Geen idee of het jouw hobby is, maar ‘poetsen’ staat niet op mijn lijstje met favoriete bezigheden. Al word ik wel heel erg blij van een opgeruimd en schoon huis. Hoewel je misschien denkt dat een opgeruimd huis met kinderen haast onmogelijk is, kan dat wel degelijk. Daarom deel ik in dit artikel 10 makkelijke tips met je voor een opgeruimd en schoon huis. Nieuwsgierig geworden hoe ook jij een opgeruimd en schoon huis krijgt? Lees dan snel verder.

Een opgeruimd en schoon huis met deze 10 tips

Laat ik voorop stellen dat je met mijn tips voor een opgeruimd en schoon huis geen uren in de weer bent. Ik denk dat je uiteindelijk zelfs minder tijd kwijt bent aan het huishouden. Ideaal toch?

1. Je hoeft het niet alleen te doen

De meest belangrijke tip die ik je kan geven voor een opgeruimd en schoon huis is: het is niet alleen jouw huishouden én je hoeft het dan ook niet alleen te doen! Hoewel de meeste huishoudelijke zaken door ons moeders gedaan wordt, wil dat niet zeggen dat we dat in stand moeten houden. Vraag om hulp.

Nu hoor ik je denken, moet ik echt hulp vragen aan mijn partner voor het huishouden? Ja! Ik weet dat het natuurlijk ook zijn huis is, maar zolang wij niet om hulp vragen denkt hij dat we het wel managen. Ook wanneer hij ziet dat er nog gestofzuigd moet worden. Wij moeders hebben door de jaren heen alle taken op ons bordje genomen. Als we die nu meer willen verdelen is om hulp vragen de enige manier.

Daarnaast kunnen je kinderen ook helpen in het huishouden. In de tabel hieronder kun je per leeftijd zien bij welke taken ze je kunnen helpen.

LeeftijdTaakjes
0 tot 2 jaar- spelenderwijs samen opruimen
2 tot 4 jaar- opruimen van speelgoed
- jas & schoenen op de juiste plek leggen
- tafel dekken
- kleding in de wasmand doen
- dingen aangeven
- stoffen
4 tot 6 jaar- tafel afruimen
- was opvouwen
- bed opmaken
- was in de wasdroger doen
- afdrogen / vaatwasser in en uitruimen
6 tot 8 jaar- post uit de brievenbus halen
- stofzuigen
- vuilnis verzamelen en weggooien
- helpen bij het koken
9 tot 12 jaar- kleding in de wasmachine doen
- afwassen
- ramen wassen
- terras buiten vegen
- onkruid verwijderen

2. Maak je bed op

Iedereen uit bed? Zet ramen open en laat je bed even luchten door de dekens terug te slaan. Wanneer je klaar bent met je ochtendroutine is het tijd om alle bedden op te maken. Dit hoeft niet zoals in een hotel maar trek alle dekens recht en schud de kussen even op. Wanneer je later op de dag weer de slaapkamer in komt geeft het een erg opgeruimd gevoel. Ik doe dit met alle bedden in ons huis, dus ook de kamers van de kinderen. Uiteraard probeer ik ze te stimuleren om dit ook zelf te doen.

3. Ruim kleding op

Mijn nummer 1 irritatie is denk ik wel rondslingerende kleding door het hele huis. Mijn moeder moet nu denk ik hard lachen na het lezen van die zin want ik had in mijn puberjaren meer kleding op de grond liggen dan in mijn kast: sorry mam, ik snap je nu! Rondslingerende kleding oogt namelijk niet alleen ontzettend rommelig maar het kreukt ze ook nog eens, waardoor het daarna toch van de vloer in de wasmand beland.

Ik vouw alle kleding dus op. Kan het nog een keertje gedragen worden? Dan leg ik het terug in de kast. Een vest hang ik aan de kapstok en ook de pyjama’s liggen netjes gevouwen beneden op een stoel. Geloof me, het is weinig werk met een groot resultaat.

4. Een tekeningenmap

Mijn koelkast is te klein om alle knutselwerkjes en tekeningen van de kinderen op te hangen. Wekelijks komen ze met nieuwe exemplaren aanzetten. Geweldig om hun creativiteit te zien maar waar laat je alles? Een ordner is een ideale manier om al die tekeningen en knutselwerkjes te bewaren. Zo kunnen deze altijd nog opnieuw bekeken worden en het is een hele makkelijke tip voor een opgeruimd huis.

Extra tip: gebruik tabbladen om de werkjes te ordenen op jaartal, groep, leeftijd of naam.

5. Ruim tussendoor op

Wanneer je huis opgeruimd is kost het schoonmaken zelf ook minder tijd. Meestal zijn we meer tijd kwijt aan het opruimen alvorens we kunnen gaan schoonmaken. Ligt er iets in de woonkamer maar moet het naar boven? Neem het dan mee naar boven wanneer je de bedden gaat opmaken of een wasje aanzet. Op die manier kost opruimen minder moeite en wanneer je dan start met schoonmaken ben je sneller klaar.

Het schoonmaken hoeft trouwens niet allemaal in één keer. Je kunt ook ruimte voor ruimte aanpakken. Houd hierbij wel de volgende tip in je achterhoofd.

6. Maak van boven naar beneden schoon

Ga je flink aan de poets? Zorg ervoor dat je altijd van boven naar beneden schoonmaakt voor het beste resultaat. Begin dus op zolder en eindig beneden. Houd dit ook in de individuele ruimtes aan, werk in de badkamer en keuken ook altijd boven naar beneden en doe de vloer als laatste. Dit scheelt je een hoop werk en zo geniet je langer van een opgeruimd en schoon huis.

7. Kastjes uitruimen

Ik ben erg geneigd om spullen in een kast of lade te proppen. Dat oogt wel opgeruimd totdat je kastje open trekt. Ben je net als ik? Ruim eens per maand dan een kast volledig op. Zoek alles uit en richt de kast weer netjes in. Je kunt eventueel gebruik maken van bakken om de zaken ordelijk te houden. In deze taak heb ik niet altijd veel zin maar achteraf wel blij dat ik het doe. Eens per maand kies ik een kast die ik dan helemaal aanpak. Zo kost het niet veel tijd en is de klus overzichtelijk, de kans dat je dan halverwege opgeeft is dan veel kleiner.

8. Het aanrecht

De keuken is de eerste ruimte die je ziet na de hal als je mijn huis binnenkomt. Wanneer het aanrecht rommelig is, voelt mijn hele huis rommelig aan. Poets je aanrecht dan ook dagelijks en ruim de vaat regelmatig op. Ik heb met mijzelf afgesproken dat ik het aanrecht opruim en poets voordat ik het huis verlaat of naar bed ga. Wanneer ik dan terug kom in de keuken is deze altijd opgeruimd en schoon. Direct klaar om een kop koffie te zetten, ontbijt te maken of aan het avondeten te beginnen. Deze tip zorgt dus niet alleen voor een opgeruimd en schoon huis maar is ook nog eens ontzettend praktisch!

9. Speelgoed

Wanneer mijn kinderen het voor het zeggen hebben spelen ze elke 5 minuten met iets anders zonder tussendoor op te ruimen. Na 15 minuten (al is het niet eerder) is mijn huis een grote ontplofte bende. Nu ben ik voorstander van het feit dat ze natuurlijk gewoon moeten kunnen spelen en kind zijn maar ik probeer ze wel te leren dat ze eerst het ene moeten opruimen voordat ze iets anders pakken. Hoe ouder ze worden hoe beter dit werkt. Probeer het eens!

10. Schoonmaakdoekjes en allesreiniger bij de hand

Mijn laatste tip voor een opgeruimd en schoon huis is houd schoonmaakdoekjes en allesreiniging binnen handbereik. Wanneer je alles bij de hand hebt is ook de tafel schoonmaken sneller gebeurt. Vette vingers haal je dan makkelijk even tussendoor weg, poetsen is namelijk een stuk vervelender wanneer het veel tijd kost. Kleine dingen kun je soms ook even snel tussendoor door. Het poetswerk opdelen in kleinere klussen kan ook helpen.

Tot slot..

Nu lijkt het misschien alsof ik leef in een super opgeruimd en schoon huis, dat is niet zo (trek maar eens een kastje open) maar zo oogt het vaak wel en dat geeft mij rust. Opruimen is echt het halve werk. Ik ben benieuwd wat je van mijn artikel met tips voor een opgeruimd en schoon huis vindt en of je deze gaat toepassen. Heb jij nog tips voor een opgeruimd en schoon huis? Laat het me weten bij de reacties hieronder, op Facebook of Instagram. Je mag me ook altijd een privé berichtje sturen via de contactpagina.

Liefs Francis

Vergeet je niet in te schrijven voor mijn nieuwsbrief! Dat kan met de button hieronder:

Nieuwsbrief100
Facebook252
Instagram1k
Pinterest20
Pinterest
fb-share-icon
LinkedIn1k
LinkedIn
Share

foto homepage vierkant mamazetkoers voor de moeder die zichzelf durft te zijn

Lieve lezer, beste hardwerkende mama,

Mamazetkoers is een platform die handvatten biedt zodat iedere moeder zichzelf durft te zijn.
Laat me je inspireren om ‘gewoon’ je ding te doen, je laten genieten van het moederschap zónder jezelf te verliezen en vooral jezelf durven te zijn!

Ik stel me open voor jou, durf jij de uitdaging aan te gaan en jezelf open te stellen voor de mensen om je heen?

Liefs Francis