In de jaren 70 was deze kamerplant enorm populair, maar tegenwoordig staat deze beauty in bijna elke woonkamer te pronken: de Pannenkoekenplant. Ook in mijn huis. Ik heb er zelfs drie, al zijn ze nog erg klein. Ik heb deze als stekje in december gekregen van een Instagram collega. Vet lief en ben er nog steeds blij mee, ik kijk ze werkelijk groot! Zijn ‘echte’ naam is trouwens Pilea Peperomioides. In dit artikel vertel ik je meer over deze hippe plant, zoals waar hij zijn naam aan te danken heeft, de Pannenkoekenplant verzorgen én hoe je hem kunt stekken. Lees je mee?

Herkomst

Er zijn trouwens planten-mama’s die hun planten namen geven, ik doe dat niet. Ik vind het al lastig genoeg om hun gewone naam te onthouden. De naam Pilea Peperomioides wordt dan ook weinig gebruikt en gaat deze hippe plant door het leven als ‘de Pannenkoekenplant’. Niet zo heel gek, want deze retro plant heeft platte ronde bladeren en doet daarom denken aan een pannenkoek of muntje. De Engelse noemen deze plant ook wel de ‘Chinese Money Plant’, ze verwijzen hiermee ook naar het land van herkomst: China. De bladeren zijn op onderstaande foto nog eens extra goed te zien.

close up bladeren pannenkoekenplant

Op de foto is ook te zien dat er telkens nieuwe blaadjes gevormd worden vanaf de basis. Wist je trouwens dat deze plant een luchtzuiverende kamerplant is? Voor een significant effect heb je in je woonkamer wel een enorme plant of vele kleintjes nodig, maar alle beetjes helpen natuurlijk.

De Pannenkoekenplant verzorgen

In de volgende alinea’s lees je precies hoe je een Pannenkoekenplant moet verzorgen!

Water geven
Deze groene vriend krijgt graag elke week een beetje water, dus niet een keer in de paar weken heel veel. Dus genoeg water zodat de grond licht vochtig blijft maar ook niet te veel. De Pannenkoekenplant kan slecht tegen te veel water.

Of de plant nog voldoende water heeft controleer ik altijd met mijn vingers. Wanneer de grond erg vochtig aanvoelt sla ik het water geven een keer over. Voelt de grond droog aan? Dan ben je eigenlijk iets te laat, je kunt dan beter iets meer water geven. Ook handig: controleer tussendoor ook eens of een plant voldoende water heeft. Door temperatuurwisselingen kan een plant meer of minder water nodig hebben.

Standplaats
De Pannenkoekenplant kun je bijna in elk plekje in je huis zetten. Er zijn alleen een paar uitzonderingen:

  1. de plant houdt niet van tocht, zet hem dus niet naast een open raam of bij een deur die vaak open en dicht gaat;
  2. ondanks dat deze plant graag wat indirecte zonnestralen vangt is een vensterbank op het zuiden iets te veel van het goede;
  3. geen licht, wanneer je de plant te donker wegzet begeeft hij het helaas.

De bladeren van deze plant groeien naar het licht toe, draai af en toe de plant een kwartslag zodat hij aan alle kanten net zo mooi is en blijft.

Verpotten
Wil je dat je plant groeit en groter wordt? Dan is het belangrijk om je kamerplant te verpotten. De plant heeft namelijk meer ruimte nodig om te groeien. Het verpotten kun je het beste doen na aanschaf van de plant en in de lente. Kies voor een pot die minimaal 20% groter is dan de huidige pot.

Voeding
Als je de plant jaarlijks verpot is het niet nodig om extra voeding te geven. Wanneer je het verpotten niet doet is het slim om eens de potgrond te verversen of om plantvoeding bij te geven. Volg bij plantvoeding altijd de instructies op de verpakking.

Als laatste wil ik nog vermelden dat de Pannenkoekenplant niet giftig is.

Pannenkoekenplant onderhouden

Verkleurde bladeren
Het is normaal dat de onderste bladeren van je plant geel kleuren of slap gaan hangen. Deze bladeren krijgen namelijk minder licht en mag je verwijderen. Ze kunnen er ook vanzelf afvallen. Op deze manier vormt hij een stammetje en kan hij zich weer richten op het vormen van nieuwe bladeren. Het stammetje is op onderstaande foto goed te zien. Je ziet ook de aanhechtingspunten van de bladeren die er al af zijn.

steel de pannenkoekenplant mamazetkoers de pannenkoekenplant verzorgen

Zijn veel bladeren geel en/of hangen ze slap? Het kan zijn dat je plant dan op een te donkere plek staat óf te veel licht krijgt. Bruine randen aan het blad is een indicatie dat hij graag meer licht wil. Kijk ook altijd even of de plant niet te veel of te weinig water heeft.

Snoeien
De meeste bladeren laten uit zichzelf los, snoeien is dan ook niet nodig. Vind je je plant te groot worden of zitten er enkele lelijke bladeren tussen? Je kan deze dan gemakkelijk verwijderen door zachtjes aan de steel van het blad te trekken.

Stekken
In de inleiding had ik het er al even over: baby Pannenkoekenplantjes! Het stekken van de Pilea is erg gemakkelijk én leuk. Wanneer je plant groot genoeg is zullen er vanzelf kleine plantjes naast de moederplant gaan groeien. Wanneer de baby’s groot genoeg zijn kun je deze voorzichtig los snijden van de moederplant. Plaatst de stek in een glas met water, onderin aan het stammetje zullen wortels ontstaan. Zodra het stekje genoeg wortels heeft plaats je hem in de potgrond. Tadaa: je hebt een nieuw plantje!

Tot slot..

Deze plant blijft stiekem een van mijn favorieten, gewoon omdat ik ze al heb vanaf een mini stekje. Daarnaast blijft het bijzonder dat ik ze gekregen heb. Wanneer mijn plantjes ‘baby’s’ krijgen zal ik ze ook weggeven. Hopelijk weet je nu alles over de Pannenkoekenplant verzorgen. Mocht je nog een vraag hebben mag je me die altijd hieronder stellen, via de contactpagina, op Facebook of Instagram. Heb jij al een Pannenkoekenplant in huis?

Liefs Francis

Nieuwsbrief100
Facebook252
Instagram1k
Pinterest20
Pinterest
fb-share-icon
LinkedIn1k
LinkedIn
Share

Lees hier meer over plantjes!