Wanneer je de babykamer gaat inrichten houd je met veel zaken rekening, behalve met een peuterbed. Wat is het en wanneer stap je over? Wat zijn de voor- en nadelen? Hoe pak je de overgang van ledikant naar een peuterbed aan? In dit artikel geef ik antwoord op deze vragen en vertel ik waarom wij juist voor een peuterbed kozen. Slapen/sliepen jouw kindjes in een peuterbed en waarom? Laat het me weten bij de reacties hieronder.

peuterbed mamazetkoers.nl

Op de foto hierboven is Ize net twee. Het lijkt alweer zo lang geleden. Mijn kleine meisje, wat wordt ze snel groot zeg.

Wat is een peuterbed?

Er zijn verschillende peuterbedden en dit wordt ook wel juniorbed genoemd. Een peuterbed is een mooie tussenstap om van het ledikantje naar een groot bed te gaan. Een standaard peuterbed heeft een afmeting van 70cm bij 150cm en is vaak uitgerust met een valhekje. Dat is dus iets groter dan een ledikant welke een standaardafmeting heeft van 60cm bij 120cm. Er zijn verschillende soorten peuterbedden te koop, zo zijn er bedden met een grote lade eronder, stapelbedden of bijvoorbeeld in de vrolijke prints van de favoriete televisieserie van je kleintje. Voor ieder wat wils dus, kijk voor inspiratie eens bij The Perfect Homeshop.

Een peuterbed is geschikt voor kindjes vanaf ongeveer 2 jaar tot maximaal 7 jaar. Dat laatste is natuurlijk ook erg afhankelijk van de lengte van je kindje.

Wanneer is je kindje toe aan een peuterbed?

Elk kind is anders, het ene kindje kan tot zijn 2,5 jaar tevreden zijn in een ledikantje terwijl de andere bij 1,5 jaar alles al bij elkaar schreeuwt. Wanneer je kindje 2,5 jaar oud is of ongeveer 90cm lang is, is het ledikantje vaak te klein en ga je opzoek naar een nieuw bed. Twijfel je of je kindje toe is aan een peuterbed? Check dan of je een van onderstaande signalen herkent:

 • je kindje wil zelf in bed klimmen i.p.v. dat jij hem erin zet.
 • al twee jaar is je kindje een goede slaper maar ineens wil hij niet meer naar bed.
 • je kindje klimt uit zijn ledikant.
 • de kleine geeft zelf aan in een groter bed te willen slapen.

Net voor de 2e verjaardag van Ize hebben we haar peuterbed samen in elkaar gezet. Ze zat op dat moment in kledingmaat 92 en ik merkte dat het ledikant echt te klein werd. Luke is nu 1,5 en na de winter gaat zijn ledikant ook plaatsmaken voor het peuterbed.

De voor- en nadelen

Alles heeft voor- en nadelen, zo ook een peuterbed. Wat ik prettig vind aan een peuterbed is dat je kindje zelf in en uit bed kan klimmen maar dat het nog steeds de geborgenheid en veiligheid heeft van een ledikantje. Het bedje is speciaal voor peuters gemaakt en in mijn ogen maakt het de overgang naar een ‘’groot’’ bed makkelijker. Nog een voordeel: in de kamer houd je meer speelruimte over. Uiteraard is het nadeel van een peuterbed dat je kleintje eruit groeit en dat je alsnog een eenpersoonsbed moet aanschaffen.

Je weet natuurlijk niet hoe je kindje reageert op de verandering van een ledikantje naar een eenpersoonsbed. Voor veel kindjes kan die overgang te groot zijn. Ize lag voor haar 2e verjaardag al in het peuterbed, ik als mama was er toen ook nog helemaal niet aan toe om mijn kleine meisje al in een eenpersoonsbed te leggen. Om deze redenen kozen wij voor een peuterbed en gaat Luke over enkele maanden ook het peuterbed in.

Hoe pak je de overgang aan?

Eigenlijk is elke manier goed, zolang je je kindje er maar bij betrekt. Ikzelf houd niet van verrassingen en je kindje is vast ook niet blij wanneer er ineens een ander bed op zijn kamertje staat. Hieronder enkele tips:

 • houd hetzelfde slaapritueel aan. Bij ons is dat tandenpoetsen, pyjama aan, samen een verhaaltje lezen en het muziekje aan.
 • laat je kindje het bedje mee uitzoeken en/of in elkaar zetten.
 • bereid je kindje voor op het nieuwe bed door erover te praten.

Het kan zijn dat je kindje uit bed gaat komen. Ize heeft dat gelukkig nooit gedaan maar ik verwacht dat dat bij Luke anders zal gaan. Dat is even afwachten. Tip: leg je kindje terug in bed en vertel (kort) dat hij weer moet gaan slapen. Probeer het zo kort mogelijk te houden, anders kan je kindje het zien als aandacht en juist om die reden uit bed komen.

Tot slot..

Dank je wel dat je mijn website (weer) een bezoek hebt gebracht. Ik ben erg tevreden over het gebruik van een peuterbed bij Ize en hoop dat ik met Luke over een paar maanden dezelfde ervaring mag hebben. Wat zijn jouw ervaringen? Laat het me weten bij de reacties hieronder, op Facebook of Instagram. Je mag ook altijd contact met mij zoeken via de contactpagina.

Liefs Francis

Nieuwsbrief100
Facebook252
Instagram1k
LinkedIn1k


18 reacties

Lodi · februari 4, 2019 op 08:03

Wij kozen ook twee keer voor een peuterbed, op dat moment vond ik dat het beste, maar toen ik met hun 8ste weer een nieuw bed moest kopen, dat ik wel, was dit nu slim. Ze gingen nu naar een hoogslaper, dus dat was wel weer heel iets anders.

  Francis | Mamazetkoers · februari 4, 2019 op 19:34

  Wij hebben ons peuterbed 2e hand gekocht met een nieuw matras voor een prikkie. Dat scheelt ook wel natuurlijk. Daarnaast is de kamer van Luke niet zo groot dus dan is dit bedje voor nu wel mega fijn.

Deborah · februari 4, 2019 op 12:01

Wij hebben ook een peuterbed gehad. De hoofd en voeteneinde konden opgeklapt worden zodat het allemaal wat kleiner en veiliger oogde. Met vijf kreeg hij een hoogslaper met glijbaan en tent, waar ik jaloers op was…

  Francis | Mamazetkoers · februari 4, 2019 op 19:34

  haha, dat snap ik! Luke krijgt zoiets ook als hij ouder is.

Lizzie · februari 4, 2019 op 13:03

Ik weet nog wel dat ik het altijd zo tof vond als ik een nieuw, groter bed kreeg!

  Francis | Mamazetkoers · februari 4, 2019 op 19:35

  Ik kan me dat helemaal niet meer herinneren, leuk dat jij dat wel doet!

Daphne - verdraaidmooi · februari 4, 2019 op 18:14

Ik vond dat altijd zo leuk he, in het grote bed slapen!

  Francis | Mamazetkoers · februari 4, 2019 op 19:35

  Gaaf he.

Eva · februari 4, 2019 op 18:45

We hebben die stap hier een beetje overgeslagen en heb hen met de verhuis direct in éénpersoonsbed gedropt. Bevalt hen ook prima.

Maar ben blij dat jij er zo positief over bent.

Liefs, Eva

  Francis | Mamazetkoers · februari 4, 2019 op 19:36

  Slim om dat zo aan te pakken met een verhuizing. Begrijpelijk dat je het dan in 1x goed wilt doen. Hadden wij misschien ook wel gedaan.

Melissa · februari 4, 2019 op 19:09

Ik weet wel dat ik vroeger zo trots was toen ik peuterbed kreeg. Echt een grote meid

  Francis | Mamazetkoers · februari 4, 2019 op 19:36

  Leuk dat je dat nog zo goed weet!

Manon · februari 5, 2019 op 20:35

Volgens mij heb ik als kind maar eventjes een peuterbed gehad. Aangezien ik een spierziekte heb en niet zelf het bed uit kon toen moest ik al vrij snel in een eenpersoons hooglaagbed. Toen hadden ze daar geen peuterversies van.

  Francis | Mamazetkoers · februari 5, 2019 op 20:39

  Hoi Manon, wat fijn dat er wel een groter bed was welke bij jou goed aansloot. Knap dat je je kan herinneren in wat voor bed je hebt geslapen: ik weet dat echt niet meer.

Heleen · februari 7, 2019 op 15:42

Wat grappig, ik was mij net aan het verdiepen hierin en nu kom ik je link tegen. Ons meiske is bijna 2, ligt wel wat krapper in haar bedje maar slaapt nogsteeds heerlijk erin. Zonder mopperen gaat ze elke dag naar bed. Eventjes aankijken voor ons, maar tegen de tijd dat het zover is kom ik even terug!

  Francis | Mamazetkoers · februari 7, 2019 op 16:15

  Als ze nog heerlijk ligt dan idd nog lekker laten liggen. Leuk dat je al wat aan mijn artikel hebt gehad. Succes!

Nicole Orriëns · februari 8, 2019 op 09:06

Ik kan me niet meer goed herinneren hoe wij dat destijds hebben aangepakt met de kinderen. Ik denk dat het vrij soepel ging, anders had ik het nog wel geweten denk ik ; )

  Francis | Mamazetkoers · februari 8, 2019 op 11:03

  Fijn is dat als het zo gemakkelijk gaat. Met Ize was dat ook zo. Met Luke heb ik zo mijn twijfels maar we gaan het zien.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.