Jullie hebben eerder in het weekoverzicht kunnen lezen dat ik werkzaam ben als kwaliteitsmanager, mijn achtergrond is voedingsmiddelentechnologie. In deze opleiding komen alle aspecten van onze voeding aan bod. Denk daarbij aan de ontwikkeling van nieuwe producten, de productie, houdbaarheid, kwaliteit en gezondheid. Ik merk om mij heen dat er vanuit verschillende invalshoeken over ons eten gepubliceerd wordt (bijvoorbeeld: Keuringsdienst van Waarde) maar ik mis het complete verhaal. In deze blog neem ik je mee in de wereld van sinaasappelsap. Hoe wordt het gemaakt, waar komt het vruchtvlees vandaan en was is nu het verschil tussen het pak in de koeling en die in het frisdranken schap?

De wereld van onze voeding: Sinaasappelsap

Wat is het eigenlijk? Sinaasappelsap is een vruchtensap. Binnen de levensmiddelenwetgeving is precies omschreven wanneer een product sinaasappelsap mag heten. Daarom zie je ook verschillende soorten in de supermarkt. Namelijk de verse en de variant uit concentraat. Aan sinaasappelsap mogen geen suikers of zoetstoffen toegevoegd worden. Indien dit wel gebeurd mag het geen sinaasappelsap meer heten maar sinaasappeldrank of sinaasappelnectar. Je moet het als consument nou maar net weten. Dit is precies de reden waarom ik deze blogreeks start. De wereld van onze voeding, eerlijk over eten.

Hoe wordt het gemaakt?

Zoals in de vorige alinea beschreven staat zijn er twee soorten. Het verschil zit hem in de productie: hoe de sappen worden gemaakt.

Vers

Vers sinaasappelsap wordt gemaakt van sinaasappels. Ze worden geperst, al het vocht en het vruchtvlees wat hierbij vrij komt wordt afgevuld in flessen of pakken. Op deze verpakkingen wordt vaak 100% sinaasappelsap vermeld. Daarnaast is het vruchtvlees in deze producten afkomstig van sinaasappels. Ik hoor je denken, is dat niet altijd? Nee, bij de sappen uit concentraat kom ik daarop terug.

Om de houdbaarheid te kunnen garanderen kan het product nog worden gepasteuriseerd, een hittebehandeling. Dit is niets meer dan een tijdelijke verhitting waarna deze weer afgekoeld wordt. Op deze manier worden eventueel aanwezige bacteriën en schimmels gedood. Daardoor kan het verse sap enkele dagen in de koelkast houdbaar blijven. Wanneer je zelf sinaasappels perst kun je dit sap 1 à 2 dagen bewaren in de koelkast. Wanneer fabrikanten van sinaasappelsap het product niet zouden pasteuriseren is het product al over de datum voordat het in de supermarkt aankomt. Je kan in Nederland helaas niet zien of een product gepasteuriseerd is of niet. In andere landen, bijvoorbeeld Kroatië, is daar wel wetgeving over en moet het vermeld worden op het etiket. In Nederland dus niet.

Uit concentraat

Sinaasappelsap uit concentraat wordt ook gemaakt uit sinaasappels en is gemaakt van 100% fruit. Dit staat ook duidelijk op de verpakking, ”100% fruit”. Zie je dat dit een verschil is met ”100% sinaasappelsap‘ wat er op de verpakking van de verse sinaasappelsap staat? De export van producten is erg duur. Om de kosten te drukken is er bekeken door de fabrikanten hoe dit goedkoper kan. Bij sinaasappelsap uit concentraat is de oplossing simpel: het verdampen van water waardoor je concentraat krijgt. In Nederland wordt diezelfde hoeveelheid water weer toegevoegd.

Bij het exporteren (voornamelijk vanuit Brazilië) van concentraten zit nog een risico, en dat is het vruchtvlees. Dit kan vergisten tijdens het transport. Dat is natuurlijk niet wenselijk omdat het product dan bedorven aankomt. Om die reden wordt vóór het verdampen van het water al het vruchtvlees verwijderd. Hoe komt er dan wel vruchtvlees in je pak of fles terecht vraag je jezelf af. Uiteraard van vruchten, maar dit hoeft dus niet afkomstig te zijn van de sinaasappel. Dit kan ook van bijvoorbeeld appels afkomstig zijn. Wettelijk is dit toegestaan en hoeft ook niet in bij de ingrediënten vermeld te worden. Vandaar ook het verschil tussen 100% sinaasappelsap (versgeperst) en 100% fruit (sinaasappelsap uit concentraat). Vroeger konden de vliesjes in de sinaasappelsap uit concentraat ook afkomstig zijn van rijst, dit komt gelukkig tegenwoordig niet meer voor. Indien de fabrikant dit wel toevoegt moet het vermeld worden op het etiket. Dan weet je meteen waarom ze dat niet meer doen.

Alle sinaasappelsappen die gemaakt worden uit concentraten worden gepasteuriseerd. Dit is puur om de houdbaarheid te verlengen net zoals dat bij de verse sappen gebeurd. Er zijn wel verschillende vormen van pasteurisatie, de temperatuur en de tijd kan verschillen. Dat zorgt dan ook voor het verschil in houdbaarheid. Het ene product is 4 dagen houdbaar terwijl het andere product 2 weken houdbaar kan zijn.

Producten buiten het koelschap

Naast de pakken en flessen sinaasappelsap die je vindt in het koelschap van de supermarkt vind je ook pakken sinaasappelsap bij de frisdranken. In dit schap vindt je 3 verschillende producten:

  • sinaasappelsap, 100% sap. Deze producten zijn niet gemaakt uit concentraten. De reden dat ze ongeopend buiten de koelkast houdbaar zijn is omdat deze producten een sterkere hittebehandeling hebben gehad dan de variant in het koelschap. De temperatuur en de tijd van de hittebehandeling zijn bij deze pasteurisatie vele malen hoger dan bij de producten in de koeling. Het vruchtvlees in deze producten is in alle gevallen afkomstig van de sinaasappel. Bij de varianten ”extra vruchtvlees” kan vruchtvlees van andere vruchten toegevoegd zijn.
  • sinaasappelsap uit concentraten. Het verschil met de variant in het koelschap is weer de sterkere hittebehandeling.
  • sinaasappeldranken en sinaasappelnectar: dit zijn producten die een extra toevoeging hebben gekregen waardoor ze volgens de wet geen sap meer mogen heten omdat ze niet voor 100% uit fruitsappen bestaan. De meest voorkomende toevoeging is suiker bij deze producten. De hoeveelheid sap staat dan altijd in de ingrediëntendeclaratie vermeld op het etiket, bijvoorbeeld 85%. De minimale hoeveelheid moet 50% zijn. Ook deze producten hebben een sterke hittebehandeling ondergaan.

Gezond

Als we het een willekeurig iemand vragen of sinaasappelsap gezond is krijg je vaak een bevestigend antwoord omdat een sinaasappel gezond is. Maar klopt dit wel? Uiteraard is een sinaasappel gezond maar je eet er niet even 4 achter elkaar op. Toch? Ik niet in elk geval. Dat is eigenlijk wel wat je doet als je sinaasappelsap drinkt, er zitten al snel 4 sinaasappels in één glas. Al het fruit bevat suikers, ook wel fruitsuikers genoemd. In sinaasappelsap zit 10,4 gram suiker per 100 ml. Dat lijkt weinig maar in cola zit ook 10,4 gram suiker per 100 ml. Voor je lichaam is fruitsuiker hetzelfde als ”gewone” suiker en maakt daar geen onderscheid tussen. Waarom denken we eigenlijk dat fruitsuiker gezonder is dan ”gewone” suiker? Dit komt voornamelijk door marketing. Wil je hier meer over weten? Laat het me weten bij de reacties en dan komt hier nog een artikel over.

Tot slot..

Eerlijk over eten, eerlijk over de wereld van onze voeding. Dit was het eerste artikel van deze reeks. Het is dus eigenlijk heel vreemd dat er merken zijn die 100% fruit claimen op hun sinaasappelsap. Zoals je nu weet mag sinaasappelsap alleen zo heten als het gemaakt is van 100% fruit. Als consument heb je vaak een bepaalde verwachting bij een product, dat bijvoorbeeld het vruchtvlees in sinaasappelsap afkomstig is van de sinaasappel. Dat is helaas dus niet in alle gevallen het geval en zo weet je als consument nooit zeker of het product aan je verwachting voldoet.

Dank je wel dat je (weer) een bezoekje brengt aan mijn blog. Wat vond je van dit artikel? Ben je verrast of wist je al dat het vruchtvlees ook afkomstig kan zijn van bijvoorbeeld appels? Van welk product zou je de volgende keer meer informatie willen weten? Laat hieronder een reactie achter, like mijn bericht op Facebook of laat een reactie achter op Instagram. Volg je me al op Instagram? Je kunt ook altijd contact met mij zoeken via de contactpagina.

Liefs Francis

Vergeet je ook niet in te schrijven voor mijn nieuwbrief? Dat kan met de button hieronder.

Nieuwsbrief100
Facebook252
Instagram1k
Pinterest20
Pinterest
fb-share-icon
LinkedIn1k
LinkedIn
Share

foto homepage vierkant mamazetkoers voor de moeder die zichzelf durft te zijn

Lieve bezoeker, beste hardwerkende mama,

Mamazetkoers is een platform die handvatten biedt zodat iedere moeder zichzelf durft te zijn.
Laat me je inspireren om ‘gewoon’ je ding te doen, je laten genieten van het moederschap zónder jezelf te verliezen en vooral jezelf durven te zijn!

Ik stel me open voor jou, durf jij de uitdaging aan te gaan en jezelf open te stellen voor de mensen om je heen?

Liefs Francis