We wonen nu al een tijdje in ons huis en willen graag dit jaar onze badkamer verbouwen. Het liefste pakken we ook de keuken aan, maar alles op zijn tijd. Een verbouwing kost geld, veel geld. Ik ben dol op financiën en altijd opzoek naar koopjes en manieren om te besparen. Voor de verbouwing van onze badkamer (en de keuken) heb ik uitgezocht hoe we dit het beste kunnen financieren: geld lenen, een 2e hypotheek nemen of toch old school geld sparen? In dit artikel deel ik met jullie mijn bevindingen, lees je mee? Heb jij een ruimte in je huis verbouwd en hoe heb je die gefinancierd? Laat het me weten bij de reacties hieronder.

Badkamer verbouwen, waar praten we over?

Het is niet zo dat er iets mist in onze badkamer, we hebben namelijk een bad, een aparte douche, toilet en een wastafel. De indeling zal grotendeels hetzelfde blijven omdat er gewoonweg geen andere mogelijkheid is om in 5,3 vierkante meter alles passend te krijgen. Al wil ik dat nog wel met een 3d planner badkamer controleren. In een planner kun je digitaal en in 3d je badkamer maken en steeds opnieuw indelen Ook al is huidige indeling nu prima, als we meer ruimte kunnen creëren dan doen we dat. Een van de dingen die ik graag zo willen maar wat nu niet past is bijvoorbeeld een dubbele wasbak. Toen we een aantal jaar geleden hier kwamen wonen hebben we trouwens al wel een paar aanpassingen in de badkamer doorgevoerd. Zoals een andere vloer, er lag een Spaanse oranje terracotta vloer in (niet helemaal mijn smaak). Maar Francis, als alles erin zit, waarom wil je hem dan toch verbouwen? Gewoon omdat we het meer naar onze smaak willen maken.

Hiervoor moeten we een aantal grote zaken (zoals tegelwerk) vervangen/aanpassen om de badkamer naar onze smaak te maken. Het is dan zonde om niet alles aan te pakken, de hele badkamer verbouwen dus. Maar wat kost dat nu? Voor €10.000,- moet je in principe een badkamer kunnen verbouwen, ik hoop zelf op een iets lager bedrag wanneer we nog wat klushulp krijgen van familie. Voor alle berekeningen gaan we dus even uit van dit bedrag.

Hypotheek aanpassen of een 2e hypotheek

We hebben een huidige hypotheek op ons huis, een van de mogelijkheden om de verbouwing te financieren is onze huidige hypotheek aanpassen of een 2e hypotheek te nemen. Nu koste het me ontzettend veel moeite om hierover goed advies te krijgen. Ik werd namelijk door onze huidige hypotheekverstrekker doorgestuurd naar een adviseur die meteen met een rekening op de proppen kwam: dit is namelijk wettelijk zo vastgelegd. Het voelde een beetje vreemd allemaal. Uiteindelijk is het me gelukt om een oriënterende berekening te krijgen. Ik wil namelijk eerst bekijken en berekenen wat voor ons de beste mogelijkheid is vóórdat ik kosten ga maken.

Nu de berekening, wat gaan we betalen als ik onze hypotheek met €10.000,- verhoog of een extra hypotheek neem voor dit bedrag?

Type kostenBedrag in €
Geleend bedrag, jaarlijks aflossen:10.000,00
Totale te betalen rente (2,5% over 30 jaar):4304,80
Advies en afsluitkosten:2100,00
Totale kosten:16.404,80
Maandelijkse kosten:46,00

Voordeel: in de maand ben je relatief weinig kwijt. Let wel op dat je de advieskosten niet mee mag financieren en je deze dus uit eigen zak moet betalen alvorens je de hypotheek af kunt sluiten. Dit betekent dat je de €2100,- eerst moet sparen.
Nadeel: je betaalt wel 30 jaar lang voor het aflossen van je badkamer. Gaat deze zo lang mee of wil je binnen die 30 jaar weer opnieuw een aanpassing doen? Daarnaast betaal je wel €6.404,- meer dan wanneer je zou sparen voor dit bedrag. Ik kan veel dingen opnoemen die je voor dat bedrag kunt doen. Stiekem schrik ik wel van deze getallen, ik dacht dat dat makkelijker zou gaan en goedkoper zou zijn. Het is natuurlijk anders wanneer je een verbouwing meegefinancierd bij de aankoop van je nieuwe huis.

Geld lenen, een persoonlijke lening

De volgende optie is een persoonlijke lening afsluiten, geld lenen dus. Hoe lastig het uitzoeken was m.b.t. de hypotheek, hoe gemakkelijk je informatie kan vinden over een persoonlijke lening. Dit vond ik een beetje verbazingwekkend, het gaat om hetzelfde bedrag en het is voor dezelfde toepassing. Bij een hypotheek moet je verplicht voor advies betalen terwijl je een persoonlijke lening binnen een paar klikken af kunt sluiten (bij wijze van spreken dan hè).

Nu de berekening, wat gaan we betalen als ik een persoonlijke lening van €10.000,- neem voor dit bedrag?

Type kostenBedrag in €
Geleend bedrag, jaarlijks aflossen:10.000,00
Totale te betalen rente (4,5% over 15 jaar):3769,60
Advies en afsluitkosten:0,00
Totale kosten:13769,60
Maandelijkse kosten:77,00

Voordeel: het bedrag onderaan de streep (de totale kosten dus) is lager dan bij een hypotheek. Dit zit hem voor een deel in de advieskosten maar dit komt ook door de kortere looptijd. Je lost meer af, waardoor je uiteindelijk minder rente betaald.
Nadeel: je maandbedrag is hoger, echter ben je wel na 15 jaar van deze lening af.

Ik weet niet hoe het komt, maar in mijn beleving was een hypotheek altijd voordeliger dan een lening. Deze cijfers laten echt iets anders zien, dat had ik niet verwacht. Door mijn opvoeding denk ik ook niet snel aan een persoonlijke lening.

Tip bij het afsluiten van een persoonlijke lening: zorg ervoor dat je altijd tussentijds boetevrij mag aflossen. Krijg je een financiële meevaller, dan kun je hier je voordeel mee doen.

Geld sparen

Ik ben opgevoed met het principe dat je pas iets kunt kopen (of in dit geval verbouwen) als je ervoor gespaard hebt. Pas geld uitgeven wanneer je het daadwerkelijk hebt. Het sparen lukt hier redelijk, in de zin van als er iets kapot gaat kunnen we het vervangen. We hebben een kleine buffer opgebouwd. Wanneer het sparen super snel zou gaan zouden we niet nadenken over een lening. Ik weet niet hoe het met jullie zit maar wanneer wij besluiten ergens voor te gaan sparen komt er altijd wel iets tussen. Zo hebben wij vorig jaar best wel wat dingen aan ons huis gedaan en investeren we ook graag in onze hobby fietsen.

Nu de berekening, hoe lang moeten we sparen voordat we de €10.000,- bij elkaar hebben?

Bedrag sparen per maand in €Tijd
1008 jaar en 4 maanden
2004 jaar en 2 maanden
3002 jaar en 10 maanden

Voordeel: je bent geen geld kwijt aan rente, advies en creëert ook geen schuld. Je betaalt alleen het bedrag voor de verbouwing.
Nadeel: het duurt even voordat je het geld bij elkaar hebt gespaard waardoor je moet wachten met de verbouwing. Helaas krijg je tegenwoordig vrijwel geen rente meer op je spaarrekening, dit heb ik bij bovenstaande berekening dan ook buiten beschouwing gelaten.

Tot slot..

Ik vind het nog steeds lastig, geld lenen of sparen? In mijn ogen valt namelijk de (extra) hypotheek wel een beetje af door de hoge kosten in zijn totaal. We willen eigenlijk zowel de badkamer als de keuken verbouwen. Ik denk dat het reëel is om €10.000,- te lenen voor de ene klus en ondertussen voor de andere klus te sparen. Zo kunnen we op de korte termijn (<5 jaar) beide ruimtes hopelijk verbouwen. We gaan het er samen nog eens goed over hebben. Heb jij al eens voor dezelfde keuze gestaan? Welke keuze heb je toen gemaakt, geld lenen of juist sparen? Laat het me weten door een reactie hieronder achter te laten, op Facebook of Instagram. Je mag ook altijd contact met mij zoeken via de contactpagina.

Liefs Francis

Nieuwsbrief100
Facebook252
Instagram1k
Pinterest20
Pinterest
fb-share-icon
LinkedIn1k
LinkedIn
Share