Het is alweer bijna december (help!), ook wel de wintermaand – donkeremaand en de feestmaand genoemd. Voor mij kenmerkt december zich voornamelijk door Sinterklaas, Kerst en Oudjaar. Over 2,5 week is het alweer pakjesavond. In dit artikel vertel ik jullie hoe wij Sinterklaas vieren en deel ik leuke budgettips voor jouw 5 december! Lees je mee? Hoe vieren jullie eigenlijk Sinterklaas? Laat het me weten bij de reacties hieronder.

Cadeautjes mamazetkoers sinterklaas

Wanneer start je?

Voordat de hele heisa lost barst liggen de pepernoten al weken (al dan niet maanden) in de winkel. Leg je kindje(s) dan maar eens uit dat het nog héél lang duurt voordat het zover is. Want de Sint is immers nog niet in het land. Ongeveer een week voor de aankomst van de goedheiligman hang ik een pakjesavond aftelkalender op. Je kan daarop precies aangeven wanneer het ”nu” is, wanneer de sint aankomt én wanneer het pakjesavond is. De maandag voor aankomst van Sinterklaas kunnen ze de dagen afstrepen door een sticker te plakken.

pakjesavond aftelkalender sinterklaas mamazetkoersBudgettip: een aftelkalender kun je vaak gratis krijgen als download. De onze is van Josienzegt. Je hoeft hem alleen maar uit te printen. Uiteraard kun je hem met een vel papier en een stift ook zelf maken!

Intocht van Sinterklaas

Hoe dol ik ook zelf ben op het Sinterklaasjournaal: helaas waren mijn kinderen er vorig jaar nog te klein voor. Dit jaar is dat een heel ander verhaal: Ize begrijpt precies wat de bedoeling is. We proberen het altijd te kijken, super gezellig samen op de bank. Dat geldt tevens ook voor de intocht. Wat ieder jaar ook een groot feest is, is de intocht van Sinterklaas in ons eigen dorp. Hier in Drunen doen er elk jaar wel 100 pieten mee. Je ziet alle kinderen echt genieten. Vanaf dat moment is de heisa dus losgebarsten. Kindjes stuiteren, zijn druk en doen ineens lief: want nu letten de Pieten natuurlijk extra op. Wij kijken dus het Sinterklaasjournaal, de landelijke Intocht en gaan naar de lokale intocht in Drunen. Wat doen jullie?

Sommige mensen vinden het ”voorliegen” van de kindjes over Sinterklaas een no-go. Wijzelf vinden het een prachtig feest en genieten er steeds meer van omdat de kinderen het steeds beter begrijpen. Het belangrijkste is dat iedereen doet waar hij zich goed bij voelt. Of het feest racistisch is? Daar probeer ik me buiten te houden, ik vind alleen dat wij als volwassenen deze discussie niet moeten voeren in het bijzijn van kinderen. Genoeg daarover 😉

Budgettip: ga ook naar de intocht in jouw dorp/stad. Dit is altijd gratis. Neem een klein boterhamzakje mee en dikke kans dat je kindje met een gevuld zakje pepernoten naar huis gaat.

Schoentjes zetten

Dat vind ik soms nog wel een dingetje, niet omdat schoentje zetten niet mag (juist wel!) maar wij willen niet dat er elke dag iets in de schoen zit. De dagen dat onze kindjes de Sint zien én cadeautjes krijgen is eigenlijk al heel veel:

 • op Jeff zijn werk (de mijne slaan we al bewust over)
 • bij mijn schoonouders
 • het kasteel van Sinterklaas (Helmond)
 • bij Ome Dave en Tante Suus
 • mijn ouders hebben ook hun schoorsteen geveegd
 • en natuurlijk doet hij ook ons huisje aan.

Van mij hoeft dat schoentje zetten tussendoor dan ook eigenlijk helemaal niet. Toch hebben we twee uitzonderingen gemaakt. De dag dat Sinterklaas met de stoomboot in Nederland aankomt en nog een andere dag. Welke zijn we nog niet uit en misschien vervalt die nog wel. Alle dagen dat onze kindjes hun schoen mogen zetten (thuis of ergens anders) hebben we aangegeven op de pakjesavond aftelkalender. Je kunt dat ook zien op de foto hierboven, ideaal. Ze kunnen dus precies zien wanneer ze hem mogen zetten, geen discussie. Tussendoor toch zetten? Geen probleem: dan blijft de schoen gewoon leeg.

Budgettip: Ze krijgen hier trouwens alleen cadeautjes op bovenstaande dagen en niet tussendoor. In de schoen vinden ze een snoepje en een mandarijn. Dit jaar pak ik bijvoorbeeld een reepje kinderchocolade in. Zijn ze ook super blij mee! Wil je toch iets geven? Klein potje klei doet ook wonderen en scoor je al voor €1,-.

Pakjes

Zoals ik in de vorige alinea al aangaf, krijgen de kindjes op verschillende dagen cadeautjes. Ik ben van mening dat we eigenlijk al genoeg speelgoed hebben, daardoor hanteren we elk jaar het ”in-out” principe. Het wat?! Eigenlijk is het heel simpel: voordat onze lieve Sinterklaas een nieuwe zak met speelgoed brengt, gaat er eerst een zak met ander speelgoed uit. In een van mijn eerste artikelen schreef ik er al over, de speelgoedbank. We geven ons oude speelgoed dus een tweede leven door deze te doneren aan de speelgoedbank in WaalwijkDe Speelgoedbank is een non-profitorganisatie voor kinderen met een paswijzer of kinderen waarvan de ouders een voedselbankpas hebben. Normaal mogen de kinderen elke maand iets uit komen zoeken, alleen voor Sinterklaas doen de ouders dat eenmalig zodat iedereen een leuke pakjesavond heeft. Misschien zit er bij jou in de buurt ook wel een speelgoedbank! Er is helaas geen overzicht van alle speelgoedbanken in Nederland.

Budgettip: wil je graag een ”wauw” effect met veel pakjes op pakjesavond maar niet veel cadeaus kopen? Pak dan ook dingen in die ze toch al zouden krijgen of nodig hebben. Denk aan een pyjama, grotere maat regenlaarsjes, sokken, ondergoed en snoepgoed. Gaan ze binnenkort naar school? Een tas, drinkbeker en broodtrommel zijn ook erg leuk om in te pakken.

Budgettip: wat ook leuk is: een cadeautje wat uit meerdere onderdelen bestaat in delen inpakken. Dan is er ook meer om uit te pakken! Bijvoorbeeld een doos met potjes klei: pak je elk potje klei apart in.

Tot slot..

Hoe vier jij Sinterklaas en hoe ga jij om met al het speelgoed in huis? Laat het me weten bij de reacties hieronder, op Facebook of Instagram. Je kunt ook altijd een berichtje achterlaten via het contact formulier.

Ben je benieuwd wat onze kindjes krijgen van Sinterklaas? Hier komt nog een apart artikel over, kun je niet tot dan wachten? Volg Mamazetkoers dan op Instagram. In de stories zie je op 24 & 30 november, 2 én 5 december de gezelligheid en pakjes voorbij komen.

Liefs Francis

Nieuwsbrief100
Facebook200
Instagram1k
LinkedIn1k


21 reacties

Josien · november 17, 2018 op 17:07

Super leuk om mijn aftelkalender terug te zien in dit artikel! Ik heb ook wat dagen gemarkeerd wanneer ze hun schoen zetten, heb dit met een stickertje gedaan.

Veel plezier komende tijd!

  Francis | Mamazetkoers · november 18, 2018 op 09:00

  Hoi Josien, leuk om te horen! De aftelkalender valt hier enorm in de smaak. Ik wens jullie ook veel plezier met leuke dagen die gaan komen.

Kim · november 17, 2018 op 22:22

Magische tijd van het jaar. Hier zetten we de schoen om de dag. Iets minder geplan qua dagen aftellen enz, leuk om te lezen hoe het binnen andere gezinnen gaat 🙂

  Francis | Mamazetkoers · november 18, 2018 op 09:02

  Leuk dat je even een reactie achterlaat Kim. Om de dag is voor de kindjes (en voor jullie natuurlijk ook) erg leuk. Makkelijk onthouden ook 🙂 Ik wens jullie een fijne Sinterklaas.

Nicole Orriëns · november 21, 2018 op 11:14

Ik heb wel eens speelgoed dat ze al hadden achterover gedrukt en ingepakt en als cadeautje gegeven met Sinterklaas. Ze hadden het niet eens door….

  Francis | Mamazetkoers · november 21, 2018 op 18:19

  Grappig, ik kan me ook herinneren dat mijn ouders dat ook deden bij mijn broertje. Hij was dan weer zo blij en wist niet eens dat hij het eigenlijk al had. Hele goede budgettip ook Nicole!

Felice Veenman · november 22, 2018 op 11:25

zaken die je gewoon ook nodig hebt, als sokken en pyama’s heb ik nooit als cadeau gegeven, dat vond ik niet leuk. Wel gaf ik bv een paar heel mooie sokken of een dure pyama, dat het toch net even feestelijker was

  Wanda · november 22, 2018 op 16:30

  Dat in-out principe vind ik wel een goed idee. Ik heb namelijk sterk de indruk dat de kinderen van tegenwoordig een hoop spullen hebben terwijl ze maar met een klein deel daadwerkelijk nog spelen. Zelf doen we niet aan Sinterklaas, maar doen we samen met mijn ouders kleine cadeautjes onder de kerstboom.

   Francis | Mamazetkoers · november 22, 2018 op 19:05

   Dank je wel Wanda. Onder de kerstboom een klein cadeautje is ook erg leuk! Wil echt voorkomen dat we te veel speelgoed hebben.

  Francis | Mamazetkoers · november 22, 2018 op 19:04

  Dit jaar heb ik een pyjama voor mijn meisje waar dezelfde pyjama bij zit voor de pop. 😀

Mario · november 22, 2018 op 14:23

Wij hebben sinterklaas inmiddels afgeschaft. Hebben er geen zin meer in. Wij hebben besloten om lekker kerst te vieren. Komt misschien ook omdat we geen kinderen hebben en in de familie op het moment ook geen sinterklaas kandidaten zijn haha

  Francis | Mamazetkoers · november 22, 2018 op 19:06

  Zo ging dat bij ons ook. Toen ikzelf nog geen kindjes had vierde we ook kerst veel groter bij mijn ouders thuis. Over enkele jaren is dat ook weer zo denk ik als de kindjes er niet meer in geloven.

Sherry · november 22, 2018 op 17:53

Ik heb geen kinderen maar ik wil weer kind zijn. Lekker sint vieren. Mijn nichtjes en neefjes worden lekker verwend. Die zetten hun schoen.

  Francis | Mamazetkoers · november 22, 2018 op 19:06

  Gezellig en leuk Sherry!

Daphne - verdraaidmooi · november 22, 2018 op 20:50

Ik hoop dat het nog lang een mooi kinderfeest mag blijven.

  Francis | Mamazetkoers · november 23, 2018 op 19:08

  Dat hoop ik ook Daphne.

Manon · november 22, 2018 op 21:05

Wij vieren het niet meer, ben dan ook alweer 27. Vroeger mocht ik ook niet elke dag mijn schoen zetten. Eigenlijk best logisch toch? Het is niet elke dag feest, haha.

  Francis | Mamazetkoers · november 23, 2018 op 19:08

  Ik vier het ook weer sinds ik kindjes heb, kerst is ook heerlijk. Nee het is niet elke dag feest haha!

Melissa · november 22, 2018 op 21:18

Wij hebben geen kinderen maar zou al vroeg beginnen met het kopen van. Kadeautjes. Scheelt ook weer in de kosten

  Francis | Mamazetkoers · november 23, 2018 op 19:09

  Ook een goede tip Melissa! Ik koop het hele jaar dingen die ik leuk vind. Een aparte kast op zolder sla ik ze op. Leuke kinderverjaardag dan kijk ik eerst daar. Genoeg voorraad voor de sint en kerstdagen 🙂

Tamara · november 24, 2018 op 15:39

Handige tips wij vieren geen sinterklaas maar kan wel wat kerst tips gebruiken haha

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.