Voor wie mij al langer volgt weet dat ik best wat moeite heb gehad om de balans in ons gezinsleven te vinden. Nu enkele maanden later heb ik deze gevonden en wil ik die door middel van dit artikel met jullie delen. Hoe zorg je ervoor dat je in de weekenden niet vervalt in dingen ”moeten”, zoals je huishouden en allerlei andere verplichtingen? In dit artikel leg ik je uit hoe ik hierin mijn balans heb gevonden en hoe mijn dagelijkse routine eruit ziet op een willekeurige werkdag en een vrije dag. Hoe zorg jij voor de juiste balans in jouw leven? Laat het hieronder bij de reacties weten. Lees je mee?

De balans vinden = keuzes maken

De les die ik geleerd heb is om keuzes te maken en niet alles op 1 dag te willen doen. Dat klinkt heel makkelijk en voor sommige is dat ook, maar niet voor mij. Alles moest bij mij ”perfect” zijn. Als ik thuis kwam uit mijn werk moest mijn huis opgeruimd zijn, de afwas gedaan, de was weggewerkt, tijd door brengen met de kindjes en ze zelf op bed leggen. O ja, het was ook wel fijn als ik tussen al dat ”moeten” door ook nog mijn avondeten weg kon werken. Niet zo vreemd dat dit dus niet werkte.

De balans vinden is voor mij echt keuzes maken. Dit betekend niet dat mijn huis niet meer netjes is of dat de afwas lang op het aanrecht blijft staan. Ik plan het gewoon anders zodat het meer rust brengt, en ja – sommige dingen doe ik ook niet meer of anders. Een voorbeeld is niet meteen de afwas afdrogen maar even te laten staan op het droogrek. In mijn dagelijkse routine probeer ik zoveel mogelijk te verdelen zodat er niets moet en ik genoeg tijd heb voor leuke dingen. Ik merk ook dat mijn kindjes goed reageren op structuur en regelmaat. Herkenbaar?

Dagelijkse routine op een werkdag

Elke dinsdag werk ik op kantoor van de Brouwerij en gaan de kindjes naar de gastouder. Hieronder een willekeurige dinsdag:

Opstaan: Om 05:45 gaat de wekker en ik snoes dan nog graag 5 minuten. Daarna ga ik uit bed, fris me op, doe mijn haar en make-up en kleed me aan. Ik ontbijt een waldkorn beschuit met hagelslag en een beker optimel. Daarna is het tijd (06:30) om tanden te poetsen en om de kindjes wakker te maken en aan te kleden. Om 07:00 zet ik ze beide met een dikke knuffel en kus af bij de gastouder.

Ochtend: Ik start altijd op mijn werk met een goede kop koffie, als het verkeer mee zit én ik ben op tijd bij de gastouder: dan begin ik om 08:00 met werken. Als de kinderen er in de ochtend geen zin in hebben duurt het opstaan wat langer en begin ik iets later. Gelukkig kan dat.

Elke ochtend heb ik om 09:00 een overleg met het hele team en werk ik enkele klussen af. Niet vergeten om de mailbox een beetje bij te houden.

Middag:

De middag start gelukkig altijd met de lunch. Zoals je weet ben ik dol op eten. Als je je ontbijt ook al om kwart over zes achter je kiezen hebt, dan ben ik tegen 12 uur wel toe aan eten! Na de lunch kijk ik wat de dag verder brengt. Wat af ”moet” probeer ik namelijk in de ochtend al af te hebben. Vaak maak ik al de voorbereidingen voor de aankomende klussen en probeer ik collega’s te helpen. Soms komt er toch nog iets onverwachts tussendoor, dat heb ik daar gelukkig ook altijd nog tijd voor.

Wist je trouwens dat ik labelspecialist ben? Dit houd in dat ik verantwoordelijk ben voor alle teksten op de verpakkingen van onze bieren. We verkopen in 120 landen en elk land heeft weer andere wetgeving. Erg leuk en uitdagend. Welke onmogelijke combinatie kan ik toch voor elkaar krijgen vandaag?

Avond: Om 17:30 haal ik de kindjes weer op, dat haal ik net wanneer ik om 16:30 bij de Brouwerij vertrek. Het is fijn om ze weer te zien, gelukkig zijn ze nog elke keer blij om mij te zien haha. Een kwartier later zijn we thuis en drop ik alle spullen in de gang en probeer ik nog even samen met ze te spelen. Mijn kindjes liggen namelijk voor 19:00 op bed en de tijd is dan erg krap.

Jeffrey is gelukkig al thuis en heeft al gekookt voor ons. De kindjes hebben bij de gastouder a; gegeten. Nadat we ze in bad hebben gedaan gaan ze slapen. Eindelijk tijd om zelf te eten en alle rommel op te ruimen en wat te poetsen. Dat laatste doen we gelukkig vaak samen, ik ontferm me over het speelgoed en de luiertas en Jeffrey doet dan de afwas. Halen een keer de stofzuiger door het huis en maken de wc schoon. We ploffen daarna lekker met een kop koffie op de bank en hebben het over de dag die geweest is en komen gaat, daarna kijken we lekker samen een serie.

Dagelijkse routine op een vrij(e)dag

Op een vrije dag heb ik een totaal andere routine. Alles is kan en mag al probeer ik wel enkele regelmaat aan te houden. Het is alleen zo, loopt het anders: draaien we het gewoon om. Ik wil niet op mijn vrije dag het hele huishouden moeten doen, daarom probeer ik elke dag wat te doen. Op werkdagen én op vrije dagen. Op een vrije dag doe ik bijvoorbeeld de wat grotere klussen: zoals de badkamer of de keuken.

Het belangrijkste is genieten op mijn vrije dag met en van de kindjes. Daarom gaan we elke dag iets leuks doen. Dit kan een dagdeel naar een (binnen) speeltuin zijn, bij vrienden/familie op visite gaan, we bakken iets of we gaan lekker de natuur in. We hebben niet veel nodig.

Ik probeer trouwens wel in de ochtend al te koken. Ize is dan naar de peuterspeelzaal in de ochtend en Luke kan zichzelf nog heel goed vermaken. Wanneer we gaan eten warm ik het gewoon nog een keer op. Het koken aan het einde van de middag heb ik geprobeerd maar de kinderen zijn dan steevast ”lastig” en hebben meer aandacht nodig. Op deze manier kan ik ze die geven. Daarnaast geeft het ook veel vrijheid, ik hoef nooit op tijd thuis te zijn om het eten te maken. Hoe doe jij dit?

Tot slot..

Sorry, het is best een lang artikel geworden. Zoals je ziet houd ik wel van structuur maar kan ik het ook steeds meer loslaten. Ik zit dan ook echt veel beter in mijn vel. Tip: wat mij helpt is het gebruiken van een planner/agenda. Ik kies altijd een familieplanner.

Leuk dat je dit artikel gelezen hebt en weer een bezoekje bracht aan mijn blog. Heb jij ook moeite gehad met het vinden naar de juiste balans of heb je ook een dagelijkse routine? Laat het me weten bij de reacties hieronder, op Facebook of Instagram. Je mag ook altijd contact zoeken via de contactpagina. Hopelijk heb je iets aan mijn tips!

Liefs Francis

Nieuwsbrief100
Facebook252
Instagram1k
Pinterest20
Pinterest
fb-share-icon
LinkedIn1k
LinkedIn
Share