Tijd voor een nieuw recept. Ditmaal deel ik mijn Baba Ganoush recept met je zodat ook jij zelf baba ganoush maken kan! Aan deze baba ganoush zijn géén suikers toegevoegd en bestaat voor 95% uit groente! Zelf baba ganoush maken is gemakkelijk en heerlijk als smeersel bij een broodje maar kan ook als bijgerecht geserveerd worden bij Couscous. Benieuwd naar deze Mediterrane dip en wil jij zelf Baba Ganoush maken? Lees dan snel verder.
Recept: zelf baba ganoush maken
Lekker eten, wie houdt er eigenlijk niet van? Ik in elk geval wel. Op deze website kun je trouwens de komende tijd meer lekkere recepten verwachten, zoals zelf baba ganoush maken. Waarom? Ik sta steeds vaker in de keuken om gezonde en lekkere gerechten te maken, uiteraard om zelf op te eten maar ook om ze met jou te delen. Voordat ik mijn recept ” zelf baba ganoush maken” met je deel vertel ik je eerst wat baba ganoush is.
Wat is baba ganoush?
Baba ganoush is een heerlijke en gezonde dip voor op brood en/of bij de borrel. Het smeersel kent zijn oorsprong uit het Midden Oosten en wordt gemaakt van aubergines. Geen fan van de aubergine? Geloof me, deze baba ganoush wil je echt proberen!
Boodschappenlijstje
- 2 aubergines
- 2 theelepels (9 gram) knoflookpuree of 2 teentjes knoflook
- 50-55 gram Tahin
- 1/4 citroen
- 1 tot 2 eetlepels olijfolie (10 gram)
- paprikapoeder
- peper en zout naar smaak
Met dit recept maak je een schaaltje baba ganoush zoals je bovenaan dit artikel ziet.
Zo maak je baba ganoush
Zelf baba ganoush maken is echt ontzettend makkelijk. Je hoeft niet veel te doen maar je hebt wel een beetje geduld nodig.
Bereidingstijd: 60 minuten (inclusief 50 minuten in de oven)
Extra nodig: oven en een staafmixer
- verwarm de oven voor op 200 graden Celsius
- snij de aubergines in de lengte door en snij het vruchtvlees over de lengte en breedte in, je krijgt dan ruitjes
- smeer de aubergines in met olijfolie, peper en zout
- plaats de aubergines op een bakplaat met bakpapier en plaats dit voor 50 minuten in de oven
- haal daarna de aubergines uit de oven en schraap met een lepel het vruchtvlees uit de schil
- schep het vruchtvlees in een maatbeker
- voeg de Tahin, knoflook, een eetlepel olijfolie en peper en zout aan toe
- knijp de kwart citroen uit boven de maatbeker en mix alles met een staafmixer tot een glad mengsel.
Serveer de dip in een bakje met wat paprikapoeder en een blaadje verse munt. Eet smakelijk!
Eventuele dieetaanpassingen
Deze baba ganoush is van zichzelf glutenvrij, lactosevrij, vegan en suikervrij. Wel zit in dit recept Tahin, wat gemaakt wordt van sesamzaadjes. Sommige mensen kunnen overgevoelig zijn voor sesam, helaas kan dit ingrediënt niet vervangen worden. Wil je overigens meer of minder maken van deze heerlijke baba ganoush? Verdubbel of halveer dan de ingrediënten van het boodschappenlijstje.
Voedingswaarde
Hieronder een uitsplitsingen van de macro nutriënten, vezels en zout van 100 gram baba ganoush. Wanneer je iets aan het recept veranderd, veranderen natuurlijk ook de voedingswaarde.
Energie: 103 kcal
Vetten: 4,8 gram
waarvan verzadigde vetten: 0,7 gram
Koolhydraten: 9,5 gram
waarvan suikers: 8,9 gram
Vezels: 5,2 gram
Eiwitten: 3 gram
Zout: 0,29 gram
Gebruik je deze heerlijke baba ganoush op een rijstwafel? Een portie van ongeveer 15 gram bevat maar 16 kcal. Ontzettend weinig maar heerlijk!
Bewaaradvies
De baba ganoush kan afgedekt in de koelkast twee dagen bewaard worden. Helaas kun je deze spread niet invriezen.
Opzoek naar meer receptinspiratie? Check dan vooral ook mijn andere recepten.
Tot slot..
Dit was hem dan, mijn recept ‘zelf baba ganoush maken’. Nu ben ik benieuwd, ga jij deze Mediterrane dip maken of juist helemaal niet? Laat het me weten bij de reacties hieronder, op Facebook of Instagram. Je mag me natuurlijk ook altijd een privé berichtje sturen via de contactpagina.
Vergeet je niet in te schrijven voor mijn nieuwsbrief! Dat kan met de button hieronder:
Lieve lezer, beste hardwerkende mama,
Mamazetkoers is een platform die handvatten biedt zodat iedere moeder zichzelf durft te zijn.
Laat me je inspireren om ‘gewoon’ je ding te doen, je laten genieten van het moederschap zónder jezelf te verliezen en vooral jezelf durven te zijn!
Ik stel me open voor jou, durf jij de uitdaging aan te gaan en jezelf open te stellen voor de mensen om je heen?