Niets lekkerder dan een zomerse koffie, althans als je het mij vraagt! Geldt overigens niet alleen voor mij, terwijl de zon opkomt en de temperaturen stijgen grijpen velen van ons graag naar de verkoelende zomerse koffievariant. Van ijskoffies tot frappuccinos: deze drankjes zijn een heerlijke traktatie op een warme dag. Maar heb je er ooit bij stilgestaan hoeveel suiker er in deze zomerse verleidingen kan zitten? In dit artikel vertel ik je daar graag meer over. Ook deel ik een heerlijk recept voor een heerlijke maar gezonde zomerse koffie! Lees je mee?

Zomerse koffie: De verborgen suikerbommen

Veel populaire zomerkoffies bevatten aanzienlijke hoeveelheden suiker. Het is een verrassend feit dat een gemiddelde ijskoffie of frappuccino evenveel (of soms zelfs meer) suiker kan bevatten dan sommige frisdranken. Bijvoorbeeld, een gemiddelde gekarameliseerde frappuccino kan tot wel 50 gram suiker bevatten. Wist je dat er in die zomerse koffie dus ongeveer 12 theelepels suiker zit? Schrikken!

De verborgen suikerbommen in zomerse koffie

Maar waar komt al die suiker vandaan? Terwijl sommige zomerse koffiedrankjes expliciet zoet zijn, zoals de genoemde gekarameliseerde frappuccino, bevatten anderen suikers die je misschien niet direct verwacht. Denk aan koffies met gearomatiseerde siropen, zoals vanille of hazelnoot, die verborgen suikers kunnen bevatten. Zelfs koffiedrankjes die gezond lijken, zoals smoothies met koffie, kunnen verborgen suikers bevatten als ze gezoet fruit zijn of gezoete zuivelproducten bevatten.

Dit overzicht is hopelijk voor vele mensen een eyeopener. Maar we hopen dat het ook specifiek jongeren en jongvolwassen bereikt. Jongeren en volwassenen tussen de 16 en 34 jaar lijken vaker voor deze soorten koffie te kiezen dan volwassenen van 35 jaar of ouder. Overgewicht is een toenemend probleem onder jongeren dit blijkt uit cijfers van het CBS. Dit soort suikerrijke drankjes bevatten veel calorieën en dragen hieraan bij. Juist daarom vind ik het belangrijk deze informatie over zomerse koffie met je te delen.

Alternatieven en oplossingen voor een zomerse koffie

Dat betekent niet dat je deze zomerse traktaties volledig moeten vermijden. Er zijn tal van manieren om van je zomerse koffie te genieten zonder overboord te gaan met suiker. Overweeg om te vragen naar suikervrije siropen of gebruik natuurlijke zoetstoffen zoals Stevia. Stevia is een natuurlijke zoetstof die bijna geen calorieën bevat, en is dus een goede keuze als je suiker wilt vermijden. Het heeft geen invloed op de bloedsuikerspiegel, wat een extra voordeel is voor mensen die proberen hun suikerinname te beperken. Je kunt ook zelf je zomerse koffiedrankjes maken, zodat je precies kunt controleren wat erin gaat.

Hierbij een overzicht van het aantal suikerklontjes wat er in een (ijs)koffie zit:
• Espresso – 0 suikerklontjes
• Cappuccino – 1 ½ suikerklontjes
• DE kant-en-klare cappuccino – 5 suikerklontjes
• Melkan Macchiato – 5 ½ suikerklontjes
• Starbucks Frappuccino – 7 suikerklontjes

Terwijl we genieten van de warme zomerdagen en de verfrissende drankjes die daarbij horen, is het belangrijk om bewust te zijn van onze suikerinname. Met een beetje kennis en aandacht kunnen we zowel onze gezondheid als onze smaakpapillen tevreden stellen.

Recept voor een verantwoorde zomerse koffie

Om toch te kunnen genieten van een zomerse koffie heb ik een heerlijk, bijna suikervrij recept voor je! Dit recept is samengesteld door de dames van DutchDiet.

  • 1/2 kop sterke, warme koffie (of espresso)
  • 1 tot 2 theelepels Stevia
  • 1/2 kopje koude magere melk
  • ijsblokjes
  • optioneel: cacaopoeder voor garnering

Zet een sterke kop koffie of espresso en voeg de Stevia toe aan de nog warme koffie en roer tot het volledig is opgelost. Laat de koffie vervolgens afkoelen in de koelkast. Vul een groot glas tot aan de rand met ijsblokjes en giet de afgekoelde, gezoete koffie over het ijs. Giet daarna de koude melk eroverheen. Roer alles goed om te mengen. Optioneel: bestrooi met een beetje cacaopoeder. Geniet van deze heerlijke zelfgemaakte ijskoffie op een warme zomerdag!

Tot slot..

Dit was hem dan, mijn artikel over zomerse koffie en de verborgen suikers die hierin kunnen zitten. Ik hoop dat ik en de dames van DutchDiet je geïnspireerd hebben om voor een gezonder alternatief te kiezen! Daarnaast is je eigen zomerse koffie maken ook nog eens een stuk goedkoper dan de supermarktvariant. Ben jij fan van de zomerse koffie? Laat het me weten bij de reacties hieronder, op Facebook of Instagram. Je mag me natuurlijk ook altijd een privé berichtje sturen via de contactpagina.

Liefs Francis

Vergeet je niet in te schrijven voor mijn nieuwsbrief! Dat kan met de button hieronder:

Nieuwsbrief100
Facebook252
Instagram1k
Pinterest20
Pinterest
fb-share-icon
LinkedIn1k
LinkedIn
Share

foto homepage vierkant mamazetkoers voor de moeder die zichzelf durft te zijn

Lieve lezer, beste hardwerkende mama,

Mamazetkoers is een platform die handvatten biedt zodat iedere moeder zichzelf durft te zijn.
Laat me je inspireren om ‘gewoon’ je ding te doen, je laten genieten van het moederschap zónder jezelf te verliezen en vooral jezelf durven te zijn!

Ik stel me open voor jou, durf jij de uitdaging aan te gaan en jezelf open te stellen voor de mensen om je heen?

Liefs Francis