artikel) kun je deze condens op het bovenste afdekhoesje goed zien. Wanneer je geen condens ziet is het slim om wat extra water te geven. Genoeg condens? Je hoeft dan geen water meer te geven totdat je plantjes groot genoeg zijn.

Wil jij ook je eigen kamerplanten kweken met dezelfde potjes en afdekhoesjes zoals in dit artikel? Dat kan, ik maak namelijk gebruik van een Groeiset. Hierin zitten 3 potjes, 3 afdekhoesjes, 3 soorten kamerplantzaden én zaai- en stekgrond. Met de handige QR-codes heb je meteen een linkje naar de zaaibeschrijving én hoe je de plantjes straks het beste kunt verzorgen. Je ziet de complete set op de foto hierboven.

Je eigen kamerplanten kweken is duurzaam!

Wist je trouwens dat alle zaden van Het Urbanhuis zo duurzaam mogelijk verzonden worden? Er wordt zo min mogelijk plastic gebruikt en het plastic wat wel wordt gebruikt is voor 97% gemaakt van biologisch materiaal. Daarnaast is thuis je eigen kamerplanten kweken ook nog eens super duurzaam. Je plant hoeft namelijk niet regelmatig getransporteerd te worden en groeit niet op in een enorme kas. Je eigen kamerplanten kweken is dus niet alleen erg leuk maar ook goed voor het milieu.

thuis je eigen kamerplanten kweken mamazetkoers eindresultaat

Kamerplanten kweken: het eindresultaat

Dan, na een paar maanden geduldig wachten mag het resultaat er zijn! Op de foto hierboven zie je dat 2 van de 5 Pachycereus Pringlei zaden zijn ontkiemd. De eerste stekels van de cactus zijn al zichtbaar. Ik kan niet wachten totdat ze groter worden!

Van de Philodendron Selloum zijn er maar liefst 4 van de 5 zaden ontkiemt. Waarom sommige zaden niet ontkiemen weet ik niet maar het lukt eigenlijk altijd zolang je de beschrijving volgt. De Coffea Arabica zaden zijn op het moment van het schijven van dit artikel nog niet zover maar dat gaat zeker komen! Een paar maanden geleden heb ik zaden van de Strelitzia Nicolai ontkiemt en van de Musa Velutina. Beide zie je op de foto hieronder. Het zijn al heuse planten aan het worden!

In dit artikel heb ik het natuurlijk alleen over je eigen kamerplanten kweken, niet over het proces daarna. Koop je je zaden bij Het Urbanhuis dan ontvang je ook een beschrijving over hoe je uiteindelijk je kamerplant het beste kunt verzorgen. Denk daarbij aan hoeveel water en licht ze nodig hebben.

thuis je eigen kamerplanten kweken mamazetkoers eerdere kweek

Tot slot..

Ik kan niet wachten tot al mijn plantjes groot zijn, al ben ik ook heel erg blij met deze mini’s. Ik vind het toch erg tof om mensen te vertellen dat ik mijn eigen planten heb gekweekt! Ben jij dol op planten én op stekken? Pas dan maar op want thuis je kamerplanten kweken is verslavend! Nu ben ik benieuwd, ga jij thuis kamerplanten kweken? Laat het me weten bij de reacties hieronder, op Facebook of Instagram. Je mag ook altijd contact met mij zoeken via de contactpagina.

De groeiset in dit artikel heb ik gekregen van Het Urbanhuis: Dit doet trouwens niets af aan de echtheid en oprechtheid van het artikel. #mamazetkoersAD

Liefs Francis

Vergeet je niet in te schrijven voor mijn nieuwsbrief! Dat kan met de button hieronder:

Nieuwsbrief100
Facebook252
Instagram1k
Pinterest20
Pinterest
fb-share-icon
LinkedIn1k
LinkedIn
Share

foto homepage vierkant mamazetkoers voor de moeder die zichzelf durft te zijn

Lieve lezer, beste hardwerkende mama,

Mamazetkoers is een platform die handvatten biedt zodat iedere moeder zichzelf durft te zijn.
Laat me je inspireren om ‘gewoon’ je ding te doen, je laten genieten van het moederschap zónder jezelf te verliezen en vooral jezelf durven te zijn!

Ik stel me open voor jou, durf jij de uitdaging aan te gaan en jezelf open te stellen voor de mensen om je heen?

Liefs Francis