Wie leuke dingen wil doen heeft over het algemeen geld nodig. Ondanks het feit dat er genoeg gratis of goedkope uitjes zijn is wat extra geld altijd makkelijk. Zeker als scholier of student. Geld verdienen kun je doen door middel van een (bij)baantje. Vrijwel iedereen heeft vroeger wel een bijbaantje gehad, ook ik. In dit artikel vertel ik je meer over mijn bijbaantjes van vroeger. Ik sluit af met enkele tips die jou (of je kids) kan helpen bij het vinden van het juiste bijbaantje. Lees je mee?

mijn bijbaantjes mamazetkoers

Mijn bijbaantjes

Ik heb verschillende baantjes gehad, hier komen ze!

Vakkenvullen

Als vijftienjarige wijsneus ben ik gestart als vakkenvuller bij onze plaatselijke supermarkt. Geloof me, het was hard werken. Je moet namelijk in een bepaalde tijd een minimale hoeveelheid werk verzetten en dat was soms best pittig. Het leuke van deze bijbaan is wel dat je nooit alleen werkt. De werktijden zijn vooral in de avonduren en in het weekend. Ik kon aardig wat uurtjes werken. Na een paar jaar zat ik ook achter de kassa en hielp ik af en toe mee op de broodafdeling. Erg divers dus.

Oppassen

Het meest klassieke baantje voor meiden is toch wel oppassen. Dit heb ik ook af en toe gedaan. Het nadeel is alleen dat wanneer mijn vrienden een avondje iets leuks gingen doen, ik moest oppassen. Ik had om die reden ook maar één oppasadresje, hier hoefde ik dan niet elke week heen. Je verdient dan ook niet veel helaas, dan zijn meerdere adressen een goede optie.

Weekendhulp bij een kledingwinkel

Na zeven jaar had ik het wel een beetje gezien in de supermarkt. Ik had bedacht dat ik liever een baantje had wat meer om mode draaide dan om mooie schappen. Bij de Shoeby een dorp verderop zochten ze een weekendhulp. Achteraf leek het me leuke dan dat het daadwerkelijk was en daarom heb ik het helaas niet lang vol gehouden.

Horeca medewerkster & Receptioniste & Zweminstructeur in een zwembad

Het werken in een kledingwinkel was helaas niets voor mij, ik kreeg er te weinig energie van en voelde me er ook niet helemaal thuis. Maar wat wilde ik dan? Ik droomde altijd al van een baantje in het zwembad. Waarom? Ik ben dol op zwemmen en op de zwemsport. Om die reden was ik al veel in het zwembad te vinden, waarom zou ik er dan ook niet gaan werken. Ik had geluk en kon starten als medewerkster horeca en receptie. Door duidelijk te zijn in mijn ambities kreeg ik de mogelijkheid om zwemlessen te geven. Uiteraard moest ik wel mijn diploma’s voor halen. Ik kon het gelukkig prima combineren met mijn studie. Deze fantastische bijbaan heb ik pas opgezegd nadat ik klaar was met mijn studie en een vaste baan als levensmiddelentechnoloog had gevonden.

Tips bij het vinden van een tof bijbaantje

De eerste stap is bedenken wat voor type je bent. Ben je graag buiten of juist niet? Werk je graag alleen of wil je juist met mensen werken? Het is erg belangrijk dat je iets zoekt wat bij je past. Hieronder een paar voorbeelden.

 • Wil je later graag kapster worden? Informeer dan eens bij een kapsalon of je niet kunt helpen. Haren wassen, schoonmaken en klanten te woord staan zijn bijvoorbeeld werkzaamheden waar je bij kan helpen. Wie weet!
 • Ben je een echt buitenmens en maak je snel contact met mensen? Gaat jouw hart sneller kloppen bij termen als ‘host(ess)’ en ‘promotor’? En zie je jezelf al werken op bijvoorbeeld een festival? Dan is promotiewerk iets echt voor jou!
 • Blijf je liever thuis en ben je goed met taal? Informeer dan eens bij verschillende bedrijven naar de mogelijkheden voor het vertalen of het schrijven van artikelen vanuit huis.
 • Breng je graag iets onder de aandacht en trek je snel de aandacht van mensen? Misschien is sampling dan iets voor jou. Op deze manier kun je andere direct in contact brengen met de tofste producten.
 • Dol op eten en vertel je er graag over? Denk dan eens na over een baantje in de bediening van een restaurant. Wanneer je nog te jong bent kun je misschien starten als afwashulp.

Zolang je iets doet wat bij je past kost het minder moeite en heb je er automatisch meer plezier in. We moeten (bijna allemaal) werken om geld te verdienen, maar dit betekent niet automatisch dat het niet leuk mag zijn!

Tot slot..

Dit was het dan, nu weet je me meer over mijn bijbaantjes. Ze zijn erg verschillend hè? Ik haalde altijd veel voldoening uit werken en vond het oprecht leuk (natuurlijk niet altijd). Daarnaast ben ik altijd erg trots geweest op mijn zuur verdiende centen. Het geven van zwemles is verreweg wel mijn leukste bijbaan geweest. Wat is/was jouw leukste bijbaantje? Laat het me weten bij de reacties hieronder, op Facebook of Instagram. Je mag ook altijd contact met mij zoeken via de contactpagina.

Liefs Francis

Nieuwsbrief100
Facebook252
Instagram1k
LinkedIn1k


22 reacties

Caroline · september 30, 2019 op 08:16

Ik had vroeger als bijbaantje data invoeren op een computer. Toen deed ik al graag beeldschermwerk. Hi hi.

  Laura · september 30, 2019 op 09:35

  Ik heb vanalles gedaan. Hema, marskramer, c1000. Maar ook gastvrouw bij een theater. Heerlijk

An · september 30, 2019 op 09:25

Oppassen en in series werken. Vooral dat laatste vond ik erg leuk.

  Francis | Mamazetkoers · september 30, 2019 op 20:22

  Dat is wel gaaf An, in series. Doe je dat soms nog?

lodi https://lodiblogt.nl · september 30, 2019 op 09:29

Hier ben ik begonnen als oppas en later deed ik bijbaantjes in de zorg omdat ik hier ook in studeerde, dus in de thuiszorg en verzorgingshuizen.

  Francis | Mamazetkoers · september 30, 2019 op 20:23

  Dat is tof Lodi, dat je ergens een bijbaan had wat ook met je studie te maken had. Erg handig en zeer leerzaam.

Wendy · september 30, 2019 op 10:14

Leuk al die afwisselende bijbaantjes. Ik heb vooral in kwekerijen gewerkt vanaf mijn 13de en kranten gelopen.

  Francis | Mamazetkoers · september 30, 2019 op 20:23

  Veel vrienden van mij deden ook kranten idd. Hielp weleens met folders steken, zo ging dat vroeger nog 😉

Melanie · september 30, 2019 op 10:39

Ik werkte vroeger in de kroeg achter de bar en bij de jassen als bijbaantje. Ooit heb ik ook wel eens preigestoken maar oooh dat vond ik echt heel erg. Ik hield er van om het andere mensen naar hun zin te maken en zo ben ik in de horeca beland.

  Francis | Mamazetkoers · september 30, 2019 op 20:24

  De horeca is zeker leuk! Mijn man heeft vroeger ook preigestoken. Was pittig.

Felice · september 30, 2019 op 14:58

ik heb eindeloos veel bij baantjes gehad. Ik vond ze niet allemaal even leuk, maar ik heb er wel heel veel van geleerd

  Francis | Mamazetkoers · september 30, 2019 op 20:24

  haha, zo met je eens: zeker niet alles was even leuk.

Janet · september 30, 2019 op 21:48

Oh ik kan ook heel wat bijbaantjes afvinken. Van lelies koppen tot vakkenvullen en van werken in de slagerij tot oppassen en werken in de horeca. Superleuke tijden gehad overal.

  Francis | Mamazetkoers · oktober 1, 2019 op 20:06

  Veel verschillende dingen Janet, leuk.

Custodia Chineva · september 30, 2019 op 23:48

Wat herkenbaar, ik heb zo veel bijbaantje gehad van leuk en minder leuk maar wel heel ervaring gebouwde die ik nu heel dankbaar voor ben.

  Francis | Mamazetkoers · oktober 1, 2019 op 20:07

  Ja he, is het toch allemaal ergens goed voor geweest 🙂

Frederique · oktober 1, 2019 op 09:48

Wat een leuke blog, mijn zoon is nu op zoek naar een bijbaan, zal hem je blog laten lezen. Vakkenvuller, oppassen en schoonmaken bij een sportschool heeft hij tot nu toe gedaan. Ik werkte vroeger bij het Waterlooplein in zo’n kraampje met sieraden, vond het een hele leuke bijbaan maar ijskoud in de winter de hele dag buiten staan.

  Francis | Mamazetkoers · oktober 1, 2019 op 20:07

  dank je wel! Maar.. brr dat klinkt zeker koud!

rachel · oktober 1, 2019 op 10:51

ik heb niet echt bij baantjes gehad, ben pas gaan werken op mijn 19e, daarvoor kreeg ik alles van mijn moeder dus was een verwent nest. nu bij onze meiden doen wij dat niet, die werken wel

  Francis | Mamazetkoers · oktober 1, 2019 op 20:08

  Je bent alleen verwent als je de waarde niet ziet toch? Maar ik ben idd ook van mening dat werken goed voor je is en je ontwikkeling 🙂

Stefaan De Winter · oktober 2, 2019 op 22:33

het bijwerken in een discotheek vond ik leuk! altijd in het plezier!

  Francis | Mamazetkoers · oktober 4, 2019 op 17:55

  Dat kinkt zeker goed. Op die manier verdien je geld ipv dat je het uitgeeft en je bent nog steeds onderdeel van de gezelligheid!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.