Mamazetkoers bestaat 1 jaar en sinds januari 2019 staat mijn bedrijf ook ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. Dit betekent dat ik elk kwartaal aangifte moet doen. Dit is de omzetbelasting, oftewel btw aangifte doen als zzp-er. Vorige week heb ik dus voor het eerst de btw aangifte gedaan. Heel eerlijk? Ik vond dat stiekem best spannend. Ik wist niet wat ik kon verwachten, dacht dat het onwijs ingewikkeld was en ergens ook een beetje de angst om het verkeerd te doen. In dit artikel lees je over mijn verdiensten in het eerste kwartaal van 2019 en vertel ik je hoe jij de btw aangifte kunt doen. Want als je weet wat je moet doen, is aangifte doen super simpel!

Wat is de omzetbelasting/btw nu precies?

Voordat ik verder ga wil ik eerst vertellen wat de omzetbelasting/btw nu precies is. De btw (belasting over de toegevoegde waarde) is een indirecte belasting die de Nederlandse overheid heft op de verkoop van producten en diensten. De belasting wordt geheven op de verkoopprijs van een product/dienst. Alleen ondernemers die ingeschreven staan bij de Kamer van Koophandel én in het bezit zijn van een btw nummer zijn verplicht om btw aangifte te doen.

Voorbereiding

Het is zover, de blauwe enveloppe van de belastingdienst valt op je deurmat: tijd voor de btw aangifte. Voordat je aangifte kunt doen heb je een aantal zaken nodig. Hieronder een opsomming van wat je bij de hand moet hebben:

  • inlognaam en wachtwoord (deze heb je per post ontvangen)
  • omzet (dit kan helaas ook € 0,- zijn)
  • in rekening gebrachte btw
  • btw die je in het kwartaal betaald hebt.

Uiteraard is een computer of laptop ook handig als je digitaal aangifte wilt doen, maar dat spreekt voor zich. Zoals je kunt zien valt of staat alles met een goede administratie/boekhouding, het is niet fijn als je op het laatste moment nog moet uitzoeken wat de bedragen zijn die je in moet vullen. Ikzelf doe mijn boekhouding nog in een Excel document omdat ik per kwartaal maar een enkele opdracht heb. Zodra je richting de tientallen opdrachten gaat is het slim om een online boekhoudprogramma te overwegen. Kijk eens bij e-Boekhouden.nl voor de mogelijkheden en meer handige informatie voor ondernemers.

Een groot voordeel van een boekhoudprogramma is dat je de btw aangifte vanuit het programma met één druk op de knop kunt doen. Uiteraard moet je de bedragen nog wel even controleren.

Omzetbelasting, btw aangifte doen als zzp-er

Doe je de aangifte (net zoals ik) zonder boekhoudprogramma? Dit betekent dat je de aangifte moet doen via de website van de belastingdienst. Kies voor het thema ”ondernemers”, je ziet dan direct de knop voor de aangifte van de omzetbelasting, oftewel btw aangifte doen.

Stap 1: log in met je unieke inlognaam en wachtwoord. Is dit de eerste keer dat je inlogt? Dan vraagt het systeem na inloggen om een nieuw wachtwoord. Bewaar dit wachtwoord goed.

Stap 2: vul je eigen naam en telefoonnummer in. De belastingdienst kan op deze manier contact met je opnemen. Nadat je dit gedaan hebt verschijnt onderstaande scherm.

scherm btw aangifte doen als zzp-er mamazetkoers

Stap 3: in rubriek 1 vul je per belastingcategorie in hoeveel omzet je hebt gemaakt én hoeveel btw je in rekening hebt gebracht.
1a: hier vul je in de eerste kolom de omzet in van het hoogste btw tarief, en in de tweede kolom de in rekening gebrachte btw van 21%.

voorbeeld: ik heb in het eerste kwartaal van 2019 een omzet gedraaid van € 100,-. Dit getal vul ik dan in de eerste kolom van 1a in. In de tweede kolom vul ik het bedrag van de in rekening gebrachte btw in: 100/100*21 = € 21,- .

1b: hier vul je in de eerste kolom de omzet in van een lager btw tarief, en in de tweede kolom de in rekening gebrachte btw van 9%.

1c: hier vul je de omzet en de in rekening gebrachte btw in van de overige btw tarieven.

1d: indien je gebruik maakt van een zakelijke telefoon of leaseauto kun je deze hier invullen. Het is gemakkelijker om deze in je laatste kwartaal in te vullen.

1e: hier vul je de onbelaste omzet in.

Ik verkoop alleen diensten in de btw categorie van 21% waardoor ik de overige velden bij rubriek 1 niets in hoef te vullen. Tip: je kunt trouwens alleen hele bedragen invullen.

Stap 4: nadat je rubriek 1 goed in hebt gevuld volgen rubriek 2, 3 & 4. Deze rubrieken vul je alleen in wanneer er btw naar jouw onderneming verlegd is, wanneer je zaken hebt gedaan buiten Nederland en de EU. Dit is voor mijn onderneming niet van toepassing en mag ik deze rubrieken leeg laten.

Stap 5: in rubriek 5 vul je de voorbelasting in (5b). De voorbelasting is alle btw die je aan je leveranciers hebt betaald. De voorbelasting mag je aftrekken van de btw die je moet betalen. Indien je gebruik maakt van de kleineondernemersregeling vul je dit bij 5d in.

Stap 6: in de laatste stap zie je het totale overzicht van de btw aangifte. Hierin zie je of je btw moet betalen of terugkrijgt. Indien het overzicht klopt kun je de aangifte versturen. Indien je btw moet betalen doe dit dat voor het einde van de maand en vermeld daarbij duidelijk het betalingskenmerk.

In mijn geval zou ik € 21,- moeten betalen. Gelukkig mag ik gebruik maken van de kleineondernemersregeling en hoef ik deze btw niet af te dragen.

Tot slot..

De btw aangifte doen viel me mee moet ik bekennen. Zoals je leest is het erg gemakkelijk om de btw aangifte te doen als zzp-er, mits je je administratie/boekhouding op orde hebt. Ik hoop dat je iets aan mijn artikel hebt gehad. De laatste tip die ik je mee wil geven is dat je altijd btw aangifte moet doen, ook al heb je in dat kwartaal geen omzet gedraaid. Heb jij al eens de btw aangifte gedaan? Laat het me weten bij de reacties hieronder, op Facebook of Instagram. Je mag ook altijd contact met mij zoeken via de contactpagina.

Neem ook eens een kijkje bij mijn andere financiële artikelen.

Liefs Francis

Nieuwsbrief100
Facebook252
Instagram1k
Pinterest20
Pinterest
fb-share-icon
LinkedIn1k
LinkedIn
Share