Wie leuke dingen wil doen heeft over het algemeen geld nodig. Ondanks het feit dat er genoeg gratis of goedkope uitjes zijn is wat extra geld altijd makkelijk. Zeker als scholier of student. Geld verdienen kun je doen door middel van een (bij)baantje. Vrijwel iedereen heeft vroeger wel een bijbaantje gehad, ook ik. In dit artikel vertel ik je meer over mijn bijbaantjes van vroeger. Ik sluit af met enkele tips die jou (of je kids) kan helpen bij het vinden van het juiste bijbaantje. Lees je mee?

Mijn bijbaantjes

Ik heb verschillende baantjes gehad, hier komen ze!

Vakkenvullen

Als vijftienjarige wijsneus ben ik gestart als vakkenvuller bij onze plaatselijke supermarkt. Geloof me, het was hard werken. Je moet namelijk in een bepaalde tijd een minimale hoeveelheid werk verzetten en dat was soms best pittig. Het leuke van deze bijbaan is wel dat je nooit alleen werkt. De werktijden zijn vooral in de avonduren en in het weekend. Ik kon aardig wat uurtjes werken. Na een paar jaar zat ik ook achter de kassa en hielp ik af en toe mee op de broodafdeling. Erg divers dus.

Oppassen

Het meest klassieke baantje voor meiden is toch wel oppassen. Dit heb ik ook af en toe gedaan. Het nadeel is alleen dat wanneer mijn vrienden een avondje iets leuks gingen doen, ik moest oppassen. Ik had om die reden ook maar één oppasadresje, hier hoefde ik dan niet elke week heen. Je verdient dan ook niet veel helaas, dan zijn meerdere adressen een goede optie.

Weekendhulp bij een kledingwinkel

Na zeven jaar had ik het wel een beetje gezien in de supermarkt. Ik had bedacht dat ik liever een baantje had wat meer om mode draaide dan om mooie schappen. Bij de Shoeby een dorp verderop zochten ze een weekendhulp. Achteraf leek het me leuke dan dat het daadwerkelijk was en daarom heb ik het helaas niet lang vol gehouden.

Horeca medewerkster & Receptioniste & Zweminstructeur in een zwembad

Het werken in een kledingwinkel was helaas niets voor mij, ik kreeg er te weinig energie van en voelde me er ook niet helemaal thuis. Maar wat wilde ik dan? Ik droomde altijd al van een baantje in het zwembad. Waarom? Ik ben dol op zwemmen en op de zwemsport. Om die reden was ik al veel in het zwembad te vinden, waarom zou ik er dan ook niet gaan werken. Ik had geluk en kon starten als medewerkster horeca en receptie. Door duidelijk te zijn in mijn ambities kreeg ik de mogelijkheid om zwemlessen te geven. Uiteraard moest ik wel mijn diploma’s voor halen. Ik kon het gelukkig prima combineren met mijn studie. Deze fantastische bijbaan heb ik pas opgezegd nadat ik klaar was met mijn studie en een vaste baan als levensmiddelentechnoloog had gevonden.

Tips bij het vinden van een tof bijbaantje

De eerste stap is bedenken wat voor type je bent. Ben je graag buiten of juist niet? Werk je graag alleen of wil je juist met mensen werken? Het is erg belangrijk dat je iets zoekt wat bij je past. Hieronder een paar voorbeelden.

  • Wil je later graag kapster worden? Informeer dan eens bij een kapsalon of je niet kunt helpen. Haren wassen, schoonmaken en klanten te woord staan zijn bijvoorbeeld werkzaamheden waar je bij kan helpen. Wie weet!
  • Ben je een echt buitenmens en maak je snel contact met mensen? Gaat jouw hart sneller kloppen bij termen als ‘host(ess)’ en ‘promotor’? En zie je jezelf al werken op bijvoorbeeld een festival? Dan is promotiewerk iets echt voor jou!
  • Blijf je liever thuis en ben je goed met taal? Informeer dan eens bij verschillende bedrijven naar de mogelijkheden voor het vertalen of het schrijven van artikelen vanuit huis.
  • Breng je graag iets onder de aandacht en trek je snel de aandacht van mensen? Misschien is sampling dan iets voor jou. Op deze manier kun je andere direct in contact brengen met de tofste producten.
  • Dol op eten en vertel je er graag over? Denk dan eens na over een baantje in de bediening van een restaurant. Wanneer je nog te jong bent kun je misschien starten als afwashulp.

Zolang je iets doet wat bij je past kost het minder moeite en heb je er automatisch meer plezier in. We moeten (bijna allemaal) werken om geld te verdienen, maar dit betekent niet automatisch dat het niet leuk mag zijn!

Tot slot..

Dit was het dan, nu weet je me meer over mijn bijbaantjes. Ze zijn erg verschillend hè? Ik haalde altijd veel voldoening uit werken en vond het oprecht leuk (natuurlijk niet altijd). Daarnaast ben ik altijd erg trots geweest op mijn zuur verdiende centen. Het geven van zwemles is verreweg wel mijn leukste bijbaan geweest. Wat is/was jouw leukste bijbaantje? Laat het me weten bij de reacties hieronder, op Facebook of Instagram. Je mag ook altijd contact met mij zoeken via de contactpagina.

Liefs Francis

Nieuwsbrief100
Facebook252
Instagram1k
Pinterest20
Pinterest
fb-share-icon
LinkedIn1k
LinkedIn
Share