Voor veel glutenvrije recepten geldt dat je prima de gluten bevattende ingrediënten door glutenvrije kunt vervangen. Helaas gaat deze vlieger niet op bij bakkerijproducten zoals brood en cake. Op internet heb ik veel verschillende recepten gevonden voor glutenvrije cake. Geen van alle een succes: of er zat geen smaak aan, zijn droog of werden helemaal niet luchtig. Als afgestudeerde bakkerijtechnoloog had ik ook beter moeten weten, tijd om het anders aan te pakken. In dit artikel mijn eigen recept voor glutenvrije cake en cakejes. Cake die wél luchtig is, smaak heeft en is absoluut niet droog. Mislukken kan de cake altijd maar als je dit recept precies volgt is mislukken er haast niet meer bij. Durf jij het aan om deze cake te bakken? Laat het me weten bij de reacties hieronder.

Neem ook eens een kijkje bij mijn andere recepten.

Boodschappenlijstje

 • 220 gram glutenvrije (zelfrijzend) meel of bakmix
 • 200 gram suiker
 • 125 gram vloeibare boter
 • 125 milliliter melk
 • 4 eieren
 • zakje vanillesuiker
 • 1 theelepel vanille extract of aroma
 • 10 gram bakpoeder (laat dit weg indien je zelfrijzend bakmeel gebruikt)
 • snufje zout

Met dit recept maak je 1 cake of 36 cakejes.

Recept: glutenvrije cake en cakejes

Volg de onderstaande stappen en dan heb je binnen 75 minuten (inclusief bakken) een heerlijke cake op tafel staan. De cakejes zijn binnen 90 minuten klaar (inclusief 3 keer bakken). Tip: wil je er meer of minder maken? Verdubbel of halveer dan de ingrediënten van het boodschappenlijstje. Veel bak plezier!

 1. warm de oven voor op 175 graden Celsius
 2. scheid de eieren, doe het eiwit in de ene kom en het eigeel in een andere
 3. voeg de helft van de suiker aan het eiwit toe
 4. klopt het eiwit met de suiker totdat deze bijna stijf is, zet deze kom dan even aan de kant
 5. voeg aan de kom met het eigeel de rest van de suiker, de boter, bakmeel, melk, vanillesuiker, aroma, zout en eventueel de bakpoeder toe. Mix dit tot een beslag
 6. schep het eiwitschuim van de eerste kom door het beslag met een spatel en meng dit rustig tot een egaal beslag

Maak je een cake? Giet het beslag in een ingevette cakevorm en bak de cake gedurende 60 minuten af.
Maak je cakejes? Plaats cakevormpjes in een cupcake bakvorm en doe het beslag met behulp van een juslepel in de vormpjes. De cakejes bak in je in ongeveer 20-25 minuten af. Herhaal deze stap totdat het beslag op is.

De cake en cakejes kun je trouwens makkelijk invriezen. Zo heb je altijd een lekkere glutenvrije cake(jes) bij de hand. Doe ze in een diepvrieszak en sluit deze met een clip af. Je kunt ze dan ongeveer 2 maanden in de vriezer bewaren.

Tot slot..

Mijn kinderen zijn dol op deze cakejes. De bovenkant blijft mooi plat waardoor ze ideaal zijn om te versieren! Ga jij deze glutenvrije cake of cakejes ook maken? Laat het me weten door een reactie hieronder achter te laten, op Facebook of Instagram. Je mag ook altijd contact met mij zoeken via de contactpagina.

Eet smakelijk!

Liefs Francis

Nieuwsbrief100
Facebook252
Instagram1k
Pinterest20
Pinterest
fb-share-icon
LinkedIn1k
LinkedIn
Share