Het is een populair ingrediënt voor in je smoothie, over je yoghurt, in muffins, koekjes en crackers. Lijnzaad is een superfood dat tegenwoordig in elke supermarkt te vinden is. Je koopt het gebroken, heel of in de vorm van een olie. Maar, wat is lijnzaad voor zaadje, wat doet het voor je en ook niet onbelangrijk: is lijnzaad gezond? In dit artikel vertel ik je er alles over. Lees je mee?

Wat is lijnzaad

Laten we bij het begin beginnen, wat is lijnzaad nou eigenlijk? Lijnzaad is het zaad van het gewas vlas. Dit gewas wordt al heel erg lang verbouwd voor zijn vezels. Wist je dat linnen (textiel) gemaakt is van de vlasvezels? Nu in elk geval wel. Het zaad van dit gewas is dus lijnzaad en kunnen we, na een bewerking, eten. Volgens sommige foodies is lijnzaad een superfood. De zaadjes zijn namelijk rijk aan omega-3-vetzueren en alfa-linoleenzuur. Je vraagt je misschien af: wat?! Samengevat: goede vetten. We houden het in dit artikel verder gewoon lekker simpel.

Zoals eerder aangegeven is het tegenwoordig in iedere supermarkt te koop en zijn er duizenden recepten online te vinden waarin deze superfood gebruikt wordt. Hoewel lijnzaad voornamelijk wordt gebruikt voor het bevorderen van je stoelgang zorgt het ook voor een langdurig verzadigend gevoel. Juist om die laatste reden is lijnzaad zo ontzettend populair geworden. Maar, is lijnzaad wel gezond en kun je het onbeperkt eten?

Is lijnzaad gezond?

Je kunt lijnzaad dus kopen in de vorm van olie, gebroken en in hele zaden. Ik wil je adviseren om altijd gebruik te maken van gebroken lijnzaad. Lijnzaad in zijn geheel wordt namelijk niet verteerd en verlaat ons lichaam dan in dezelfde vorm. We nemen dan helaas ook geen voedingsstoffen op en zorgt ook niet voor een verzadigd gevoel. Zonde dus.

Naast de goede vetten in deze super zaadjes zitten ze ook nog vol met vitamine B1, vitamine B2, calcium, magnesium, zink en kalium. Van zichzelf goede nutriënten die we dagelijks nodig hebben. Klinkt gezond toch? Dat is het ook, toch is lijnzaad alleen gezond wanneer je het met mate eet. Niet te veel dus.

Maar waarom eigenlijk? Lijnzaad bevat namelijk ‘cyanogenen’. Een iets wat moeilijke term voor een stof die ons lichaam om kan zetten in de gifstof cyanide, oftewel blauwzuur. In grote hoeveelheden is deze stof gevaarlijk, het belemmert dan onze ademhaling. Hoe fijner lijnzaad wordt gemalen, hoe hoger het gehalte aan cyanogenen in het product. Mijn advies is daarom ook om altijd gebroken lijnzaad te kopen en deze niet zelf te malen met een vijzel of keukenmachine.

Andere producten met een hoog gehalte aan cyanogenen zijn o.a. bittere amandelen, vlierbessen en exotische knolgewassen (cassave).

Terugkomen op de vraag: is lijnzaad gezond? Ja, lijnzaad is gezond. Het zit boordevol goede voedingsstoffen, zorgt voor een betere stoelgang en een langer verzadigd gevoel. Echter adviseert het Voedingscentrum wel om lijnzaad niet dagelijks te gebruiken maar om dit met mate te doen. Een hoeveelheid van 15 gram (dit is 1 tot 2 eetlepels) gebroken lijnzaad per dag is veilig om te eten, mits je dit niet een lange tijd achter elkaar doet. Gebruik je meer lijnzaad (tot maximaal 45 gram) dan adviseert het Voedingscentrum om dit over 3 porties te verdelen in plaats van dit in een keer te eten.

Gebruik ik zelf lijnzaad?

Jazeker, ik gebruik het in enkele smoothies en soms door de yoghurt. Ik maak ook weleens gebruik van een muesli waar het inzit en ben daar verder erg tevreden over. Wel houd ik me altijd aan de richtlijn van het Voedingscentrum. Ik gebruik het maximaal 1 à 2 keer in de week en houdt me aan de 15 gram.

Lijnzaad zelf geeft weinig smaak aan je voeding, het geeft misschien een klein bittertje. Ik gebruik het voornamelijk voor een langer verzadigd gevoel. Wil je nu ook een langer verzadigd gevoel maar wil je geen lijnzaad gebruiken? Dan is een proteïnepoeder ook een goede optie.

Lijnzaad en lijnzaadolie kun je het beste bewaren op een droge koele plek, in een trapkast of keukenkastje is dus prima.

Tot slot..

Nu weet je het antwoord op de vraag: is lijnzaad gezond? Ik gebruik lijnzaad dus af en toe, gebruik jij lijnzaad? Laat het me weten bij de reacties hieronder, op Facebook of Instagram. Mocht je nog een vraag hebben over lijnzaad dan mag je die ook altijd stellen via mijn contactpagina.

Liefs Francis

Vergeet je niet in te schrijven voor mijn nieuwsbrief! Dat kan met de button hieronder:

Nieuwsbrief100
Facebook252
Instagram1k
Pinterest20
Pinterest
fb-share-icon
LinkedIn1k
LinkedIn
Share

foto homepage vierkant mamazetkoers voor de moeder die zichzelf durft te zijn

Lieve lezer, beste hardwerkende mama,

Mamazetkoers is een platform die handvatten biedt zodat iedere moeder zichzelf durft te zijn.
Laat me je inspireren om ‘gewoon’ je ding te doen, je laten genieten van het moederschap zónder jezelf te verliezen en vooral jezelf durven te zijn!

Ik stel me open voor jou, durf jij de uitdaging aan te gaan en jezelf open te stellen voor de mensen om je heen?

Liefs Francis