Wanneer je de babykamer gaat inrichten houd je met veel zaken rekening, behalve met een peuterbed. Wat is het en wanneer stap je over? Wat zijn de voor- en nadelen? Hoe pak je de overgang van ledikant naar een peuterbed aan? In dit artikel geef ik antwoord op deze vragen, vertel ik waarom wij juist voor kozen en deel ik onze ervaringen met een peuterbed. Slapen/sliepen jouw kindjes in een peuterbed en waarom? Laat het me weten bij de reacties hieronder.

Op de foto hierboven is Ize net twee. Het lijkt alweer zo lang geleden. Mijn kleine meisje, wat wordt ze snel groot zeg.

Wat is een peuterbed?

Er zijn verschillende peuterbedden en dit wordt ook wel juniorbed genoemd. Een peuterbed is een mooie tussenstap om van het ledikantje naar een groot bed te gaan. Een standaard peuterbed heeft een afmeting van 70cm bij 150cm en is vaak uitgerust met een valhekje. Dat is dus iets groter dan een ledikant welke een standaardafmeting heeft van 60cm bij 120cm. Er zijn verschillende soorten peuterbedden te koop, zo zijn er bedden met een grote lade eronder, stapelbedden of bijvoorbeeld in de vrolijke prints van de favoriete televisieserie van je kleintje. Voor ieder wat wils dus, kijk voor inspiratie eens bij The Perfect Homeshop.

Een peuterbed is geschikt voor kindjes vanaf ongeveer 2 jaar tot maximaal 7 jaar. Dat laatste is natuurlijk ook erg afhankelijk van de lengte van je kindje.

Wanneer is je kindje toe aan een peuterbed?

Elk kind is anders, het ene kindje kan tot zijn 2,5 jaar tevreden zijn in een ledikantje terwijl de andere bij 1,5 jaar alles al bij elkaar schreeuwt. Wanneer je kindje 2,5 jaar oud is of ongeveer 90cm lang is, is het ledikantje vaak te klein en ga je opzoek naar een nieuw bed. Twijfel je of je kindje toe is aan een peuterbed? Check dan of je een van onderstaande signalen herkent:

  • je kindje wil zelf in bed klimmen i.p.v. dat jij hem erin zet.
  • al twee jaar is je kindje een goede slaper maar ineens wil hij niet meer naar bed.
  • je kindje klimt uit zijn ledikant.
  • de kleine geeft zelf aan in een groter bed te willen slapen.

Net voor de 2e verjaardag van Ize hebben we haar peuterbed samen in elkaar gezet. Ze zat op dat moment in kledingmaat 92 en ik merkte dat het ledikant echt te klein werd. Luke is nu 1,5 en na de winter gaat zijn ledikant ook plaatsmaken voor het peuterbed.

Ervaringen met een peuterbed, de voor- en nadelen

Alles heeft voor- en nadelen, zo ook een peuterbed. De ervaringen met een peuterbed is voor veel moeders ook verschillend. Ik kan daarom alleen mijn ervaring delen. Wat ik prettig vind aan een peuterbed is dat je kindje zelf in en uit bed kan klimmen maar dat het nog steeds de geborgenheid en veiligheid heeft van een ledikantje. Het bedje is speciaal voor peuters gemaakt en in mijn ogen maakt het de overgang naar een ‘’groot’’ bed makkelijker. Nog een voordeel: in de kamer houd je meer speelruimte over. Uiteraard is het nadeel van een peuterbed dat je kleintje eruit groeit en dat je alsnog een eenpersoonsbed moet aanschaffen.

Je weet natuurlijk niet hoe je kindje reageert op de verandering van een ledikantje naar een eenpersoonsbed. Voor veel kindjes kan die overgang te groot zijn. Ize lag voor haar 2e verjaardag al in het peuterbed, ik als mama was er toen ook nog helemaal niet aan toe om mijn kleine meisje al in een eenpersoonsbed te leggen. Om deze redenen kozen wij voor een peuterbed en gaat Luke over enkele maanden ook het peuterbed in.

Hoe pak je de overgang aan?

Eigenlijk is elke manier goed, zolang je je kindje er maar bij betrekt. Ikzelf houd niet van verrassingen en je kindje is vast ook niet blij wanneer er ineens een ander bed op zijn kamertje staat. Hieronder enkele tips:

  • houd hetzelfde slaapritueel aan. Bij ons is dat tandenpoetsen, pyjama aan, samen een verhaaltje lezen en het muziekje aan.
  • laat je kindje het bedje mee uitzoeken en/of in elkaar zetten.
  • bereid je kindje voor op het nieuwe bed door erover te praten.

Het kan zijn dat je kindje uit bed gaat komen. Ize heeft dat gelukkig nooit gedaan maar ik verwacht dat dat bij Luke anders zal gaan. Dat is even afwachten. Tip: leg je kindje terug in bed en vertel (kort) dat hij weer moet gaan slapen. Probeer het zo kort mogelijk te houden, anders kan je kindje het zien als aandacht en juist om die reden uit bed komen.

Tot slot..

Dank je wel dat je mijn website (weer) een bezoek hebt gebracht. Ik ben erg tevreden over het gebruik van een peuterbed bij Ize en hoop dat ik met Luke over een paar maanden dezelfde ervaring mag hebben. Wat zijn jouw ervaringen met een peuterbed? Laat het me weten bij de reacties hieronder, op Facebook of Instagram. Je mag ook altijd contact met mij zoeken via de contactpagina.

Liefs Francis

Nieuwsbrief100
Facebook252
Instagram1k
Pinterest20
Pinterest
fb-share-icon
LinkedIn1k
LinkedIn
Share